Interesse in vloeibare dakbedekking?

Kom in contact met een dakdekker in je regio!


Vloeibare dakbedekking: info en kosten

Vloeibare dakbedekking kun je in verschillende soorten en kleuren verkrijgen. Zo is er bitumen vloeibare dakbedekking, polyurethaan, siliconen en acryl, allemaal met hun eigen voordelen en prijskaartje. Gemiddeld betaal je zo’n € 60,- per m², maar dit is volledig afhankelijk van het materiaal.

Wil je meer weten over de verschillende soorten vloeibare dakbedekking, de voordelen en de manier waarop het geplaatst wordt? Lees dan snel verder!

Belangrijke informatie over vloeibare dakbedekking

 • Vloeibare dakbedekking komt in verschillende soorten, zoals bitumen, polyurethaan, siliconen en acryl, elk met unieke eigenschappen en voordelen.
 • Bovendien biedt vloeibare dakbedekking kleuropties, waardoor gebouwen niet alleen beschermd worden, maar ook qua uiterlijk kunnen worden verbeterd en de temperatuur gereguleerd kan worden.
 • Vloeibare dakbedekking is makkelijk aan te brengen en waterdicht, maar het kan duurder zijn en moeilijk te repareren.
 • Om vloeibare dakbedekking te repareren, worden speciale coatings, reparatiepasta’s, vulmaterialen en reparatiestrips gebruikt om scheuren, gaten en andere schade te herstellen.
 • Vloeibare bitumen kost € 50,- tot € 70,- per m², vloeibaar polyurethaan € 60,- tot € 80,- per m², siliconen coating € 35,- per m² en acryl dakcoating € 40,- tot € 60,- per m².
 • Je kunt besparen op deze kosten door een gratis offerteaanvraag te doen!
 • Je kunt vloeibare dakbedekking zelf aanbrengen, maar het is belangrijk om ervaring, de juiste gereedschappen en kennis te hebben, anders is het beter om een professional in te huren.

Verschillende soorten vloeibare dakbedekking

Wanneer je kiest voor vloeibare dakbedekking zijn er een aantal soorten waar je uit kunt kiezen.

1. Vloeibare bitumen

Vloeibare bitumen is een populair materiaal voor dakbedekking vanwege verschillende voordelen. Het biedt uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid, wat het perfect maakt voor het beschermen van gebouwen tegen lekkages. Het werkt door te worden aangebracht als een vloeistof die vervolgens uithardt tot een naadloze, flexibele laag die zich aanpast aan de vorm van het dak. Dit maakt het bestand tegen scheuren en bewegingen in het gebouw.

Het wordt meestal aangebracht met behulp van een speciale machine die de vloeibare bitumen gelijkmatig verdeelt over het dakoppervlak. Wat vloeibare bitumen onderscheidt van andere vloeibare dakbedekkingen is zijn vermogen om extreme weersomstandigheden te weerstaan en zijn lange levensduur.

2. Polyurethaan (PU)

Polyurethaan (PU) dakbedekking biedt verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor dakconstructies. Het is zeer elastisch en kan zich uitstekend aanpassen aan temperatuurwisselingen en bewegingen in het gebouw, waardoor het bestand is tegen scheuren en lekkages. Het wordt aangebracht als een vloeistof die uithardt tot een naadloze, duurzame laag.

Een groot verschil met vloeibare bitumen is dat PU dakbedekking lichter is van gewicht, waardoor het geschikt is voor een breder scala aan dakconstructies. Het kan ook beter bestand zijn tegen UV-straling en chemische invloeden. PU dakbedekking wordt meestal aangebracht met spuitapparatuur, waardoor het snel en efficiënt kan worden geïnstalleerd.

3. Silliconen vloeibare dakbedekking

Siliconen vloeibare dakbedekking is vooral geschikt voor bepaalde situaties vanwege zijn specifieke eigenschappen.

 • Langdurige duurzaamheid: Als je op zoek bent naar een dakbedekking met een buitengewoon lange levensduur en uitstekende weerstand tegen UV-straling, weersinvloeden en chemische stoffen, kan siliconen vloeibare dakbedekking een ideale keuze zijn.
 • Bestand tegen extreme weersomstandigheden: In gebieden waar het dak blootgesteld wordt aan intense zonnestraling, zware regenval, sneeuw of sterke wind, kan siliconen vloeibare dakbedekking zijn weerstand tegen deze elementen benadrukken.
 • Minimaal onderhoud: Siliconen vloeibare dakbedekking staat bekend om zijn weinig onderhoudsbehoeften vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid.

4. Acryl dakcoating

Acryl dakcoating is een populaire keuze vanwege verschillende voordelen. Het is licht van gewicht, wat het geschikt maakt voor diverse dakconstructies. Acryl dakcoating biedt uitstekende weerstand tegen UV-straling en weersinvloeden, waardoor het dak beschermd blijft tegen beschadiging en veroudering. Wat het onderscheidt van andere vloeibare dakbedekkingen is zijn lichtheid, weerbestendigheid en flexibiliteit.

5. De mogelijke verschillende kleuren

Vloeibare dakbedekking wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen, en een van die voordelen is de keuze aan kleuren. Naast de traditionele kleuren zoals wit, grijs en zwart, zijn er nu ook meer opties beschikbaar, zoals tinten van groen, blauw en zelfs rood.

Het kiezen van de juiste kleur kan niet alleen bijdragen aan het uiterlijk van het gebouw, maar kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur binnenshuis. Bijvoorbeeld, lichtere kleuren zoals wit reflecteren meer zonlicht, waardoor het gebouw koeler blijft, terwijl donkerdere kleuren warmte kunnen absorberen en helpen bij het verwarmen van het gebouw in koudere klimaten.

Voordelen vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het gemakkelijk aan te brengen omdat het vloeibaar is, wat het geschikt maakt voor verschillende soorten daken, zoals platte daken of daken met complexe vormen. Het vormt een naadloze laag die waterdicht is, waardoor het risico op lekkage wordt verminderd. Bovendien kan vloeibare dakbedekking goed hechten aan verschillende materialen, zoals beton, metaal, hout en bitumen, waardoor het veelzijdig is in gebruik.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de duurzaamheid en effectiviteit van vloeibare dakbedekking afhankelijk zijn van de kwaliteit van het product en de juiste voorbereiding en toepassing.

Zijn er ook nadelen?

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen aan vloeibare dakbedekking. Ten eerste kan het duurder zijn dan traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals bitumenrollen. Daarnaast vereist het aanbrengen van vloeibare dakbedekking vaak speciale vaardigheden en ervaring, wat de installatiekosten kan verhogen als je het laat doen door een professional. Ook kunnen reparaties lastiger zijn, omdat de naadloze aard van de coating het moeilijk maakt om specifieke gebieden te identificeren en te herstellen.

Reparatie vloeibare dakbedekking: hoe werkt dat?

Reparatie van vloeibare dakbedekking kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende materialen, afhankelijk van het type schade en het specifieke dakbedekkingssysteem. Enkele veelvoorkomende materialen die worden gebruikt voor het repareren van vloeibare dakbedekking zijn:

 • 1. Dakcoating of vloeibare afdichtmiddelen: Dit zijn speciale coatings of afdichtmiddelen die kunnen worden aangebracht op het beschadigde gebied om kleine scheuren, blazen, lekken of andere problemen te repareren. Deze coatings vormen een flexibele laag die het dak beschermt tegen waterinfiltratie en verdere schade.
 • 2. Reparatiepasta: Reparatiepasta’s zijn dikkere materialen die worden gebruikt om grotere scheuren of gaten in de dakbedekking te dichten. Ze zijn meestal samengesteld uit elastomeren of bitumen en kunnen worden aangebracht met een spatel of een vergelijkbaar gereedschap.
 • 3. Vulmaterialen: Voor diepere of grotere beschadigingen kan het nodig zijn om vulmaterialen te gebruiken om het beschadigde gebied op te vullen voordat de dakbedekking wordt gecoat. Deze vulmaterialen kunnen bestaan uit bitumen, vezels of andere composietmaterialen.
 • 4. Reparatiestrips: In sommige gevallen kunnen reparatiestrips worden gebruikt om scheuren of gaten te versterken en af te dichten. Deze strips zijn meestal gemaakt van glasvezel, polyester of vergelijkbare materialen en worden aangebracht over het beschadigde gebied voordat de dakbedekking wordt gecoat.

Vloeibare dakbedekking repareren of leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Vloeibare dakbedekking laten aanbrengen: de stappen

Als een dakdekker vloeibare dakbedekking aanbrengt, doet hij het volgende:

 • Voorbereiding van het dak: Eerst maakt de dakdekker het dak schoon en zorgt ervoor dat het droog is. Hij repareert eventuele scheuren of beschadigingen.
 • Aanbrengen van de primer: Daarna brengt de dakdekker een primer aan op het dakoppervlak. Dit zorgt ervoor dat de vloeibare dakbedekking goed hecht en een sterke verbinding vormt met het dak.
 • Aanbrengen van de vloeibare dakbedekking: De dakdekker giet of spuit de vloeibare dakbedekking gelijkmatig over het dakoppervlak. Hij zorgt ervoor dat alle delen van het dak bedekt zijn met een gelijkmatige laag.
 • Uitharden van de dakbedekking: Nadat de vloeibare dakbedekking is aangebracht, laat de dakdekker het dak drogen en uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
 • Inspectie en afwerking: Ten slotte inspecteert de dakdekker het dak om ervoor te zorgen dat de dakbedekking gelijkmatig is aangebracht en dat er geen gebreken zijn. Indien nodig voert hij eventuele nabewerkingen uit om het dak er netjes uit te laten zien en te zorgen voor een goede afdichting.

Door deze stappen te volgen, zorgt de dakdekker ervoor dat het dak goed beschermd is tegen de elementen en dat het langdurig meegaat.

Kosten vloeibare dakbedekking

De kosten van vloeibare dakbedekking variëren afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt.

Vloeibare bitumen kost meestal tussen de € 50,- en € 70,- per vierkante meter. Als je kiest voor vloeibaar polyurethaan, moet je rekenen op een prijs tussen de € 60,- en € 80,- per vierkante meter. Voor een siliconen coating betaal je ongeveer € 35,- per vierkante meter. Acryl dakcoating is een andere optie, die meestal tussen de € 40,- en € 60,- per vierkante meter kost.

Het is belangrijk om de kosten van verschillende opties te vergelijken via het gratis offerteformulier en rekening te houden met factoren zoals duurzaamheid en onderhoudskosten op lange termijn.

Vloeibare dakbedekking kostenoverzicht 2024

Soort vloeibare dakbedekking Kosten*
Vloeibare bitumen € 50,- tot € 70,- per m²
Vloeibaar polyurethaan € 60,- tot € 80,- per m²
Siliconen coating € 35,- per m²
Acryl dakcoating € 40,- tot € 60,- per m²

*Het gaat hierbij om gemiddelde kosten exclusief btw.

Kun je vloeibare dakbedekking zelf aanbrengen?

Je kunt vloeibare dakbedekking zelf aanbrengen, maar het vereist wel zorgvuldigheid en kennis. Voordat je beslist, overweeg of je handig genoeg bent en of je de juiste gereedschappen hebt. Zelf doen kan kosten besparen, maar het is belangrijk om te weten wat je doet om problemen te voorkomen.

Zelf doen of uitbesteden: de beste keuze

Hier is een eenvoudige checklist om te beslissen of je vloeibare dakbedekking zelf moet aanbrengen of moet uitbesteden:
Ervaring: Heb je ervaring met doe-het-zelf projecten en ben je comfortabel met klussen?
Gereedschap: Beschik je over alle benodigde gereedschappen, zoals rollers, borstels en een ladder?
Tijd: Heb je voldoende tijd om het project te voltooien zonder haast?
Veiligheid: Ken je de veiligheidsmaatregelen en heb je de juiste uitrusting, zoals handschoenen en een veiligheidsharnas?
Instructies: Begrijp je de instructies voor het aanbrengen van de dakbedekking en ben je zeker dat je ze kunt volgen?
Hoogte van het dak: Is het dak gemakkelijk toegankelijk en ben je comfortabel met werken op hoogte?

Als je op alle vragen “ja” kunt antwoorden en de boxen hebt kunnen afvinken, kun je overwegen om het zelf te doen. Als je echter twijfelt of “nee” antwoordt op een van de vragen, is het misschien verstandiger om een professional in te huren.

Interesse in vloeibare dakbedekking? Doe de gratis offerteaanvraag!

Vloeibare dakbedekking heeft veel voordelen, zoals het feit dat het makkelijk aan te brengen is. Maar ondanks dat dit het geval is kan het soms toch fijner zijn een dakdekker in te schakelen. Vaak kost dit tussen de € 35,- tot € 80,- per m², afhankelijk van het soort materiaal, maar er is een manier om deze prijs zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door gratis offertes aan te vragen via de onderstaande link!