Lekt jouw dak bij hevige regen?

Schakel een dakdekker in!

Nu bereikbaar.


Dak lekt bij hevige regen: Oplossingen en kosten!

Een daklekkage is niet altijd meteen duidelijk, en in sommige gevallen merk je het alleen bij hevige regen. Wanneer jouw dak lekt bij hevige regen is het goed om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Plaats eerst emmers onder de lekkage en schakel een dakdekker in. Deze dakdekker kan dan een lekdetectie uitvoeren en in sommige gevallen een noodreparatie of volledige reparatie. Het uurtarief van een dakdekker varieert meestal tussen de € 35,- en € 45,-, maar er zijn manieren om hierop te besparen.

Lees verder en ontdek wat de oorzaken kunnen zijn van lekkages bij hevige regen, maar kom er ook achter wat je het beste kunt doen in deze situatie en welke kosten je kunt verwachten!

Belangrijke infrormatie

 • Als het dak lekt bij harde regen, kunnen de oorzaken variëren van versleten dakbedekking en beschadigde shingles tot geblokkeerde dakgoten en een slechte dakconstructie, waardoor het essentieel is om de specifieke oorzaak te identificeren om verdere schade te voorkomen.
 • Om een daklekkage tijdens zware regen op te lossen, plaats emmers en bakken onder het lekkende gebied om water op te vangen en bel vervolgens een professionele dakdekker voor een grondige lekdetectie en reparatie om verdere schade te voorkomen.
 • Lekken bij hevige regen kunnen anders zijn op een plat dak dan op een hellend dak, omdat water op een plat dak blijft liggen in plaats van direct weg te stromen, waardoor de kans op lekken groter is.
 • Bij hevige regen kunnen naast het dak zelf ook lekken optreden bij het dakraam en de dakgoot, wat regelmatige controles en snelle reparaties vereist om waterschade te voorkomen.
 • Het uurtarief van een dakdekker varieert meestal tussen de € 35,- en € 45,-, terwijl reparaties aan platte daken gemiddeld € 250,- tot € 280,- per vierkante meter kosten.
 • Het repareren van leien daken kost € 320,- tot € 400,- per vierkante meter, terwijl het vervangen van dakpannen € 150,- tot € 350,- per vierkante meter kan kosten.
 • Je kunt besparen op de kosten door een gratis offerteaanvraag te doen!

Dak lekt bij hevige regen: wat zijn de oorzaken?

Als het dak lekt als het hard regent, kunnen er verschillende redenen zijn waarom:

 • Versleten dakbedekking: Als het dak ouder wordt, kunnen de materialen verslijten en barsten vertonen, waardoor water door het dak sijpelt.
 • Beschadigde shingles of dakpannen: Als shingles of dakpannen beschadigd zijn, kunnen er openingen ontstaan waar water doorheen kan dringen.
 • Slechte afdichting rondom dakdoorvoeren: Als de afdichting rond schoorstenen, ventilatieopeningen of andere dakdoorvoeren versleten of beschadigd is, kan er water langs deze gebieden naar binnen lekken.
 • Geblokkeerde dakgoten of afvoerpijpen: Als dakgoten verstopt zijn door bladeren, takken of ander puin, kan water zich ophopen en uiteindelijk over de rand van het dak stromen.
 • Slechte dakconstructie: Als het dak slecht is ontworpen of gebouwd, kan het water niet goed worden afgevoerd, waardoor er zich plassen vormen die uiteindelijk lekken kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om de oorzaak van het lek te identificeren, zodat het probleem adequaat kan worden aangepakt en verdere schade kan worden voorkomen.

Daklekkage bij hevige regen oplossen

Als je een daklekkage hebt tijdens hevige regen, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen.

Plaats emmers en bakken

Als het dak lekt tijdens zware regenval, is het belangrijk om snel te handelen om schade aan je huis te voorkomen. Plaats emmers en bakken onder het lekkende gebied om het water op te vangen. Dit helpt om te voorkomen dat water zich verspreidt en schade veroorzaakt aan meubels, vloeren of andere bezittingen. Zorg ervoor dat de emmers en bakken stevig staan en dat ze regelmatig worden geleegd om overlopen te voorkomen. Dit is een tijdelijke oplossing om de schade te beperken totdat je een professionele dakdekker kunt inschakelen om het lek te repareren en verdere problemen te voorkomen.

Schakel een dakdekker in

Als je dak lekt tijdens zware regen, bel dan een professionele dakdekker. Ze zijn experts in het vinden en repareren van lekken. Ze hebben speciaal gereedschap en kennis om het probleem snel op te lossen. Een dakdekker zal het lek grondig onderzoeken en een duurzame oplossing bieden om toekomstige problemen te voorkomen. Door een professional in te schakelen, voorkom je verdere schade aan je huis. Ze zullen het probleem effectief aanpakken en je gemoedsrust geven. Wacht niet te lang met het bellen van een dakdekker, want hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe beter.

De dakdekker doet een lekdetectie

Wanneer je een dakdekker inschakelt om het lek te repareren, zullen ze hoogstwaarschijnlijk een lekdetectie uitvoeren. Dit betekent dat ze speciale apparatuur gebruiken om precies te achterhalen waar het lek vandaan komt. Dit is belangrijk omdat het hen helpt om gericht te kunnen repareren, zonder onnodig veel van je dak af te breken. Er zijn een aantal methodes die de dakdekker in kan zetten bij een lekdetectie.

 • Visuele inspectie: De dakdekker kijkt nauwkeurig naar het dakoppervlak om te zien of er scheuren, breuken of andere tekenen van schade zijn die kunnen leiden tot lekken.
 • Druktest: Door het dak onder druk te zetten met lucht of water, kan de dakdekker lekken opsporen door te kijken waar er luchtbellen of waterlekken ontstaan.
 • Infraroodtechnologie: Met speciale apparatuur kan de dakdekker warmteverschillen opsporen die kunnen wijzen op vochtige plekken, wat kan duiden op lekken of waterinfiltratie.

Noodreparatie uit laten voeren

Als het dak lekt tijdens hevige regenval, is het van belang om snel actie te ondernemen. Als het lek ernstig is, kan een noodreparatie nodig zijn om verdere schade te voorkomen. Dit kan het plaatsen van een tijdelijke afdichting, het aanbrengen van waterdichte coatings of het vervangen van beschadigde dakdelen omvatten. Deze noodreparatie stopt het lek tijdelijk, waardoor de schade aan je huis wordt beperkt totdat een permanente oplossing kan worden gevonden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een noodreparatie slechts een tijdelijke oplossing is en dat het probleem snel moet worden aangepakt door een professionele dakdekker.

Een dakreparatie laten uitvoeren?

Bel en vind een ervaren dakdekker in je regio.


Plat dak lekt bij hevige regen: anders dan een hellend dak?

Een plat dak en een hellend dak zijn verschillend, vooral als het gaat om lekken bij hevige regen.

Een plat dak heeft geen helling of schuinte zoals een hellend dak. Het water blijft er dus op liggen in plaats van er meteen af te stromen. Hierdoor kan er bij hevige regenval gemakkelijker water op het dak blijven staan, wat de kans op lekken vergroot.

Daarom kunnen problemen met lekken op een plat dak anders zijn dan bij een hellend dak. Bij een plat dak kunnen lekken bijvoorbeeld vaker voorkomen door ophopend water dat door kleine openingen sijpelt, terwijl bij een hellend dak lekken meestal worden veroorzaakt door beschadigde shingles of dakpannen.

Andere daklekkages bij hevige regen

Bij hevige regen kunnen er naast het dak zelf ook lekken optreden bij andere delen van het huis:

 • Dakraam: Als het dakraam niet goed is afgedicht of als de kit rondom het raam versleten is, kan er water naar binnen lekken langs de randen van het raam.
 • Dakgoot: Een verstopte of beschadigde dakgoot kan ervoor zorgen dat water over de randen stroomt en langs de buitenmuren sijpelt, wat lekkages kan veroorzaken in het plafond of langs de muren van het huis.

Het is belangrijk om deze delen van het dak regelmatig te controleren en eventuele problemen snel aan te pakken om waterschade te voorkomen.

Kosten dakdekker inschakelen

Het uurtarief van een dakdekker varieert meestal tussen de € 35,- en € 45,-. Voor het repareren van een dak met bitumen (een soort dakbedekking) liggen de kosten tussen de € 250,- en € 285,- per vierkante meter. Het repareren van een dak met EPDM (een synthetisch rubber) kost gemiddeld tussen de € 250,- en € 280,- per vierkante meter.

Voor het repareren van een dak met leien (een type dakbedekking) liggen de kosten tussen de € 320,- en € 400,- per vierkante meter. Als dakpannen kapot zijn en vervangen moeten worden, kan dit € 150,- tot € 350,- per vierkante meter kosten.

Het vervangen van nokvorsten (de bovenkant van een dak) kost doorgaans tussen de € 50,- en € 100,- per meter. Voor het vernieuwen van dakgoten variëren de kosten van € 65,- tot € 100,- per meter.

Kostenoverzicht 2024

Werkzaamheden Prijs*
Uurtarief dakdekker € 35,- tot € 45,-
Dakreparatie met Bitumen € 250,- tot € 285,- per m²
Dakreparatie met EPDM € 250,- tot € 280,- per m²
Dakreparatie met leien € 320,- tot € 400,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen € 150,- tot € 350,- per m²
Vervangen nokvorsten € 50,- tot € 100,- per meter
Vernieuwen dakgoten € 65,- tot € 100,- per meter

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Dak lekt bij hevige regen? Schakel een dakdekker in via Keradak.nl!

Als je dak lekt tijdens harde regen, is het belangrijk om te weten waarom. Plaats eerst emmers om water op te vangen en bel dan een dakdekker voor reparatie. Let op, lekken kunnen verschillen op platte en hellende daken. Controleer regelmatig je dak, dakraam en dakgoot om lekken te voorkomen. Je kunt besparen op de kosten van een dakreparatie door offertes te vergelijken.

Vul het onderstaande gratis offerteformulier in en kom makkelijk en snel in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over lekkages bij hevige reden? Lees dan verder en leer meer.

Kan je dak repareren als het regent?

Het is niet ideaal om een ​​dak te repareren als het regent omdat dit het reparatieproces kan bemoeilijken en gevaarlijk kan zijn. Regen kan het moeilijk maken om oppervlakken droog te houden, wat nodig is voor een goede hechting van afdichtingsmaterialen. Bovendien vergroot regen het risico op uitglijden en letsel voor de persoon die de reparaties uitvoert. Het is beter te wachten tot het droog is.

Kan regen onder dakpannen slaan?

Ja, regen kan onder dakpannen slaan als er scheuren, ontbrekende of beschadigde dakpannen zijn, of als de afdichting tussen de dakpannen niet goed is. Dit kan leiden tot lekkages in het dak en uiteindelijk waterschade aan het interieur van het gebouw. Het is belangrijk om regelmatig het dak te inspecteren en eventuele problemen snel te repareren om lekkages te voorkomen.

Is een lekkage aan het dak verzekerd?

Of een lekkage aan het dak verzekerd is, hangt af van je verzekeringspolis en de voorwaarden ervan. Over het algemeen dekken opstalverzekeringen schade aan het dak als gevolg van bijvoorbeeld stormschade. Het is belangrijk om je polisvoorwaarden te controleren en indien nodig contact op te nemen met je verzekeraar om te begrijpen welke soorten schade gedekt zijn.