Heb je een dakdekker nodig?

Vraag gratis offertes aan!Wat doet een dakdekker?

Een dakdekker is een vakman die zich bezig houdt met alles wat met het dak te maken heeft. Maar dit is natuurlijk wel een heel makkelijke uitleg. De taken zijn namelijk allemaal een beetje uitgebreider dan dit. Zo kan de dakdekker het dak inspecteren, onderhouden, repareren en veel meer.

Lees meer over de verschillende taken in het artikel hieronder en krijg een duidelijker beeld van de taken, kosten en nog veel meer!

Belangrijke informatie: de taken van een dakdekker

 • Een dakdekker houdt zich bezig met het inspecteren van het dak, het repareren, onderhouden en installeren van dakbedekking. Daarnaast zijn er ook nog andere taken, zoals administratie en het geven van advies.
 • Een dakdekker kan zich specialiseren in verschillende aspecten zoals dakpannen, bitumen, EPDM, groendaken of zinkwerk, wat hen onderscheidt door diepgaande kennis en ervaring op dat specifieke gebied.
 • Een dakdekker hanteert verschillende tarieven, bijvoorbeeld € 35,- per uur voor reparaties, € 40,- per uur voor het leggen van een nieuw dak, en € 45,- per uur voor onderhoud van bestaande daken.
 • Het is altijd verstandig om verschillende offertes te vergelijken om de beste prijs te krijgen voor het gewenste resultaat.

Wat doet een dakdekker precies?

Wil je weten wat een dakdekker precies doet? Dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder lees je meer.

1. Inspecteren en evalueren

Een dakdekker heeft verschillende taken. Ten eerste inspecteert en evalueert hij het dak. Dit betekent dat hij kijkt naar de staat van het dak om te zien of er problemen zijn, zoals lekkages, beschadigingen of slijtage. Hij controleert ook of de dakbedekking goed is aangebracht en of er geen losse dakpannen zijn. Op basis van deze inspectie kan hij advies geven over eventuele reparaties of onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn.

Je kunt een dakdekker inschakelen voor een dakinspectie. Het is slim om regelmatig een dakinspectie te laten doen, zodat je problemen vroegtijdig kunt oplossen voordat ze erger worden. Het is als een check-up voor je dak, om ervoor te zorgen dat het in goede conditie blijft.

2. Dakreparatie en onderhoud

Dakdekkers doen ook reparaties en onderhoud aan daken. Als er iets mis is met je dak, kunnen zij het repareren. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er dakpannen kapot zijn, als er ergens water lekt, of als er scheurtjes zijn in de dakbedekking. Ze zorgen ervoor dat je dak weer helemaal in orde is, zodat het je huis goed blijft beschermen tegen regen en wind.

Ook doen ze onderhoud aan daken. Dat betekent dat ze regelmatig komen om te kijken of alles nog goed is en om kleine problemen te repareren voordat ze groter worden. Zo blijft je dak in goede staat.

3. Dakbedekking installatie

Dakdekkers helpen ook bij het installeren van nieuwe dakbedekking. Als je een nieuw dak nodig hebt, kunnen zij dit voor je doen. Ze plaatsen verschillende soorten dakbedekking, zoals dakpannen, bitumen of EPDM.

 • Eerst maken ze het dakoppervlak schoon en zorgen ze ervoor dat alles stevig en waterpas is.
 • Dan leggen ze de nieuwe dakbedekking erop en zorgen ze ervoor dat alles goed vastzit. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, zodat je dak goed beschermd is tegen regen en andere weersomstandigheden.
 • Als het dak eenmaal geïnstalleerd is, controleren ze of alles goed is gedaan en of er geen lekkages zijn. Zo weet je zeker dat je dak goed is gemaakt.

4. Dakisolatie

Dakisolatie is belangrijk omdat het helpt om je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer. Dakdekkers kunnen isolatiemateriaal aanbrengen tussen de dakspanten om te voorkomen dat warmte ontsnapt of binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met isolatieplaten of isolatiedekens.

Dit kan helpen om energie te besparen en je energierekening te verlagen. Het is een belangrijke stap om je huis comfortabeler te maken en tegelijkertijd het milieu te helpen door minder energie te gebruiken.

5. Waterdicht maken en afdichting

Een dakdekker helpt ook bij het waterdicht maken en afdichten van daken. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat er geen water door het dak kan lekken. Ze gebruiken speciale materialen en technieken om alle naden en kieren te dichten, zodat regenwater niet naar binnen kan komen.

Wat is dakcoating? De dakdekkers brengen een speciale coating aan op het dakoppervlak, die waterafstotend is en kleine scheurtjes en gaatjes afdicht om lekkages te voorkomen.

Soms brengen ze ook extra waterdichte lagen aan, zoals bitumen of EPDM, om het dak nog beter te beschermen tegen water. Het waterdicht maken van een dak is belangrijk om schade aan het huis te voorkomen, zoals lekkages en vochtproblemen. Een dakdekker zorgt ervoor dat je dak droog en veilig blijft, wat erg belangrijk is.

6. Administratie

Naast het uitvoeren van fysiek werk, houden dakdekkers zich ook bezig met administratieve taken. Dit omvat het bijhouden van documentatie zoals werkorders, facturen en rapporten over uitgevoerde werkzaamheden. Ze registreren ook materialen die worden gebruikt en uren die worden besteed aan elk project. Daarnaast kunnen ze offertes opstellen voor klanten en communiceren over planning en betalingen.

7. Advies geven en oriënterende gesprekken voeren

Dakdekkers zijn ook behulpzaam bij het geven van advies en het voeren van oriënterende gesprekken met klanten. Ze luisteren naar de wensen en behoeften van de klant en geven vervolgens deskundig advies over de beste oplossingen voor hun dakproblemen. Tijdens oriënterende gesprekken bespreken ze verschillende opties, zoals reparaties, onderhoud of het installeren van nieuwe dakbedekking. Ze leggen uit wat elk optie inhoudt en welke kosten eraan verbonden zijn. Door goed te luisteren naar de klant en hun vragen te beantwoorden, helpen dakdekkers hen om weloverwogen beslissingen te nemen over het onderhoud en de reparatie van hun dak.

Wil je een dakdekker inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Specialisme van een dakdekker

Een dakdekker kan zich specialiseren in verschillende onderdelen van het vak. Enkele mogelijke specialisaties zijn:

 • Dakpannen specialist: Deze dakdekkers zijn gespecialiseerd in het leggen, repareren en onderhouden van daken met dakpannen. Ze hebben expertise in het selecteren van de juiste soorten dakpannen en het nauwkeurig leggen ervan.
 • Bitumen specialist: Dit zijn dakdekkers die gespecialiseerd zijn in bitumen dakbedekking, ook wel bekend als dakleer. Ze hebben uitgebreide kennis van de verschillende soorten bitumen en de juiste technieken voor het aanbrengen ervan.
 • EPDM specialist: Deze dakdekkers zijn gespecialiseerd in EPDM dakbedekking, een synthetisch rubbermateriaal dat vaak wordt gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en waterdichtheid.
 • Groendak specialist: Sommige dakdekkers specialiseren zich in groendaken, ook wel bekend als groene daken of daktuinen. Ze hebben kennis van de specifieke eisen voor het installeren en onderhouden van groendaken, inclusief de drainage, substraatkeuze en plantselectie.
 • Zinkwerk specialist: Deze dakdekkers zijn gespecialiseerd in het werken met zink, bijvoorbeeld voor het bekleden van dakgoten, hemelwaterafvoeren en dakkapellen. Ze hebben expertise in het buigen, solderen en bevestigen van zinken onderdelen.

Een dakdekker met een specialisme onderscheidt zich van andere dakdekkers door hun diepgaande kennis en ervaring op een specifiek gebied binnen het vak. Ze hebben vaak extra training en certificeringen op hun specialisatiegebied en zijn in staat om complexere projecten aan te pakken.

Klanten kunnen een specialist inhuren wanneer ze specifieke behoeften hebben die verder gaan dan het standaard dakdekkerswerk, zoals het installeren van een groendak of het restaureren van een historisch dak met traditionele materialen en technieken.

Wat kost een dakdekker?

Een dakdekker rekent verschillende tarieven voor verschillende taken. Voor het repareren van een dak vraagt hij € 35,- per uur. Als je een nieuw dak wilt laten leggen, kost dat € 40,- per uur. Voor het onderhouden van een bestaand dak vraagt hij € 45,- per uur.

Deze tarieven kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het werk en de benodigde materialen. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze tarieven alleen het arbeidsloon van de dakdekker omvatten en dat de kosten van materialen extra kunnen zijn. Als je dakwerk nodig hebt, is het verstandig om eerst een offerte aan te vragen om een idee te krijgen van de totale kosten.

Kostenoverzicht dakdekker 2024

Werkzaamheden Uurtarief 2024*
Dakreparatie € 35,- per uur
Nieuw dak leggen € 40,- per uur
Dakonderhoud € 45,- per uur

* Let op: dit zijn gemiddeld uurtarieven van dakdekkersbedrijven. Voor exacte prijzen, vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Problemen met je dak? Schakel makkelijk een dakdekker in via het gratis offerteformulier!

Wanneer je een dakdekker inschakelt kan deze vakman jou helpen met verschillende problemen die met het dak te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapotte dakpan repareren of de dakbedekking reinigen. Meestal betaal je hier zo’n € 40,- per uur voor, maar er is een manier om deze prijs op een positieve manier te beïnvloeden. Die doe je door een gratis offerteaanvraag te doen.


Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over het werk van een dakdekker of heb je een specifieke vraag over het werk dat ze verrichten? Misschien vind je hier het antwoord onder deze veelgestelde vragen!

Kan een dakdekker in de regen werken?

Een dakdekker kan meestal niet werken als het regent omdat het dak glad en gevaarlijk kan worden. De regen kan ook voorkomen dat de dakbedekking goed hecht, waardoor lekkages kunnen ontstaan. Het is veiliger en effectiever om te wachten tot het droog is voordat een dakdekker aan het werk gaat.

Wat doet een dakdekker in de bouw?

Een dakdekker in de bouw installeert, repareert en onderhoudt daken. Ze leggen verschillende soorten dakbedekking, zoals dakpannen, shingles of bitumen. Dakdekkers inspecteren daken op schade, zoals lekkages, en repareren deze indien nodig. Ze werken vaak op grote hoogte en gebruiken gereedschappen zoals hamers, zagen en ladders om veilig en efficiënt te werken.

Hoe schakel je een dakdekker in?

Je kunt een dakdekker inschakelen door contact op te nemen met een lokaal dakdekkersbedrijf. Je kunt ze vinden via internet, de Gouden Gids of door aanbevelingen van vrienden of familie te vragen. Bel het bedrijf en leg uit wat voor soort dakwerk je nodig hebt. Ze zullen je adviseren en een afspraak maken om het dak te inspecteren en een offerte te geven.