Noodreparatie aan jouw dak nodig?

Schakel een dakdekker in voor het repareren van je dak!

Nu bereikbaar.


Alles over noodreparatie dak: wat en hoe?

Je hoopt het nooit mee te hoeven maken: een noodreparatie aan je dak. Een noodreparatie wordt uitgevoerd wanneer er plotseling schade aan je dak is ontstaan. Zo kan er tijdens een storm schade aan de dakbedekking onstaan, of er onstaat plots lekkage. Het is belangrijk de schade snel te herstellen, om te voorkomen dat er nog meer schade ontstaat met hoge reparatie kosten als gevolg.

Een noodreparaite biedt vaak een tijdelijke oplossing. In sommige gevallen kan een noodreparatie ook een langdurige oplossing bieden. Voorbeelden van nooodreparties zijn het tijdelijk afdichten van lekkages, maar ook het vervangen van beschadigd dakbedekking. Dakdekker nodig om een noodreparatie aan je dak uit te voeren? Vraag gratis offertes aan en vind een dakdekker in je regio!

Voor meer informatie over nooreparaties op het dak ben je hier op het juiste adres. Lees verder en leer meer over wanneer het nodig is, welke soorten noodreparaties er zijn en kom erachter welke stappen een dakdekker zet en hoeveel een dakdekker vraagt voor een noodreparatie!

Dit is wat je moet weten over noodreparaties aan je dak

 • Een noodreparatie aan je dak wordt uitgevoerd bij daklekkage, loslatende dakbedekking, stormschade, beschadigde dakbedekking en instortingsgevaar. Het doel van een noodreparatie is verdere schade voorkomen.
 • Laat een noodreparatie altijd uitvoeren door een ervaren dakdekker.
 • Voorbeelden van noodreparaties zijn: het tijdelijk afdichten van lekkages, beschadigde dakbedekking vervangen door tijdelijke dakbedekking zoals plastic zeilen, het herstellen van de dakgoten en afvoeren en het bieden van tijdelijke ondersteuning aan de dakconstructie om stabiliteit te behouden.
 • De dakdekker begint met een veiligheidsevaluatie en identificeert vervolgens het specifieke probleem met het dak.
 • Daarna past hij een tijdelijke oplossing toe om verdere schade te voorkomen, gevolgd door een inspectie van de binnenkant van het dak om eventuele waterschade aan te pakken.
 • Noodreparaties voor platte daken en schuine daken verschillen vanwege het type dak, de neiging tot lekkages, veiligheidsrisico’s en het gebruikte reparatiemateriaal.
 • De kosten van dakreparaties variëren afhankelijk van het type dakbedekking. Reparaties aan dakpannen kosten doorgaans tussen €130,- en €210,- per m² en reparaties aan EPDM of Bitumen tussen €255,- en €285,-. Het tarief van dakdekkers voor noodreparaties ligt gemiddeld tussen €35,- en €40,- per uur.

noodreparatie dak

Noodreparatie dak: wanneer is het nodig?

Een noodreparatie aan je dak is nodig wanneer je dak beschadigd is wat dringend moet worden gerepareerd. Hieronder lees je een aantal situaties waarbij dit voor kan komen.

  • Lekkage: wanneer je merkt dat er water door het dak naar binnen sijpelt, moet je snel handelen om verdere waterschade aan je huis te voorkomen.
  • Losse, gescheurde of beschadigde dakbedekking: wanneer je opmerkt dat je dakbedekking loslaat of beschadigd is, kan er lekkage en andere schade onstaan. Losse dakpannen kunnen gevaarlijke situaties opleveren omdat ze kunnen wegwaaien.
  • Stormschade: na een zware storm kan je dak beschadigd raken door harde wind, hagel of vallende takken. Het is belangrijk om stormschade snel te repareren.
  • Instortingsgevaar: wanneer er delen van je dak dreigen in te storten, is dit een noodgeval en moet je onmiddellijk een dakdekker inschakelen.

Kortom, noodreparaties aan het dak zijn nodig als er iets mis is met je dak dat direct aandacht vereist om verdere schade te voorkomen. Het is dus geen permanente dakreparatie. Het is belangrijk om een ervaren dakdekker in te schakelen om deze reparaties veilig en effectief uit te voeren. Ben je op zoek naar een dakdekker? Vraag gratis offertes aan en vind een dakdekker in je regio.

Noodreparatie of geen noodreparatie?

Weet je niet zeker of jouw situatie om een noodreparatie vraagt? Neem dan een kijkje in de onderstaande tabel. Hier vind je een overzicht met verschillende mogelijke situaties en daarbij ‘ja’ of ‘nee’ op deze vraag.

Situatie Noodreparatie Nodig?
Daklekkage tijdens hevige regen of storm Ja
Grote scheuren of openingen in het dak Ja
Zichtbare schade aan dakbedekking Ja
Gevaar voor verdere waterschade Ja
Kleine beschadigingen of slijtage Nee
Preventief onderhoud Nee
Reguliere dakinspectie Nee
Geplande dakreparaties Nee

Wat houdt een noodreparatie aan je dak in?

Er zijn verschillende soorten noodreparaties voor het dak die de dakdekker uit kan voeren op het moment dat jij schade hebt. Zo kan de dakdekker de lekkage tijdelijk bedekken, of juist direct beschadigde dakbedekking vervangen. Lees verder en kom erachter welke andere soorten noodreparaties er zijn, en wat deze precies inhouden.

1. Tijdelijk afdichten lekkages

Een veelvoorkomende noodreparatie is het tijdelijk afdichten van daklekkages. Dit betekent dat je snel het gebied waar water naar binnen sijpelt, bedekt met waterdicht materiaal. Dit kan met zeil, dakcoating of dakplakband. Dit voorkomt verdere waterschade aan je huis totdat je een permanente reparatie kunt laten uitvoeren.

2. Tijdelijke dakbedekking bij een noodreparatie

Bij een noodreparatie kan tijdelijke dakbedekking worden gebruikt. Dit betekent dat je een snelle, maar niet-permanente oplossing aanbrengt om je dak te beschermen tegen schade, meestal om lekkages te voorkomen. Voorbeelden van tijdelijke dakbedekking zijn plastic zeilen, dakplakband of speciale coatings. Deze materialen worden over het beschadigde deel van het dak geplaatst om regenwater buiten te houden totdat een permanente reparatie kan worden uitgevoerd.

3. Dakgoten en afvoeren herstellen

Het herstellen van dakgoten en afvoeren betekent dat je reparaties uitvoert aan de buizen en goten die regenwater van je dak afvoeren. Soms kunnen dakgoten verstopt raken, lekken vertonen of losraken. Dit kan waterproblemen veroorzaken, zoals overstromingen van dakgoten rond je huis. Bij het herstellen worden eventuele scheuren, gaten of losse delen gerepareerd, zodat het regenwater weer op de juiste manier wordt afgevoerd. Hierdoor blijft je huis beschermd tegen waterschade.

4. Tijdelijke ondersteuning van dakconstructie

Tijdelijke ondersteuning van de dakconstructie betekent dat je extra ondersteuning toevoegt aan de structuur van het dak voor een beperkte tijd. Dit kan nodig zijn als er delen van het dak beschadigd zijn of als er gevaar is dat het dak instort. De tijdelijke ondersteuning kan bestaan uit steunbalken, stutten of andere verstevigingen om ervoor te zorgen dat het dak veilig blijft totdat permanente reparaties kunnen worden uitgevoerd. Het doel is om de stabiliteit en veiligheid van het dak te behouden tijdens de reparatiewerkzaamheden, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Dakdekker inschakelen voor noodreparatie aan je dak?

Kom in contact met een ervaren dakdekker!


Werkwijze dakdekker bij noodreparatie aan je dak

Wanneer je een noodreparatie laat uitvoeren, volgt de dakdekker de onderstaande werkwijze.

Stap 1: Veiligheidsevaluatie
De eerste stap voor een dakdekker bij een noodreparatie is om de veiligheid te beoordelen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze veilig op het dak kunnen werken en dat er geen gevaarlijke omstandigheden zijn, zoals losse dakpannen of gladde oppervlakken. Dit omvat ook het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting, zoals helmen en harnassen.

Stap 2: Het probleem ontdekken
Daarna moeten ze het specifieke probleem met het dak identificeren. Dit kan een lekkage, losse dakbedekking of een andere beschadiging zijn. De dakdekker doet grondig onderzoek naar waar de schade zich bevindt en wat de oorzaak ervan is.

Stap 3: Tijdelijke oplossing invoeren
Om verdere schade te voorkomen, zal de dakdekker een tijdelijke oplossing toepassen. Dit kan het plaatsen van een zeil, het afdichten van lekkages of het vastzetten van losse materialen omvatten. Het doel is om de situatie snel te stabiliseren.

Stap 4: Binnenkant dak inspecteren
Na de externe reparaties moeten ze de binnenkant van het dak inspecteren. Ze zoeken naar eventuele tekenen van waterschade, zoals vlekken of schimmelgroei, en nemen maatregelen om deze problemen aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat het dak weer veilig en functioneel is.

Noodreparatie plat dak vs. schuin dak: wat zijn de verschillen?

Noodreparaties voor platte daken en hellende daken hebben enkele verschillen vanwege hun unieke kenmerken:

 • Daktype: het belangrijkste verschil is het type dak. Een plat dak heeft geen helling en is meestal bedekt met een waterdichte laag zoals bitumen of EPDM, terwijl een hellend dak schuin is en vaak bedekt is met dakpannen.
 • Lekkages: bij platte daken kunnen lekkages zich eerder ophopen, omdat er geen natuurlijke afvoer is. Bij een schuin dak zal het water doorgaans sneller naar beneden stromen.
 • Veiligheid: het werken op een hellend dak kan gevaarlijker zijn vanwege de helling. Dakdekkers moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen en mogelijk veiligheidsuitrusting gebruiken.
 • Materiaal: het materiaal dat wordt gebruikt voor noodreparaties kan verschillen. Bij platte daken worden vaak afdichtingsmiddelen en reparatiekits voor waterdichte membranen gebruikt, terwijl bij hellende daken zeil of nieuwe dakpannen nodig kunnen zijn.

noodreparatie dakbedekking

Wat kost een noodreparatie dak?

De kosten van een noodreparatie aan een dak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van het probleem, de omvang van de schade en de exacte locatie op het dak. Als het een noodsituatie is waarbij onmiddellijke reparatie nodig is, kunnen sommige dakdekkers een spoedtarief in rekening brengen voor snelle beschikbaarheid, maar over het algemeen komen de noodreparaties overeen met gewone dakreparaties.

Zo betaal je voor een dakreparatie met dakpannen tussen de €130,- en de €210,- per m², maar voor een dakreparatie met EPDM of Bitumen tussen de €255,- en de €285,-. Het verschil tussen deze bedragen kan komen door de materiaalkosten, moeilijkheidsgraad van de klus en de lokale arbeidskosten. Er is ook een grote kans dat bij een noodreparatie de dakdekker een uurtarief hanteert. Je kunt dan uitgaan van een gemiddeld bedrag van €35,- tot €40,-.

In de onderstaande tabel hieronder vind je nogmaals de bovengenoemde klussen met de daarbij behorende prijzen.

Kostenoverzicht noodreparatie 2024

Soort werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Dakreparatie met dakpannen €130,- tot €210,- per m²
Dakreparatie met EPDM €255,- tot €280,- per m²
Dakreparatie met bitumen €260,- tot €285,- per m²
Uurtarief dakdekker €35,- tot €40,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen exclusief btw. Benieuwd naar de exacte prijs? Vergelijk gratis offertes!

dak noodreparatie

Wil je besparen op een noodreparatie? Doe de gratis offerteaanvraag!

Een noodreparatie is belangrijk om te voorkomen dat schade erger wordt, en daarom is het belangrijk dat je altijd zo snel mogelijk een dakdekker inschakelt. Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je komt zo snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Je ontvangt dan zo snel mogelijk meerdere (maximaal 5) prijsopgaves van dakdekkers uit de buurt. Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.