Dakinspectie kosten 2024: alle kosten op rij!

Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken!

Nu bereikbaar.


Alles over dakinspectie en de kosten

De kosten voor een dakinspectie liggen tussen de €150,- en €300,-. Tijdens een dakinspectie inspecteert een dakdekker de algehele staat van het dak. De dakdekker controleert de dakbedekking en of er sprake is van (toekomstige) problemen zoals beschadigingen en lekkages. Naast het bekijken van het dakoppervlak, neemt de dakdekker ook de dakconstructie, dakgoten en andere onderdelen van je dak onder de loep. Wanneer je je dak regelmatig laat inspecteren, worden eventuele problemen tijdig herkent en opgelost. Je verlengt hiermee de levensduur van je dak!

Op deze pagina lees je meer over dakinspecties, de kosten en vind je handige tips om te besparen op de kosten!

Dak inspecteren: de belangrijkste info op rij!

 • De gemiddelde kosten van een dakinspectie liggen tussen de €150,- tot €300,-. Een plat dak inspectie kost gemiddeld tussen de €150,- tot €250,- en voor een dakinspectie schuin dak betaal je €200,- tot €300,-.
 • Voor een plat dak inspectie ben je minder duur uit, omdat het in de meeste gevallen om een kleiner dakoppervlak gaat en omdat het dak eenvoudiger bereikbaar is.
 • Wanneer je een dakinspectie combineert met dakonderhoud of een dakreparatie, is de inspectie soms zelfs gratis. In andere gevallen worden de kosten met elkaar verrekend.
 • Een dakinspectie verlengt de levensduur van je dak, omdat eventuele problemen vroegtijdig worden gezien, waarna een reparatie wordt uitgevoerd.
 • Het is belangrijk je dak jaarlijks te laten inspecteren door een dakdekker of dakinspecteur. Je bent altijd verzekerd van een onafhankelijke inspectie.
 • Tijdens het inspecteren van je dak worden alle onderdelen van je dak gecontroleerd. Na afloop ontvang je het rapport.
 • Je kunt besparen op de kosten van een dakinspectie door een lokale dakdekker in te schakelen, meerdere dakwerken met elkaar te combineren en door gratis offertes te vergelijken. Het vergelijken van offertes kan met onze gratis offerteservice.

dakinspectie kosten

Waarom is een dakinspectie belangrijk?

Een dak wordt aan verschillende weersinvloeden blootgesteld. Denk hierbij aan wind, neerslag, vorst, UV-straling en temperatuurschommelingen. Deze weersomstandigheden hebben allemaal invloed op de kwaliteit van je dak. De materialen van je dak hebben daarnaast helaas niet het eeuwige leven.

Een dakinspectie is een belangerijk onderdeel van regulier dakonderhoud, maar kan ook op zichzelf staand worden uitgevoerd. Het laten inspecteren van je dak is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om dit jaarlijks te laten doen. Tijdens de inspectie wordt je dak op verschillende onderdelen gecontroleerd: het dakoppervlak, de dakbedekking en de dakconstructie. Daarnaast inspecteert de dakdekker ook de dakgoten en regenpijpen, boeidelen en loodslabben. Indien van toepassing worden ook dakramen, dakkapellen en zonnepanelen nauwkeurig bekeken.

Het regelmatig laten inspecteren van je dak zorgt ervoor dat je dak langer in goede conditie blijft en de levensduur wordt verlengd. Eventuele zwakke plekken en andere beschadigingen worden op tijd ontdekt en gerepareerd voordat ze tot ernstige (water)schade kunnen leiden. Dit brengt nog een ander voordeel met zich mee: doordat beschadigingen op tijd worden ontdekt en herstelt, voorkom je hoge reparatiekosten.

Andere voordelen van het laten inspecteren van je dak zijn:

 • Je bent altijd verzekerd van een onafhankelijke dakinspectie
 • Je dak blijft langer in goede conditie, waardoor alle onderdelen van je dak langer mee gaan
 • Problemen worden tijdig opgespoord, zodat er geen grote schade ontstaat wat hoge reparatiekosten als gevolg heeft

Hoe vaak is een dakinspectie nodig?

Wij raden aan om je dak één keer per jaar te laten inspecteren door een dakdekker. In sommige gevallen is het nodig om je dak vaker te (laten) inspecteren. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving? Of aan de kust waar veel wind staat? Dan is het vaker laten inspecteren van je dak zeker verstandig.

Woon je in een oudere woning of is je dak vrij oud? Dan kun je je dak beter tweemaal per jaar laten inspecteren. Voor een nieuw dak geldt eens in de twee jaar.

Ben je op zoek naar een dakdekker voor een onafhankelijke inspectie? Start gratis offerteaanvraag of bel naar 088 444 7609 en kom in contact met een dakdekker in je regio!

Wat kost een dakinspectie?

De kosten van een dakinspectie liggen gemiddeld tussen de €150,- tot €300,-. De prijs is afhankelijk van het type dak. Voor het laten inspecteren van een plat dak moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €150,- en €250,-. De gemiddelde kosten voor het inspecteren van een schuin dak kost gemiddeld tussen de €200,- en €300,-. De kosten zijn inclusief een dakinspectie rapport, met de bevindingen van de dakdekker.

Een dakinspectie voor een plat dak is goedkoper: dit komt omdat het inspecteren van platte daken eenvoudiger is. Daarnaast is het dakoppervlak kleiner en is een plat dak makkelijker bereikbaar.

Laat jij jouw dak inspecteren als onderdeel van regulier dakonderhoud? Of volgt er na de inspectie een dakreparatie? Dan is de dakinspectie vaak gratis of worden de kosten verrekend met de kosten van de reparatie.

Dakinspectie kosten 2024

Type inspectie dak Gemiddelde kosten*
Plat dak €150,- tot €250,-
Schuin dak €200,- tot €300,-
Kosten dakinspectie bij afnemen van dakreparatie of onderhoud Gratis of kosten worden verrekend totaalprijs

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Deze kunnen per dakdekkersbedrijf verschillen.

Besparen op de kosten van een dakinspectie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!


Hoe verloopt een dakinspectie?

De dakdekker of dakinspecteur, controleert het gehele dakoppervlak en alle elementen van het dak. Na de inspectie ontvang je een rapport met hierin alle bevindingen van de dak inspectie.

De dakinspecteur let op de volgende zaken tijdens de inspectie:

 • Dakbedekking: zijn er zichtbare beschadigingen zoals scheuren, blaren, loslatende naden of tekenen veroudering?
 • Dakisolatie: hoe is de staat van de dakisolatie? Is er isolatiemateriaal in slechte conditie, dan kan je hier echt nog winst op behalen.
 • Dakconstructie: hoe is de staat van de dakconstructie, zoals bijvoorbeeld de stabiliteit van alle draagbalken?
 • Afwatering: werken de dakgoten en regenpijpen nog naar behoren? Of is er sprake van verstopping of beschadigingen?
 • Schoorsteen: is het metsel- en voegwerk nog in goede conditie? En hoe zit het met het schoorsteenplateau?
 • Dakkapellen en dakramen: heb je een dakkapel en/of dakramen? Wat is de staat van de aansluitingen op de dakconstructie?
 • Zonnepanelen: heb je al zonnepanelen of wil je dit graag? De dakdekker checkt de ligging van zonnepanelen op je dak of controleert of je dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen.
 • Overige onderdelen van je dak: hoe zit het met de boeidelen, loodslabben etc.

Hiernaast controleert de dakdekker tijdens de inspectie de weersbestendigheid van je dak, en of er sprake is van eventuele lekkages. Naast de standaard onderdelen zoals hierboven benoemd zit er een verschil tussen het inspecteren van een plat of schuin dak.

Inspectie plat dak

Een plat dak is gevoeliger voor beschadigingen dan een schuin dak. Dit komt doordat platte daken meer last hebben van de invloed van het weer. Takken, bladeren en ander vuil blijven vaak op het dak liggen. Ook kan het gebeuren dat er water op je platte dak blijft staan. Dit heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van de dakbedekking. Voor platte daken is een dakinspectie extra belangrijk.

Tijdens de dakinspectie van een plat dak wordt de dakbedekking grondig gecontroleerd. Kleine scheurtjes en beschadigingen worden direct gerepareerd met een reparatiepasta of strip. Bij een plat dak worden de dakranden extra goed bestudeerd.

Dakinspectie schuin dak

Hoewel schuine daken dus minder last hebben van weersinvloeden, hebben schuine daken over het algemeen wel veel meer onderdelen die tijdens de dakinspectie gecontroleerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de hemelwaterafvoer, schoorsteen en dakramen.

De kosten voor een dakinspectie schuin dak liggen ook hoger omdat de dakdekker meer materiaal nodig heeft om het dak te bereiken: denk bijvoorbeeld aan een stieger en anti-val bescherming.

dak inspectie kosten

Onafhankelijke dakinspectie

In principe kan je er vanuit gaan dat iedere dakdekker een onafhankelijke dakinspectie uitvoert. Het voelt misschien als belangenverstrengeling wanneer de dakdekker ook reparaties en onderhoud uitvoert. Wil je zeker weten dat je een onafhankelijke inspectie krijgt? Controleer dan of de dakdekker is aangesloten bij de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA). Hierdoor ben je verzekerd van een onafhankelijke en eerlijke inspectie.

Dakinspectie rapport: wat kan ik verwachten?

Na de inspectie ontvang je een dakinspectie rapport: dit is een compleet verslag van de huidige kwaliteit van je dak. In het rapport vind je foto’s van de sterke en zwakke onderdelen van je dak. Daarnaast staat er ook een overzicht van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden in, en welke werkzaamheden de dakdekker in de toekomst verwacht. Tot slot vind je een kostenindicatie van de werkzaamheden.

Besparen op de kosten van dakinspectie? Handige bespaartips!

Wil je besparen op de kosten van een dakinspectie? Met de onderstaande tips kun je nog wel wat winst behalen!

 • Combineer werkzaamheden: zoals je al hebt gelezen is een dakinspectie meestal gratis wanneer je dit combineert met regulier dakonderhoud of dakreparatie. Maak hier indien mogelijk gebruik van. In een aantal gevallen is de inspectie niet volledig gratis, maar worden de kosten wel verrekend. Is onderhoud of reparatie niet nodig? Vraag dan de buren of zij ook een inspectie nodig hebben: het kan zijn dat je dan kan profiteren van kwantumkorting.
 • Kies een lokaal dakdekkersbedrijf: iedere dakdekker rekent voorrijkosten. Hoewel dit misschien een laag bedrag lijkt, kunnen de kosten flink oplopen. Kies daarom voor een lokaal dakdekkersbedrijf: in de meeste gevallen worden er binnen een bepaalde straal helemaal geen voorrijkosten gerekend!
 • Vergelijk gratis offertes: iedere dakdekker heeft een andere prijs. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, krijg je een beter inzicht in de kosten en kun je hierop besparen. Let ook op de voorwaarden: de prijs-kwaliteitverhouding is ook belangrijk.

wat kost een dakinspectie

Dak laten inspecteren? Vergelijk gratis offertes!

Wil je ook uw dak laten inspecteren? Een goede keuze! Met een dakinspectie weet je precies in welke staat je dak verkeert en welke reparaties er eventueel nu of in de toekomst nodig zijn. Ben je op zoek naar een dakdekker/dakinspecteur voor een onafhankelijke dakinspectie, en wil je daarnaast ook nog besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere (maximaal 5) offertes van dakdekkers in je regio. Vergelijk de offertes op basis van prijs en voorwaarden en kies de dakdekker die het beste bij jou past. Wist je dat je zo tot wel 40% op de kosten van een dakinspectie kunt besparen? Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend, je zit er dus nergens aan vast wanneer er geen passend aanbod voor je tussen zit.