Dak lekt bij hevige regen: wat nu?

Schakel een dakdekker in bij daklekkage door hevige regen.

Nu bereikbaar.


Dak lekt bij hevige regen: oorzaken, oplossingen en kosten 2024

Het Nederlandse klimaat is behoorlijk wisselvallig en jaarlijks valt er veel regen. Een regenachtige dag kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je merkt dat je dak lekt! Een daklekkage is niet altijd meteen duidelijk, en in sommige gevallen merk je het alleen bij hevige regen. Wanneer jouw dak lekt bij hevige regen is het goed om zo snel mogelijk aan de bel te trekken om verdere schade te voorkomen. Begin met het plaatsen van emmers onder het lek en schakel een dakdekker in om het lek op te sporen en te herstellen.

Lees verder op deze pagina en ontdek wat de oorzaken zijn van lekkages bij hevige regen en wat je moet doen om de schade te beperken. Ook lees je over de meestvoorkomende reparaties en welke kosten je kunt verwachten.

Lekt jouw dak bij hevige regen? De belangrijkste info!

 • Het zal je niet ontgaan, maar in Nederland valt er jaarlijks aardig wat regen. Vervelend genoeg, maar het is nog vervelender wanneer je dak lekt tijdens hevige regen.
 • Het eerste wat je moet doen is de schade beperken. Plaats emmers onder het lek en maak beeldmateriaal voor de verzekering. Neem daarna even de tijd om indien nodig meubels en de vloer droog te maken. Ga vervolgens op zoek naar een dakdekker.
 • De dakdekker gaat op zoek naar de oorzaak en exacte locatie van het lek door middel van een visuele inspectie en lekdetectie. Vervolgens bepaald de dakdekker of er een noodreparatie nodig is. Bij grotere schade die niet direct kan worden opgelost heeft de noodreparatie de voorkeur. Bij kleinere oorzaken kan het direct worden gerepareerd.
 • Lekkage bij hevige regenval heeft veel verschillende oorzaken: schade aan je dakbedekking, slechte afdichting, niet goed functionerende waterafvoer, vervuiling of een slechte dakconstructie. De oorzaak is erg belangrijk: deze bepaalde de juiste reparaties.
 • De kosten voor het repareren van je dak na hevige regen zijn afhankelijk van wat er moet gebeuren. Het uurtarief van een dakdekker ligt gemiddeld tussen de €35,- en €45,- per uur.

dak lekt bij hevige regen

Wat kan ik doen bij lekkage door hevige regenval?

Wanneer je last hebt van daklekkage tijdens hevige regen, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Waterschade kan leiden tot ernstige schade en hoge reparatiekosten. Lees hieronder wat je moet doen wanneer je dak lekt bij hevige regen!

 • Schade berperken: de eerste stap is natuurlijk het beperken van de schade. Plaats emmers en bakken onder het lekkende gebied om het water op te vangen. Dit helpt om te voorkomen dat water zich verspreidt en schade veroorzaakt aan meubels en de vloer. Zorg ervoor dat de emmers en bakken stevig staan en dat ze regelmatig worden geleegd om overlopen te voorkomen. Dit is een tijdelijke oplossing om de schade te beperken totdat er een dakdekker langs komt.
 • Maak plekken waar water licht droog: zie je water op bijvoorbeeld de vloer liggen? Begin met het droogmaken van deze plekken zodat de schade wordt beperkt.
 • Maak foto’s en check de verzekering: leg de schade vast door het maken van beeldmateriaal (foto’s en/of video’s). Deze kun je gebruiken wanneer je wilt controleren of de schade wordt vergoedt door de verzekering. Dit hangt af van je verzekeringspolis. Controleer de polisvoorwaarden van je opstalverzekering en neem contact op met je verzekeraar om de situatie te overleggen.
 • Dakdekker inschakelen: wanneer je de schade zoveel mogelijk hebt beperkt en alles voor je verzekering hebt vast gelegd, is de volgende stap het inschakelen van een dakdekker. Dakdekkers beschikken over de juiste kennis, ervaring en materialen om de oorzaak van het lek te identificeren en herstellen. Wacht niet te lang met het bellen van een dakdekker, want hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe beter.

Ben je op zoek naar een dakdekker? Via onze gratis offerteservice kom je gemakkelijk en snel in contact met een dakdekker in je regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar! Hieronder lees je meer over wat de volgende stappen van de dakdekker zijn.

Lekkage opsporen door middel van lekdetectie

Wanneer de dakdekker arriveert is de eerste stap het opsporen van de exacte locatie en oorzaak van het lek. De dakdekker begint met een visuele inspectie waarbij het dakoppervlak wordt gecontroleerd op beschadigingen en andere tekenen die lekkage kunnen veroorzaken.

Wanneer de visuele inspectie onvoldoende resultaat oplevert, gaat de dakdekker over tot een lekdetectie. Er zijn verschillende methodes zoals een druktest, infrarood technologie, camera inspectie en rookgasdetectie.

Wanneer de oorzaak en de locatie van het lek zijn achterhaalt, weet de dakdekker welke reparaties nodig zijn en op welke termijn.

Noodreparatie uit laten voeren

Lekt je dak tijdens hevige regenval? Wanneeer het lek ernstig is, kan een noodreparatie nodig zijn om verdere schade te voorkomen. De dakdekker voert dit aansluitend aan de lekdetectie uit.

De noodreparatie stopt het lek tijdelijk, waardoor de schade aan je huis wordt beperkt totdat een permanente oplossing kan worden gevonden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een noodreparatie slechts een tijdelijke oplossing is en dat het probleem nog verder moet worden aangepakt.

Zelf het dak repareren: kan dat?

Soms is de oorzaak van het lek voor de handliggend. Je kunt dan zelf ook proberen het lek te repareren. Het wordt echter aangeraden om wel de hulp van een dakdekker in te schakelen. Wanneer je de oorzaak toch niet helemaal goed hebt ingeschat of de reparatie onvoldoende is, kan dit leiden tot verdere schade en hoge reparatiekosten. We raden het dus niet aan om lekkage aan je dak zelf op te lossen.

Is het dakreparatie mogelijk wanneer het regent?

Het is niet ideaal om een ​​dak te repareren als het regent. Regen kan het reparatieproces bemoeilijken en brengt extra gevaar met zich mee. Regen kan het moeilijk maken om oppervlakken droog te houden, wat nodig is voor een goede hechting van afdichtingsmaterialen. Bovendien vergroot regen het risico op uitglijden en letsel voor de persoon die de reparaties uitvoert. Het is beter te wachten tot het droog is.

Lekt je dak tijdens een flinke regenbui?

Bel zo snel mogelijk een dakdekker!


Dak lekt bij hevige regen: wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je dak lekt als het hard regent. De meest voor de hand liggende oorzaak is natuurlijk dat je dak lekt door schade aan je dakbedekking. De dakbedekking is versleten, of toont zichtbare beschadigingen zoals scheuren en loslatende naden waardoor het water door het dak naar binnen sijpelt. Maar, er zijn natuurlijk nog meer oorzaken van lekkage bij hevige regenval!

 • Schade aan je dakbedekking: zoals hierboven ook al genoemd is zorgt schade aan je dakbedekking voor daklekkage. Denk hierbij aan scheuren, blaren of loslatende dakbedekking op een plat dak. Verschoven of beschadigde dakpannen, shingles of leien zorgen ook voor openingen waardoor het water naar binnen kan. Schade aan je dakbedekking ontstaat door veroudering en/of slecht dakonderhoud.
 • Slechte afdichting rondom dakdoorvoeren: als de afdichting rond schoorstenen, ventilatieopeningen of andere dakdoorvoeren versleten of beschadigd is, kan er water langs deze gebieden naar binnen lekken. Dakdoorvoeren worden afgedicht met lood- en zinkwerken, welke door ouderdom beschadigd kunnen raken. Het meest voorkomende type lek door slechte afdichting is lekkage bij de schoorsteen.
 • Geblokkeerde dakgoten of regenpijpen: wanneer je dakgoten of regenpijpen verstopt zijn door bladeren, takken of ander vuil, kan water zich ophopen en uiteindelijk over de rand van het dak stromen. Verstopping is niet de enige oorzaak: ook beschadigingen kunnen leiden tot lekkage door dakgoten of regenpijpen. Deze twee onderdelen hebben namelijk een belangrijke rol in de hemelwaterafvoer.
 • Begroeiing of andere vervuiling: is je dak vies van algen en mossen? Dan kan dit de oorzaak zijn van het lek. Ongewenste begroeiing en andere vervuiling (zoals takken en bladeren) kunnen er voor zorgen dat de kwaliteit van je dakbedekking hard achteruit gaat of dat de afvoer wordt geblokkeerd.
 • Verzakte of slecht gebouwde dakconstructie: soms is er sprake van een slecht gebouwde dakconstructie, waardoor je dak gevoelig is voor lekkages. Maar, het kan ook gebeuren dat je dakconstructie is verzakt.
 • Lekkage aan dakonderdelen: dakonderdelen zoals dakramen, dakkapellen, zonnepanelen en lichtkoepels kunnen ook een oorzaak zijn van een lekkend dak bij hevige regen.

Het is belangrijk om de oorzaak van het lek te identificeren, zodat het probleem adequaat kan worden aangepakt en verdere schade kan worden voorkomen.

Kosten dakdekker inschakelen bij daklekkage door regen

Het uurtarief van een dakdekker ligt gemiddeld tussen de €35,- en €45,-. Schakel je met spoed een dakdekker in? Dan betaal je een meerprijs, ook wel het spoedtarief genoemd. Dit verschilt per dakdekkersbedrijf en wordt ook gerekend wanneer je in de avonduren of in het weekend een dakdekekr nodig hebt.

Het opsporen waar het lek vandaan komt kost gemiddeld tussen de €75,- en €150,-, afhankelijk van de gekozen lekdetectiemethode. Op basis van de oorzaak wordt het soort reparatie bepaald. Lekt je plat dak bij hevige regen? Voor het vervangen van dakbedekking op een plat dak betaal je ongeveer tussen de €250,- en €300,- per m². Voor schuine daken is het tarief gemiddeld tussen de €150,- en €350,- per m².

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Uurtarief dakdekker €35,- tot €45,-
Spoedtarief? Verschilt per dakdekkersbedrijf
Lekdetectie €75,- tot €150,-
Dakreparatie plat dak €250,- tot €300,- per m²
Dakreparatie schuin dak €150,- tot €350,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €60,- tot €100,- per meter
Vervangen regenpijp €60,- tot €100,- per meter
Loodslabben repareren/vervangen €100,- tot €220,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis offertes aan!

lekkage bij hevige regenval

Plat dak lekt bij hevige regen: anders dan een schuin dak?

Een plat en schuin dak zijn sowieso erg verschillend, ook wanneer we het hebben over lekkage bij hevige regen. Een plat dak heeft natuurlijk geen helling waar het water naar beneden kan stromen. Het kan dus gebeuren dat er water op een plat dak blijft staan, wat de kans op lekkage kan vergroten.

Lekkage op een plat dak verschilt ook in de oorzaak van het lek tenopzichte van een schuin dak. Bij beide soorten daken kan lekkage komen door beschadigde en/of verouderde dakbedekking. Bij een plat dak zie je dat lekkages ook ontstaan door loslatende naden en water wat niet snel genoeg weg kan stromen door een slechte afwatering. Bij schuine daken zie je dat lekkage ontstaat door een slechte kwaliteit daknok, verstopte dakgoten en bij schoorstenen, dakkapellen, onder zonnepanelen en dakramen.

Dakraam lekt bij hevige regen

Niet alleen je dak kan gaan lekken bij een zware regenbui, het kan ook gebeuren dat alleen je dakraam lekt bij hevige regen. Is dit bij jou het geval? Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaak doordat het raam niet goed is afgedicht, er een montagefout is gemaakt of wanneer de gebruikte kit versleten is.

In principe handel je hetzelfde als wanneer je dak lekt. Probeer de schade te beperken, maak beeldmateriaal voor de verzekering en schakel een dakdekker in om je dakraam te repareren.

Kan regen onder dakpannen slaan?

Ja, regen kan onder dakpannen slaan als er scheuren, ontbrekende of beschadigde dakpannen zijn, of als de afdichting tussen de dakpannen niet goed is. Dit kan leiden tot lekkages in het dak en uiteindelijk waterschade aan het interieur van het gebouw. Het is belangrijk om regelmatig het dak te inspecteren en eventuele problemen snel te repareren om lekkages te voorkomen.

lekkage zware regen

Dak lekt bij hevige regen? Schakel een dakdekker in!

Wanneer je dak lekt bij hevige regen, is het het beste om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen! Het is belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen, zodat het lek effectief verholpen kan worden. Met de hulp van een dakdekker ben je verzekerd dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Op zoek naar een dakdekker in je regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van dakdekkers in je regio. Vergelijk de offertes op basis van prijs en voorwaarden en kies de dakdekker die het beste bij je past. Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Geen zorgen, je aanvraag is volledig vrijblijvend! Je zit dus nergens aan vast.