Lekkage dakgoot: alles wat je moet weten

Schakel een dakdekker in bij een lekkende dakgoot

Nu bereikbaar.


Weet wat te doen bij lekkage dakgoot!

Een lekkage in de dakgoot kan leiden tot ernstige problemen voor je huis. Wateroverlast, schade aan de gevel, en zelfs ondermijning van de fundering zijn mogelijke gevolgen. Het is belangrijk om snel te handelen en de juiste stappen te nemen. Ben je op zoek naar een dakdekker? Start gratis offerteaanvraag! Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers in je regio.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over lekkage in de dakgoot en wat je moet doen wanneer je er mee te maken krijgt.

Dakgoot lekkage: een samenvatting

 • Dakgoot lekkage heeft vervelende gevolgen. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen: leg de schade vast op beeld en bel zo snel mogelijk een dakdekker. Of neem contact op met de verhuurder wanneer je een huurwoning hebt.
 • Lekkende dakgoten ontstaan door bijvoorbeeld verstopping, slijtage of schade door weersinvloeden.
 • Dakgoot lekkage heeft vervelende gevolgen: het leidt onder andere tot waterschade aan de woning en groei van schimmels en algen.
 • Het opsporen van lekkage aan de dakgoot gebeurt door middel van visuele inspectie en lekdetectie zoals de watertest.
 • De meeste dakgoten kunnen worden gerepareerd met reparatiepasta. Wanneer de beschadiging ernstig is, wordt de dakgoot vervangen.
 • Je kunt zelf voorkomen dat je last krijgt van lekkage in de dakgoot door zelf je dakgoten vrij te maken van bladeren en ander vuil. Ook het plaatsen van bladvangers voorkomend lekkage aan je dakgoot door verstopping.

lekkage dakgoot

Lekkende dakgoot: wat nu?

Bij het ontdekken van een lekkende dakgoot is het belangrijk om direct actie te ondernemen, om verdere schade te voorkomen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Schade vastleggen: zodra je een lekkage opmerkt, is het belangrijk om de omvang van de schade te documenteren. Maak duidelijke foto’s en video’s van zowel de lekkage als de eventuele schade die het heeft veroorzaakt. Deze zijn niet alleen nuttig voor de dakdekker om de reparatie te beoordelen, maar ook belangrijk voor je verzekering.
 2. Voorkom verdere schade: als het mogelijk is, probeer dan tijdelijke maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Dit kan betekenen dat je een emmer onder de lek plaatst of een zeil gebruikt om het water af te voeren. Dit zijn geen permanente oplossingen, maar kunnen helpen bij het beperken van de schade tot de dakdekker arriveert om de dakgoot te herstellen.
 3. Verzekering controleren: controleer je woonverzekering om te zien of schade door lekkage aan de dakgoot gedekt is. Dit kan je helpen bij het maken van beslissingen over reparatie en financiering.
 4. Schakel een dakdekker in: het inschakelen van een dakdekker is belangrijk. Dakdekkers beschikken over de juiste kennis, ervaring en gereedschappen om een lekkende dakgoot te herstellen. Ben je op zoek naar een dakdekker? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakdekker in je regio,
Woon je een sociale huurwoning? Dit moet je doen!
Als je in een sociale huurwoning woont, neem dan contact op met je verhuurder. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van dakgoten.

Oorzaken en gevolgen lekkende dakgoot

Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken en gevolgen van een lekkende dakgoot zijn. Wanneer je je hier van bewust bent, kun je in de meeste gevalle lekkage aan de dakgoot in de toekomst voorkomen.

Lekkage dakgoot: de oorzaken

Lekkage in de dakgoot kan verschillende oorzaken hebben, zoals verstopping, slijtage of schade.

Veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Verstoppingen: de meest voorkomende oorzaak van lekkage. Bladeren, takjes en ander vuil kunnen zich ophopen en het water blokkeren, waardoor de dakgoot overstroomt.
 • Slijtage door ouderdom: na verloop van tijd kunnen dakgoten door natuurlijke slijtage gaan lekken. Oudere goten kunnen roesten en barsten.
 • Fysieke schade: schade door externe factoren, zoals stormschade, vallende takken, of ongelukken tijdens huiswerkzaamheden, kan lekkages veroorzaken.
 • Onjuiste installatie: als dakgoten niet correct zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld met onvoldoende helling of slechte verbindingen, kan dit leiden tot lekkageproblemen.
 • Scheuren in de voeg: de voeg waar twee secties van de dakgoot samenkomen, kan gaan scheuren of losraken, wat lekkage veroorzaakt.

De dakdekker stelt de exacte oorzaak vast en geeft daarna advies over de beste oplossing.

Gevolgen lekkende dakgoot

Een lekkende dakgoot heeft vervelende gevolgen wanneer het probleem niet snel verholpen wordt.

Denk hierbij aan:

 • Waterschade aan woning: vocht kan binnendringen in de muren en de structuur van het huis, wat leidt tot schimmel, rot en aantasting van het bouwmateriaal.
 • Aantasting van de fundering: langdurige blootstelling aan water kan de fundering van je huis aantasten, wat kan leiden tot ernstige structurele problemen.
 • Schade: lekkages kunnen lelijke watervlekken en schade aan de buitenkant van je huis veroorzaken.
 • Groei van schimmels en algen: voortdurende vochtigheid is een perfecte voedingsbodem voor de groei van schimmels en algen, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.
 • Verhoogde energiekosten: lekkages kunnen isolatie nat maken, wat leidt tot een verminderde efficiëntie en hogere energiekosten.

Om deze redenen is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen wanneer je opmerkt dat je dakgoot lekt.

lekkende dakgoot

Lekkage dakgoot opsporen

Het opsporen van de exacte locatie en oorzaak van een lekkage in je dakgoot kan een uitdaging zijn. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om de exacte locatie te vinden.

Een dakdekker hanteert de volgende werkwijze:

 • Visuele inspectie: de dakdekker begint met een grondige visuele inspectie van de dakgoot om tekenen van schade, slijtage of verstopping te identificeren.
 • Dakinspectie: soms kan de oorzaak van een lekkage meer te maken hebben met de dakbedekking dan met de dakgoot zelf. Een inspectie van het dak kan nodig zijn om dit uit te sluiten. Andersom is dit ook zo: wanneer je last hebt van daklekkage wordt ook het hele dak geïnspecteerd..
 • Watertest: door water door de dakgoot te laten stromen, kan de dakdekker zien waar het water eventueel overloopt of lekt. Dit helpt bij het lokaliseren van de lekkage.
 • Gebruik van technologie: geavanceerde methoden zoals thermografische camera’s kunnen worden ingezet om temperatuurverschillen te detecteren die wijzen op een lekkage.

Dakgoot lekkage repareren: zo gaat de dakdekker te werk

De oorzaak en locatie van het lek is een belangrijke factor in de reparatiemethode. Daarom is het zo belangrijk om eerst het lek in de dakgoot op te sporen.

 • Voorbereiding: de dakdekker zorgt ervoor dat de dakgoot goed bereikbaar is. De dakdekker begint met het verwijderen van afval, zoals takken, bladeren en ander vuil, uit de dakgoot.
 • Reparatie van kleine scheuren of gaten: voor kleine beschadigingen gebruikt de dakdekker speciale kit, reparatiepasta of afdichtingsmaterialen die bestand zijn tegen water en weersinvloeden.
 • Vervangen van beschadigde onderdelen: als een deel van de dakgoot ernstig beschadigd is, kan het nodig zijn om dat deel te vervangen. De dakdekker zal het beschadigde deel verwijderen en een nieuw stuk dakgoot installeren.
 • Afwerking en test: na de reparatie controleert de dakdekker of de dakgoot goed functioneert door een watertest uit te voeren. Hierbij laat de dakdekker de dakgoot vollopen om zo te kijken of het water goed wordt afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat er geen lekkages meer zijn.
 • Advies voor onderhoud: ten slotte geeft de dakdekker advies over hoe je je dakgoot in goede staat kunt houden en toekomstige lekkages kunt voorkomen. De dakdekker raad je ook aan om regelmatig dakwerken uit te laten voeren.

dakgoot lekkage

Lekkage dakgoot herstellen: de kosten

De kosten voor het herstellen van lekkage aan de dakgoot zijn afhankelijk van de schade en het tarief van de dakdekker. Een lekdetectie kost tussen de €75,- en €150,-.

Moet je dakgoot worden vervangen? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €60,- en €100,- per meter. Wanneer je dakgoot niet vervangen hoeft te worden en reparatiepasta voldoende is, betaal je hiervoor ongeveer €60,- tot €100,- per meter.

Was jouw dakgoot lek door verstopping door bladeren en ander afval? Overweeg om dan direct bladroosters en / of bladvangers te laten plaatsen. Bladroosters kosten ongeveer €5,- tot €15,- per meter en bladvangers heb je al vanaf €40,- per stuk.

Ben je benieuwd naar de exacte kosten in jouw situatie? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%.

Lekkage dakgoot prijs 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Vervangen dakgoot inclusief montage €60,- tot €100,- per meter
Lekdetectie €75,- tot €150,-
Dakgoot repareren met reparatiepasta €60,- tot €100,- per meter
Extra opties  
Bladroosters €5,- tot €15,- per meter
Bladvangers €40,- per stuk

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Op zoek naar een dakdekker voor het herstellen van de dakgoot?

Bel en kom in contact met een geschikte dakdekker in je regio!


10 tips voor het voorkomen van lekkage dakgoot

Voorkomen is beter dan genezen: dat geldt natuurlijk ook voor lekkage aan de dakgoot! Daarom geven we je hieronder 10 tips waarmee je in de toekomst een lekkende dakgoot kunt voorkomen.

 1. Regelmatige reiniging: maak je dakgoten minimaal twee keer per jaar schoon om verstoppingen door bladeren en vuil te voorkomen.
 2. Installeer bladvangers: plaats bladvangers in de dakgoten om te voorkomen dat bladeren en takken verstoppingen veroorzaken.
 3. Controleer en repareer voegen: inspecteer de voegen in je dakgoten regelmatig op scheuren of losraken en repareer deze zo nodig.
 4. Inspectie na storm: controleer je dakgoten na elke zware storm of sterke wind om zeker te zijn dat er geen schade is die lekkage kan veroorzaken.
 5. Gebruik gootbeschermers: overweeg het installeren van gootbeschermers, die helpen om vuil en puin buiten te houden terwijl water vrij kan stromen.
 6. Zorg voor goede waterafvoer: Zorg ervoor dat je dakgoten goed aflopen naar de regenpijp, zodat water effectief wordt afgevoerd.
 7. Inspecteer dak en dakbedekking: soms kan een probleem met het dak zelf leiden tot lekkage in de dakgoot. Regelmatige inspectie van je dak kan problemen vroegtijdig opsporen.
 8. Plant bomen strategisch: plant bomen op een afstand van je huis om te verminderen hoeveel bladeren en takken in je dakgoten terechtkomen.
 9. Investeer in regenwateropvang: een regenton kan helpen om overmatig water op te vangen tijdens hevige regenval, waardoor de belasting op je dakgoten vermindert.
 10. Creatieve aanpassing: overweeg het aanbrengen van een kleine tuin of moslaag op je dak (groendak). Dit kan niet alleen helpen bij het absorberen van regenwater, maar voegt ook een uniek groen element toe aan je huis.

lekkende dakgoot repareren

Op zoek naar een dakdekker? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je last hebt van lekkage aan de dakgoot is het belangrijk om de schade vast te leggen en daarna zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen. Een dakdekker beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om het lek in de dakgoot op te sporen en te herstellen. Ben je op zoek naar een geschikte dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van dakdekkers bij jou in de buurt. Vergelijk de offertes op basis van prijs en voorwaarden en kies de dakdekker die aan jouw wensen voldoet. Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Geen zorgen: je aanvraag is volledig vrijblijvend en je zit nergens aan vast!