Dakgoten: alle soorten, materialen & kosten

Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken!


Dakgoten: soorten, materialen en prijzen!

Wil je graag meer weten over dakgoten? Van materialen, tot soorten en de kosten? Lees dan snel verder, want op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

Dakgoten: samenvatting

  • Bekende soorten dakgoten: bakgoten, mastgoten, kilgoten, verholen goten en zakgoten.
  • Materiaalsoorten: kunststof, zink, aluminium, koper, rvs en polyester.
  • De prijzen beginnen al vanaf €90,- per meter, inclusief montage.

Dakgoten laten plaatsen?

Soorten dakgoten

Verschillende soorten dakgoten bieden diverse oplossingen, elk afgestemd op specifieke behoeften en stijlen. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende vormen dakgoten.

Bakgoot

Een bakgoot is een veelvoorkomend type dakgoot dat zich kenmerkt door zijn rechthoekige vorm. Deze goten worden vaak gebruikt op traditionele gebouwen en huizen. Ze zijn stevig en bieden een efficiënte afvoer van regenwater. Bakgoten zijn beschikbaar in verschillende materialen, waaronder zink en PVC.

Mastgoot

Een mastgoot, ook wel bekend als een half ronde goot, heeft de vorm van een halve cirkel. Dit type dakgoot is veelzijdig en geschikt voor zowel moderne als klassieke architectuur. Mastgoten bieden een effectieve afvoer van regenwater en zijn beschikbaar in diverse materialen, waaronder zink en kunststof.

Kilgoot

Een kilgoot is een speciaal type dakgoot dat wordt gebruikt op de plaats waar twee dakschilden samenkomen, ook wel de kil genoemd. Het dient om regenwater dat van verschillende dakhellingen afkomstig is, gecontroleerd af te voeren. Kilgoten zijn doorgaans smaller en ontworpen om de waterstroom efficiënt te leiden en lekkages te voorkomen op deze kwetsbare plekken. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals zink en kunststof, en spelen een cruciale rol in het waterdicht houden van daken.

Verholen goot

Een verholen goot is een dakgoot die discreet is weggewerkt achter een opstaande rand, waardoor deze grotendeels aan het zicht onttrokken is. Dit type goot wordt vaak toegepast bij esthetisch gevoelige of minimalistische ontwerpen. De verholen goot zorgt voor een subtiele afvoer van regenwater zonder de visuele impact van een traditionele dakgoot, en kan bijdragen aan een strakke en moderne uitstraling van het gebouw.

Zakgoot

Een zakgoot, ook wel bekend als een bakgoot met een uitgebouwde rand, is een type dakgoot dat zich kenmerkt door zijn naar buiten uitstekende rand. Deze goot heeft een decoratieve functie en draagt bij aan het visuele aspect van een gebouw. Zakgoten worden vaak toegepast bij architectonisch gedetailleerde en historische panden, waar het esthetische aspect van de dakgoot een belangrijke rol speelt. Ze zijn beschikbaar in diverse materialen en stijlen om aan verschillende ontwerpeisen te voldoen.

Dakgoot materialen

Dakgoten worden van verschillende materialen gemaakt. Kunststof dakgoten zijn ook in 2024 weer erg populair. Een ander materiaal dat vaak gebruikt wordt is zink. Hieronder lees je meer over de materialen.

Zink

Een zinken dakgoot is vervaardigd van duurzaam zinkmetaal, waardoor het uitblinkt in weerstand tegen corrosie en weersinvloeden. Dit materiaal is lichtgewicht, eenvoudig te vormen en heeft een lange levensduur. Zinken dakgoten vereisen minimaal onderhoud, bieden een strakke uitstraling en zijn recyclebaar, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn.

Lees hier meer over het repareren van zinken dakgoten.

Kunststof

Een kunststof dakgoot, gemaakt van materialen zoals PVC of polypropyleen, biedt een lichtgewicht en kosteneffectieve oplossing voor waterafvoer. Kunststof is bestand tegen corrosie, rot en insecten, waardoor het duurzaam is. Deze goten zijn onderhoudsarm, gemakkelijk te installeren en verkrijgbaar in diverse kleuren, waardoor ze aanpasbaar zijn aan verschillende ontwerpen. Voordeel is ook dat het repareren van pvc dakgoten vaak eenvoudig is.

Aluminium

Een aluminium dakgoot combineert duurzaamheid met lichtgewicht eigenschappen. Het metaal is corrosiebestendig, wat de levensduur verlengt, zelfs onder diverse weersomstandigheden. Aluminium goten vereisen minimaal onderhoud, zijn gemakkelijk te installeren en behouden hun vorm, zelfs bij extreme temperaturen. De strakke uitstraling en de beschikbaarheid in verschillende kleuren maken aluminium goten esthetisch veelzijdig.

Koper

Een koperen dakgoot straalt tijdloze elegantie uit en biedt duurzaamheid. Koper is van nature bestand tegen corrosie en behoudt zijn oorspronkelijke kleur na verloop van tijd, wat bijdraagt aan de esthetiek van het gebouw. Koperen goten zijn robuust, hebben een lange levensduur en vereisen minimaal onderhoud. Ze dragen bij aan een luxe uitstraling en zijn een investering in zowel functionaliteit als visuele aantrekkingskracht.

RVS

Een roestvrijstalen (RVS) dakgoot combineert duurzaamheid met een moderne uitstraling. RVS is bestand tegen corrosie en roest, waardoor het geschikt is voor diverse klimatologische omstandigheden. Deze goten behouden langdurige structurele integriteit, zijn onderhoudsarm en bieden een strakke, eigentijdse look. RVS goten zijn ideaal voor wie op zoek is naar een stijlvolle en robuuste oplossing voor waterafvoer.

Polyester

Een dakgoot van polyester, ook wel glasvezelversterkt polyester genoemd, biedt een lichtgewicht en duurzame oplossing. Polyester goten zijn bestand tegen corrosie, UV-straling en extreme weersomstandigheden. Ze vereisen minimaal onderhoud en behouden hun kleur en vorm gedurende lange tijd. Polyester goten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, waardoor ze aanpasbaar zijn aan diverse ontwerpen.

Nieuwe dakgoten nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Wat kosten dakgoten?

Ontdek hieronder een overzicht van de prijzen voor verschillende soorten dakgoten. Deze tabel biedt inzicht in de kosten van diverse materialen en stijlen, waardoor je weloverwogen beslissingen kunt nemen voor jouw specifieke behoeften en budget. Let op: prijzen kunnen variëren op basis van locatie, installatiekosten en extra opties.

Materiaalsoort Prijs per meter incl. montage Prijs per meter excl. montage
Kunststof vanaf €90,- €90,- tot €90,-
Aluminium vanaf €90,- €90,- tot €90,-
Zink vanaf €90,- €90,- tot €90,-
Koper vanaf €90,- €90,- tot €90,-

Besparen op dakgoten? Vergelijk gratis offertes!

Heb je nieuwe dakgoten nodig? Of wil je je oude dakgoten laten vervangen? Wij hebben een tip voor: vergelijk gratis offertes. Door te vergelijken krijg je snel inzicht in de prijzen, maar het maakt de keuze voor een geschikte dakdekker ook eenvoudiger. Maak daarom gebruik van de offerteservice door op onderstaande button te klikken. Geheel gratis en vrijblijvend uiteraard, dus je zit nergens aan vast.