Noodreparatie aan jouw dak nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Noodreparatie dak

Schade aan het dak is vervelend, vooral wanneer dit plotseling ontstaat. Zo kan er tijdens een storm dakpannen kapot gaan, of ontstaat er een lekkage op het dak door losse takken. Wat de reden ook is, het belangrijkste is dat de schade snel opgelost worden. Één manier waarop je dit kunt aanpakken is door een noodreparatie uit te laten voeren. Dit zijn vaak reparaties die een tijdelijke oplossing bieden, maar er zijn ook noodreparaties die een langdurige oplossing kunnen bieden voor dakproblemen. Denk bij deze reparaties aan het tijdelijk afdichten van lekkages, maar ook het vervangen van beschadigd dakbedekking.

Voor meer informatie over nooreparaties op het dak ben je hier op het juiste adres. Lees verder en leer meer over wanneer het nodig is, welke soorten noodreparaties er zijn en kom erachter welke stappen een dakdekker zet en hoeveel een dakdekker vraagt voor een noodreparatie!

Belangrijke informatie

 • Een noodreparatie aan het dak is vereist bij lekkage, losse dakbedekking, stormschade, beschadigde dakbedekking en instortingsgevaar, om verdere schade te voorkomen, en moet worden uitgevoerd door een ervaren dakdekker.
 • Verschillende soorten noodreparaties voor daken omvatten het tijdelijk afdichten van lekkages met waterdicht materiaal, het vervangen van beschadigde dakbedekking en het gebruik van tijdelijke dakbedekking zoals plastic zeilen.
 • Daarnaast omvat het herstellen van dakgoten en afvoeren om waterproblemen te voorkomen, evenals het bieden van tijdelijke ondersteuning aan de dakconstructie om de stabiliteit te behouden tijdens reparatiewerkzaamheden.
 • De dakdekker begint met een veiligheidsevaluatie en identificeert vervolgens het specifieke probleem met het dak.
 • Daarna past hij een tijdelijke oplossing toe om verdere schade te voorkomen, gevolgd door een inspectie van de binnenkant van het dak om eventuele waterschade aan te pakken.
 • Noodreparaties voor platte daken en hellende daken verschillen vanwege het type dak, de neiging tot lekkages, veiligheidsrisico’s en het gebruikte reparatiemateriaal.
 • De kosten van dakreparaties variëren afhankelijk van het type dakbedekking, met reparaties aan dakpannen doorgaans tussen € 130,- en € 210,- per m² en reparaties aan EPDM of Bitumen tussen € 255,- en € 285,-, terwijl het tarief van dakdekkers voor noodreparaties gemiddeld tussen € 35,- en € 40,- per uur ligt.
 • Bespaar op de kosten door gratis offertes aan te vragen!

Noodreparatie dak: wanneer is het nodig?

Noodreparatie aan een dak is nodig wanneer er iets kapot is aan je dak dat dringend moet worden gerepareerd. Hieronder vind je een aantal situaties waarbij dit voor kan komen.

 • Lekkage: Als je merkt dat er water door het dak naar binnen sijpelt, moet je snel handelen om verdere waterschade aan je huis te voorkomen.
 • Losse dakpannen of dakbedekking: Als je ziet dat dakpannen of de dakbedekking losraken, kunnen ze eraf vallen en gevaarlijk worden bij harde wind.
 • Stormschade: Na een zware storm kan je dak beschadigd raken door harde wind, hagel of vallende takken.
 • Gescheurde of beschadigde dakbedekking: Als je scheuren, gaten of andere beschadigingen aan je dakbedekking ziet, kan dit leiden tot lekkages en andere problemen. Laat dit zo snel mogelijk repareren.
 • Instortingsgevaar: Als er delen van je dak dreigen in te storten, is dit een noodgeval en moet je onmiddellijk professionele hulp inschakelen.

Kortom, noodreparaties aan het dak zijn nodig als er iets mis is met je dak dat onmiddellijke aandacht vereist om verdere schade te voorkomen. Het is belangrijk om een ervaren dakdekker te raadplegen om deze reparaties veilig en effectief uit te voeren.

Soorten noodreparaties dak

Er zijn verschillende soorten noodreparaties voor het dak die de dakdekker uit kan voeren op het moment dat jij schade hebt. Zo kan de dakdekker de lekkage tijdelijk bedekken, of juist direct beschadigde dakbedekking vervangen. Lees verder en kom erachter welke andere soorten noodreparaties er zijn, en wat deze precies inhouden.

1. Tijdelijk afdichten lekkages

Er zijn verschillende soorten noodreparaties voor daken. Een veelvoorkomende noodreparatie is het tijdelijk afdichten van lekkages. Dit betekent dat je snel het gebied waar water naar binnen sijpelt, bedekt met waterdicht materiaal zoals zeil, dakcoating of dakplakband. Dit voorkomt verdere waterschade aan je huis totdat je een permanente reparatie kunt laten uitvoeren. Andere soorten noodreparaties omvatten het vastzetten van losse dakpannen of dakbedekking, het vervangen van beschadigde shingles, en het verwijderen van gevallen takken of puin van je dak.

2. Vervangen beschadigde dakbedekking

Het vervangen van beschadigde dakbedekking betekent dat je de kapotte of slechte stukken materiaal op je dak weghaalt en nieuwe stukken plaatst. Dit is nodig als de oude dakbedekking versleten, kapot of lekkend is. Door beschadigde dakbedekking te vervangen, zorg je ervoor dat je dak weer waterdicht en veilig is. Het kan onder meer gaan om het verwijderen van oude dakpannen of shingles en het plaatsen van nieuwe op hun plaats. Dit moet worden gedaan door professionals om ervoor te zorgen dat het goed gebeurt en je dak beschermd blijft tegen lekkages en andere problemen.

3. Tijdelijke dakbedekking bij een noodreparatie

Bij een noodreparatie kan tijdelijke dakbedekking worden gebruikt. Dit betekent dat je een snelle, maar niet-permanente oplossing aanbrengt om je dak te beschermen tegen schade, meestal om lekkages te voorkomen. Voorbeelden van tijdelijke dakbedekking zijn plastic zeilen, dakplakband of speciale coatings. Deze materialen worden over het beschadigde deel van het dak geplaatst om regenwater buiten te houden totdat een permanente reparatie kan worden uitgevoerd.

4. Dakgoten en afvoeren herstellen

Het herstellen van dakgoten en afvoeren betekent dat je reparaties uitvoert aan de buizen en goten die regenwater van je dak afvoeren. Soms kunnen dakgoten verstopt raken, lekken vertonen of losraken. Dit kan waterproblemen veroorzaken, zoals overstromingen rond je huis. Bij het herstellen worden eventuele scheuren, gaten of losse delen gerepareerd, zodat het regenwater weer op de juiste manier wordt afgevoerd. Hierdoor blijft je huis beschermd tegen waterschade.

5. Tijdelijke ondersteuning van dakconstructie

Tijdelijke ondersteuning van de dakconstructie betekent dat je extra ondersteuning toevoegt aan de structuur van het dak voor een beperkte tijd. Dit kan nodig zijn als er delen van het dak beschadigd zijn of als er gevaar is dat het dak instort. De tijdelijke ondersteuning kan bestaan uit steunbalken, stutten of andere verstevigingen om ervoor te zorgen dat het dak veilig blijft totdat permanente reparaties kunnen worden uitgevoerd. Het doel is om de stabiliteit en veiligheid van het dak te behouden tijdens de reparatiewerkzaamheden, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Welke stappen zet de dakdekker bij een noodreparatie?

Wanneer je schade hebt aan het dak en je een dakdekker inschakelt zijn er een aantal stappen die deze vakman zet. Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de verschillende taken en uitvoeringen.

Stap 1: Veiligheidsevaluatie
De eerste stap voor een dakdekker bij een noodreparatie is om de veiligheid te beoordelen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze veilig op het dak kunnen werken en dat er geen gevaarlijke omstandigheden zijn, zoals losse dakpannen of gladde oppervlakken. Dit omvat ook het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting, zoals helmen en harnassen.

Stap 2: Het probleem ontdekken
Daarna moeten ze het specifieke probleem met het dak identificeren. Dit kan een lekkage, losse dakbedekking of een ander defect zijn. Ze moeten grondig onderzoeken waar de schade zich bevindt en wat de oorzaak ervan is.

Stap 3: Tijdelijke oplossing invoeren
Om verdere schade te voorkomen, zal de dakdekker een tijdelijke oplossing toepassen. Dit kan het plaatsen van een zeil, het afdichten van lekkages of het vastzetten van losse materialen omvatten. Het doel is om de situatie snel te stabiliseren.

Stap 4: Binnenkant dak inspecteren
Na de externe reparaties moeten ze de binnenkant van het dak inspecteren. Ze zoeken naar eventuele tekenen van waterschade, zoals vlekken of schimmelgroei, en nemen maatregelen om deze problemen aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat het dak weer veilig en functioneel is.

Verschillen noodreparatie plat dak en hellend dak

Noodreparaties voor platte daken en hellende daken hebben enkele verschillen vanwege hun unieke kenmerken:

 • Daktype: Het belangrijkste verschil is het type dak. Een plat dak heeft weinig helling en is meestal bedekt met een waterdichte laag zoals bitumen of EPDM, terwijl een hellend dak schuin is en vaak bedekt is met dakpannen of shingles.
 • Lekkages: Bij platte daken kunnen lekkages zich eerder ophopen, omdat er geen natuurlijke afvoer is. Bij een hellend dak zal het water doorgaans sneller naar beneden stromen.
 • Veiligheid: Het werken op een hellend dak kan gevaarlijker zijn vanwege de helling. Dakdekkers moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen en mogelijk veiligheidsuitrusting gebruiken.
 • Materiaal: Het materiaal dat wordt gebruikt voor noodreparaties kan verschillen. Bij platte daken worden vaak afdichtingsmiddelen en reparatiekits voor waterdichte membranen gebruikt, terwijl bij hellende daken nieuwe dakpannen of shingles nodig kunnen zijn.
Gratis offertes vergelijken

Op zoek naar een dakdekker?

Vind snel een dakdekker in uw regio en word professioneel geholpen!
Gratis offertes vergelijken

Kosten noodreparatie dak

De kosten van een noodreparatie aan een dak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van het probleem, de omvang van de schade en de locatie van je huis. Als het een noodsituatie is waarbij onmiddellijke reparatie nodig is, kunnen sommige dakdekkers een spoedtarief in rekening brengen voor snelle beschikbaarheid, maar over het algemeen komen de noodreparaties overeen met gewone dakreparaties.

Zo betaal je voor een dakreparatie met dakpannen tussen de € 130,- en de € 210,- per m², maar voor een dakreparatie met EPDM of Bitumen tussen de € 255,- en de € 285,-. Het verschil tussen deze bedragen kan komen door de materiaalkosten, moeilijkheidsgraad van de klus en de lokale arbeidskosten. Er is ook een grote kans dat bij een noodreparatie de dakdekker een uurtarief hanteert. Je kunt dan uitgaan van een gemiddeld bedrag van € 35,- tot € 40,-.

In de onderstaande tabel hieronder vind je nogmaals de bovengenoemde klussen met de daarbij behorende prijzen.

Kostenoverzicht noodreparatie 2024

Soort werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Dakreparatie met dakpannen € 130,- tot € 210,- per m²
Dakreparatie met EPDM € 255,- tot € 280,- per m²
Dakreparatie met bitumen € 260,- tot € 285,- per m²
Uurtarief dakdekker € 35,- tot € 40,- per m²

*Het gaat hier om de gemiddelde prijs exclusief BTW

Noodreparatie of geen noodreparatie?

Weet je niet zeker of jouw situatie om een noodreparatie vraagt? Neem dan een kijkje in de onderstaande tabel. Hier vind je een overzicht met verschillende mogelijke situaties en daarbij ‘ja’ of ‘nee’ op deze vraag.

Situatie Noodreparatie Nodig?
Daklekkage tijdens regen of storm Ja
Grote scheuren of openingen in het dak Ja
Zichtbare schade aan dakbedekking Ja
Gevaar voor verdere waterschade Ja
Kleine beschadigingen of slijtage Nee
Preventief onderhoud Nee
Reguliere dakinspectie Nee
Geplande dakreparaties Nee

Wil je besparen op een noodreparatie? Doe de gratis offerteaanvraag!

Een noodreparatie is belangrijk om te voorkomen dat schade erger wordt, en daarom is het belangrijk dat je altijd zo snel mogelijk een dakdekker inschakelt. Je kunt dit doen via de onderstaande offerteaanvraag. Hierbij bespaar je ook nog eens op de kosten, omdat je verschillende offertes toegestuurd krijgt waar je tussen kunt kiezen!

Je komt zo snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je kunt hiermee besparen op wel 40% van de kosten! Je ontvangt dan zo snel mogelijk een prijsopgave van een dakdekker uit de buurt.