Dakbedekking: soorten en prijzen

Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken!Dakbedekking nodig?

Nieuwe dakbedekking nodig? Op deze pagina lees je alles over de soorten dakbedekkingen voor platte en schuine daken. Ook geven we je informatie over de kosten, wanneer je je dakbedekking moet vervangen en een aantal handige tips.

Dakbedekkingen: samenvatting

  • Er zijn veel verschillende soorten dakbedekkingen. De meest bekende zijn dakpannen, riet, leien, bitumen en een groendak.
  • Welke dakbedekking geschikt is, is afhankelijk van het type dak en je budget.
  • Hellende daken; dakpannen, leien, riet, aluminium, koper en zink.
  • Platte daken: bitumen, EPDM, pvc en groendak.

Dakbedekking laten plaatsen?

Wat kost dakbedekking?

De kosten voor dakbedekking zijn afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest. Voor een plat dak beginnen de prijzen vanaf €70,- per vierkante meter. Voor een hellend dak begint het vanaf €40,- per vierkante meter.

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van alle soorten dakbedekking, de prijzen per vierkante meter en een aantal eigenschappen.

Type dakbedekking Gemiddelde kosten* Eigenschappen Levensduur
Plat dak
Bitumen €70,- tot €90,- Budgetvriendelijk 20 tot 25 jaar
EPDM €95,- tot €120,- Langere levensduur
Goed bestand tegen UV en temperatuurswisselingen
35 tot 40 jaar
Pvc €75,- tot €95,- Verschillende kleuren 20 tot 25 jaar
Groendak €80,- tot €130,- Isolerend
Milieuvriendelijk
55 tot 60 jaar
Schuin dak
Betondakpannen €40,- tot €65,- Redelijk goedkoop in aanschaf 30 tot 35 jaar
Kleidakpannen €55,- tot €95,- Zeer lange levensduur
Mooie uitstraling
80 tot 100 jaar
Kunstleien €55,- tot €95,- Goedkoper dan natuurleien 35 tot 40 jaar
Natuurleien €100,- tot €145,- Natuurlijke uitstraling
Lange levensuur
80 tot 100 jaar
Riet €85,- tot €100,- Prachtige uitstraling 35 tot 40 jaar
Aluminium, zink of koper €55,- tot €125,- Moderne uitstraling 45 tot 100 jaar

Nieuwe dakbedekking nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Dakbedekking plat dak: alle soorten

De meest populaire soort dakbedekking voor een plat dak is bitumen. Dit komt voornamelijk door de lage prijs. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat er voor EPDM wordt gekozen. Dit materiaal is iets duurder, maar heeft een langere levensduur. Veel van deze materialen zijn ook vloeibare dakbedekking.

Een groendak, ook wel sedumdak genoemd, is ook geschikt voor platte en licht hellende daken. Groendaken worden steeds populairder vanwege de isolatie en de milieubewuste keuze. Houd er bij een groendak dat er nog wel een waterdichte onderlaag van EPDM of pvc nodig is.

Bitumen

Bitumen is een veelgebruikt materiaal voor dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. Het wordt vaak toegepast als dakbedekkingsmateriaal vanwege zijn uitstekende hechtingseigenschappen en flexibiliteit. Bitumen wordt in verschillende vormen gebruikt, zoals rollen of dakshingles, en biedt betrouwbare bescherming tegen de elementen, waardoor het een populaire keuze is in de bouwsector.

EPDM

EPDM, of ethyleen-propyleen-dieen-monomeer, is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt voor dakbedekking. Het staat bekend om zijn uitstekende weerstand tegen UV-straling, ozon en extreme temperaturen. EPDM is duurzaam, flexibel en gemakkelijk te installeren. Het wordt vaak in één stuk aangebracht, wat lekkages minimaliseert en de levensduur van het dak verlengt.

Pvc

PVC, of polyvinylchloride, is een populair materiaal voor dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid en lage onderhoudsvereisten. Het is bestand tegen UV-straling, chemicaliën en weersinvloeden, wat het geschikt maakt voor diverse klimaten. PVC-dakbedekking is licht van gewicht, eenvoudig te installeren en heeft een lange levensduur. De membranen kunnen worden gelast voor naadloze bescherming tegen lekkages.

Groendak

Een groendak, ook bekend als een groen dak of sedumdak, bestaat uit levende planten die op een waterdichte laag groeien. Deze duurzame dakbedekking biedt talloze voordelen, zoals verbeterde isolatie, waterretentie en biodiversiteit. Groendaken verminderen de hitte in stedelijke gebieden, bevorderen luchtkwaliteit en dragen bij aan energie-efficiëntie. Ze zijn zowel ecologisch als esthetisch waardevol, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn in de bouw.

Dakbedekking schuin dak: alle soorten

In Nederland zien we voornamelijk daken met dakpannen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakpannen: betondakpannen en kleidakpannen. Kleidakpannen zijn duurder, maar behouden hun uitstraling beter en hebben een veel langere levensduur. Bekijk onderstaande informatie over alle soorten dakbedekkingen.

Betondakpannen

Betondakpannen zijn populaire dakbedekkingen vanwege hun duurzaamheid en kosteneffectiviteit. Gemaakt van betonmengsels, bieden ze bescherming tegen weersinvloeden en hebben ze een lange levensduur. Betondakpannen zijn beschikbaar in diverse kleuren en stijlen, waardoor ze esthetisch veelzijdig zijn. Ze zijn relatief licht van gewicht en eenvoudig te installeren, wat bijdraagt aan hun brede acceptatie in de bouwsector.

Kleidakpannen

Kleidakpannen zijn een hoogwaardige dakbedekkingsoptie gemaakt van gebakken klei. Ze staan bekend om hun esthetische aantrekkingskracht en duurzaamheid. Kleidakpannen zijn bestand tegen UV-straling, vorst en extreme weersomstandigheden, waardoor ze een langdurige bescherming bieden. Met een breed scala aan kleuren en stijlen voegen ze niet alleen functionaliteit toe, maar ook architectonische schoonheid aan gebouwen.

Kunstleien

Kunstleien, vaak gemaakt van vezelcement, zijn een lichtgewicht en duurzame dakbedekkingsoptie die de esthetiek van natuurlijke leisteen nabootst. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden, UV-straling en zijn minder kwetsbaar voor breuk dan natuurlijke leisteen. Kunstleien zijn eenvoudig te installeren en bieden een kosteneffectief alternatief met behoud van een luxe uitstraling.

Natuurleien

Natuurleien zijn een premium dakbedekkingsoptie, gewonnen uit natuurlijke leisteen. Ze bieden een tijdloze esthetiek en zijn bekend om hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Natuurleien zijn bestand tegen UV-straling, vorst en hebben weinig onderhoud nodig. Door hun unieke eigenschappen en variëteit in kleuren en texturen voegen ze niet alleen functionaliteit maar ook een luxueus karakter toe aan gebouwen, waarbij de levensduur vaak tientallen tot zelfs honderden jaren kan bedragen.

Riet

Riet is een traditionele, natuurlijke dakbedekking die bekend staat om zijn rustieke uitstraling en milieuvriendelijkheid. Rieten daken bieden uitstekende isolatie en ventilatie, waardoor ze bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat. Riet is bestand tegen weersinvloeden en kan een langdurige levensduur hebben met regelmatig onderhoud. Het geeft gebouwen een charmante, authentieke uitstraling en past goed bij landelijke of historische architectuur.

Zink, aluminium of koper

Dakbedekkingen van zink, aluminium en koper worden vaak gebruikt vanwege hun duurzaamheid, esthetische aantrekkingskracht en corrosiebestendigheid. Zink heeft een natuurlijk ontwikkelende patina, terwijl aluminium en koper hun glans behouden. Deze metalen dakbedekkingen bieden uitstekende waterbestendigheid, zijn licht van gewicht en hebben een lange levensduur. Bovendien zijn ze recyclebaar, wat bijdraagt aan duurzaam bouwen. Het gebruik van deze metalen voegt een moderne, elegante uitstraling toe aan gebouwen en vereist doorgaans weinig onderhoud.

Nieuwe dakbedekking? Gratis offertes vergelijken!

Heb je nieuwe dakbedekking nodig? Schakel een dakdekker in voor het leggen van de nieuwe dakbedekking. Vul het offerteformulier in en ontvang een aantal gratis offertes van dakdekkersbedrijven om te vergelijken. Door te vergelijken bespaar je op de kosten en kies je eenvoudig en snel een geschikte dakdekker.