Lekkage dak zelf oplossen: is dat verstandig?

et wordt aangeraden om een dakdekker in te schakelen

Nu bereikbaar.


Zelf lekkage aan je dak oplossen: hoe doe je dat?

Heb je te maken met een lekkage aan je dak? Dat is natuurlijk erg vervelend! Het is ook belangrijk om een lekkend dak zo snel mogelijk aan te pakken, om zo verdere schade en hoge reparatiekosten te voorkomen.

In sommige gevallen kun je direct zelf actie ondernemen om lekkage aan je dak op te lossen. Dit is niet altijd een goed idee. Op deze pagina lees je daarom wat je wel en niet zelf kunt doen.

Lekkage aan je dak zelf oplossen: wanneer wel en wanneer niet?

 • Het is mogelijk om zelf een lekkage aan je dak op te lossen.
 • Start met het identificeren van de locatie en oorzaak van het lek door je dak te inspecteren, de dakgoten te controleren en andere onderdelen van je dak te checken.
 • Beschadigingen aan een plat dak, zoals scheuren, loslatende naden en blazen in de dakbedekking, kun je zelf herstellen.
 • Wanneer je geen last hebt van hoogtevrees, zijn het uitvoeren van kleine reparaties zoals het vervangen van een kapotte dakpan en het afdichten van dakdoorvoeren, ook klussen die je zelf kan uitvoeren om lekkage bij een schuin dak zelf op te lossen.
 • Wanneer je er niet uit komt of je reparatie niet het gewenste resultaat oplevert, is het belangrijk om een dakdekker in te schakelen. Het niet goed herstellen van een lek kan namelijk grote gevolgen hebben voor de dakconstructie en leiden tot hoge reparatiekosten.
 • Het inschakelen van een dakdekker brengt natuurlijk vele voordelen met zich mee; een dakdekkersbedrijf beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om het lek vakkundig te herstellen. Daarnaast bespaar je jezelf veel tijd en energie en profiteer je van garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.
 • Via onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk en snel een dakdekker in je regio. De service is volledig gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

lekkage dak zelf oplossen

Checklist daklekkage zelf oplossen

Volg de onderstaande checklist wanneer je zelf wilt proberen daklekkage op te lossen. Kom je er met behulp van deze checklist niet uit, of schakel je toch liever een expert in? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met een dakdekker bij jou in de regio!

 • Locatie van de lekkage vaststellen: begin met een grondige inspectie van binnenuit, vooral op de zolder of bij het plafond van je platte dak. Zoek naar tekenen van waterinfiltratie zoals vochtplekken of schimmel. Gebruik een zaklamp om donkere hoeken te verlichten. Onthoud dat water kan reizen, dus de bron van de lekkage kan zich op een andere plek bevinden dan waar je vocht ziet.
 • Controleer de dakbedekking: de volgende stap is het controleren van de dakbedekking aan de buitenkant. Kijk goed naar de conditie van de dakbedekking. Op platte daken kunnen beschadigingen zoals scheurtjes, loslatende naden en blazen lekkage van een plat dak veroorzaken. Let bij het controleren van dakbedekking van een schuin dak ook op beschadigingen of zelfs ontbrekende dakbedekking.
 • Check de dakgoten: reinig de goten regelmatig en repareer eventuele scheuren of gaten. Controleer ook of de afvoer goed functioneert, door de dakgoot vol te laten lopen met water.
 • Controleer andere onderdelen van je dak: lekkage kan worden veroorzaakt door andere onderdelen van je dak. Denk bijvoorbeeld aan lekkage door loodslabben of nokvorsten.

Heb je vermoedelijk de oorzaak van het lek gevonden? De oplossing hiervoor is afhankelijk van het soort lekkage. Zorg dat je let op je eigen veiligheid en dat je beschikt over de juiste materialen. Wanneer je niet zeker bent van je eigen veiligheid, is het beter om de hulp van een dakdekker in te schakelen. Dit geldt ook wanneer je niet beschikt over de juiste materialen en kennis om het lek te kunnen herstellen.

Lekkage plat dak zelf oplossen

Heb je de oorzaak van lekkage op het plat dak vermoedelijk gevonden? Lees hier hoe je dit zelf kunt oplossen!

 • Beschadigde dakbedekking: heb je kleine scheurtjes gevonden in de dakbedekking? . Kleine scheurtjes kun je zelf dichten met een speciale dakreparatiepasta. Bij grotere beschadigingen is het echter beter om een dakdekker in te schakelen.
 • Naden en kieren afdichten: kleine scheuren of gaten in het dak kunnen worden gedicht met geschikte afdichtingsmiddelen zoals dakkit, bitumen of speciale afdichtingstape. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je het middel aanbrengt.
 • Blazen in de dakbedekking: op platte daken kunnen blazen in de bitumendakbedekking ontstaan. Deze blazen kun je voorzichtig opensnijden, laten drogen, en vervolgens dichtlijmen of afdichten met geschikte materialen.

Bij grotere beschadigingen of wanneer je zelf de oorzaak van het lek niet kunt vinden, is het belangrijk om een dakdekker in te schakelen. Wanneer de lekkage niet op de juiste manier wordt hersteld, loop je het risico op grote beschadigingen aan je dak.

Schakel een dakdekker in voor het herstellen van daklekkage!

Kom eenvoudig en snel in contact met een dakdekker uit de buurt.


Lekkage schuin dak zelf oplossen: is dat mogelijk?

Het oplossen van lekkage bij een schuin dak is een stuk complexer: allereerst is een schuin dak minder makkelijk bereikbaar en neemt dat de nodige risico’s met zich mee.

De volgende beschadigingen zou je eventueel zelf kunnen herstellen:

 • Vervangen van beschadigde dakpannen of dakshingles: beschadigde of ontbrekende dakpannen en shingles zijn een veelvoorkomende oorzaak van lekkages. Deze kun je zelf vervangen door de beschadigde dakpan voorzichtig te verwijderen en te vervangen door een nieuwe. Zorg ervoor dat de nieuwe dakpan of shingle goed aansluit op de omliggende dakbedekking.
 • Afdichten van kieren rond dakdoorvoeren: rondom dakdoorvoeren zoals schoorstenen, ventilatiepijpen en dakramen kunnen kieren ontstaan. Deze kun je dichten met speciale dakbedekkingskit. Zorg voor een nauwkeurige aanbrenging om lekkage te voorkomen

Lekkage dak zelf oplossen: wat als het niet lukt?

Het kan voorkomen dat ondanks al je inspanningen de lekkage aanhoudt of dat je de oorzaak van het lek zelf niet kan vinden.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Complexere lekkages: sommige lekkages zijn moeilijk te lokaliseren of te repareren vanwege hun complexiteit, vooral als ze betrekking hebben op structurele problemen of langdurige schade.
 • Onjuiste diagnose: het is mogelijk dat de oorzaak van de lekkage anders is dan in eerste instantie gedacht. Dit kan het geval zijn bij lekkages die zich verspreiden via dakconstructies.
 • Onvoldoende reparatie: als de gebruikte materialen of methoden niet geschikt zijn voor het type dak, kan de lekkage blijven bestaan.

In deze gevallen is het raadzaam om een dakdekker in te schakelen. Een expert kan de situatie beoordelen, de juiste diagnose stellen en een duurzame oplossing bieden. Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvende offertes van dakdekkers uit de buurt. Door deze offertes te vergelijken, bespaar je tot wel 40% op de kosten!

Het inschakelen van een dakdekkersbedrijf heet vele voordelen:

 1. Kennis en ervaring: dakdekkers hebben de kennis en ervaring om complexe lekkages te diagnosticeren en effectief op te lossen. Ze kunnen problemen identificeren die je misschien over het hoofd ziet.
 2. Veiligheid: werken op daken brengt risico’s met zich mee, vooral bij hoge of steile daken. Dakdekkers zijn getraind om veilig te werken en hebben de juiste uitrusting om ongelukken te voorkomen.
 3. Duurzame oplossingen: een dakdekker kan niet alleen de huidige lekkage repareren, maar ook advies geven over hoe toekomstige problemen te voorkomen. Hun reparaties zijn vaak duurzamer dan doe-het-zelfoplossingen.
 4. Tijdsbesparing: het zelf opsporen en repareren van een lekkage kan veel tijd in beslag nemen. Een dakdekker kan het probleem snel en efficiënt oplossen, waardoor je tijd bespaart.
 5. Garantie op het werk: veel dakdekkers bieden garantie op hun werk, wat je extra zekerheid geeft. Als er in de toekomst problemen ontstaan, kun je vaak terugvallen op deze garantie.

lekkage schuin dak zelf oplossen

Hulp nodig? Vergelijk gratis offertes van dakdekkers!

Kom je er niet uit of twijfel je over de juiste aanpak, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Dakdekkers kunnen je voorzien van een gedegen advies en een vakkundige oplossing. Ben je op zoek naar een dakdekker voor jouw klus?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers in je regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.