Alle soorten dakpannen: uitvoeringen en prijzen 2024

Schakel een dakdekker in voor nieuwe dakpannen


Soorten dakpannen: de mogelijkheden op een rij

Ben je op zoek naar een nieuw soort dakbedekking? Het pannendak is misschien wel een van de meest gekozen soorten dakbedekking. Er zijn verschillende soorten dakpannen waaruit je kunt kiezen, zoals betondakpannen, keramische dakpannen en leisteen dakpannen. Ook zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende maten en kleuren. De gemiddelde prijs van een pannendak ligt tussen de €40,- en €95,- per m2.

Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten dakpannen, de prijzen van dakpannen en kom je erachter wat de beste keus is voor jou.

Welke type dakpannen kiezen?

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten dakpannen.

Soorten dakpannen Voordelen Nadelen Levensduur Gemiddelde prijs*
Betondakpannen Lage prijs, duurzaam en goed bestand tegen alle weersinvloeden Minder lange levensduur en gevoeliger voor slijtage 30 tot 50 jaar €40,- tot €65,- per m2
Keramische dakpannen Natuurlijke uitstraling, lange levensduur en gemaakt van sterkt materiaal Hogere prijs en gevoeliger voor mosgroei 80 tot 100 jaar €55,- tot €65,- per m2
Leistenen dakpannen Unieke en elegante uitstraling, natuurlijke materialen en een lange levensduur De prijs ligt een stuk hoger 80 tot 100 jaar €100,- tot €145,- per m2
Dakpanplaten Lichtgewicht, makkelijk te installeren en goede prijs-kwaliteitverhouding Minder lange levensduur en minder goede geluidsisolatie 20 tot 50  jaar €10,- tot €70,- per m2

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekker kunnen verschillen.

Welke soorten dakpannen zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw soort dakbedekking zijn een van de eerste soorten die je tegenkomt dakpannen. Dakpannen zijn het populairste soort dakbedekking in Nederland. Dakpannen worden meestal gemaakt van beton, keramiek of van leisteen. Je hebt niet alleen de keuze uit materiaal, maar ook uit verschillende kleuren en vormen.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten materialen voor dakpannen.

Betondakpannen

Een van de meest gekozen dakpannen zijn betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen worden ook wel sneldekpannen genoemd. Deze type dakpannen worden gemaakt van beton en worden in een vierkante of rechthoekige vorm geleverd.

Betondakpannen zijn geliefd vanwege hun duurzaamheid en kostenefficiëntie. Ze worden gemaakt van een mengsel van cement, zand, en water en zijn verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren. Deze dakpannen zijn relatief zwaar, wat zorgt voor extra stabiliteit in winderige omstandigheden. De prijzen voor betondakpannen variëren van €40,- tot €65,- per m². Betondakpannen gaan gemiddeld 30 tot 50 jaar mee.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, staan bekend om hun natuurlijke uitstraling en lange levensduur. Doordat keramische dakpannen van natuurlijk materialen worden gemaakt kunnen ze wel een levensduur van 80 tot 100 jaar bereiken. Ze worden geproduceerd door klei op hoge temperaturen te bakken, wat resulteert in een sterk materiaal dat goed bestand is tegen diverse weersomstandigheden. De kosten voor kleidakpannen liggen tussen de €55,- en €65,- per m².

Leistenen dakpannen

Leisteen is een natuursteen met een zeer lange levensduur en een unieke, elegante uitstraling. Leistenen dakpannen zijn echter aan de prijzige kant, met prijzen die variëren van €100,- tot €145,- per m². Hun natuurlijke variatie in kleur en textuur biedt een prachtige afwerking voor elk dak. Je hebt de keuze uit natuurleien en kunstleien dakpannen. Doordat de dakpannen net als keramische pannen van natuurlijke materialen worden gemaakt, gaan de leistenen pannen wel 80 tot 100 jaar mee.

Dakpanplaten: alternatief dakpannen

Dakpanplaten zijn een modern alternatief voor traditionele dakpannen. Ze zijn lichtgewicht, makkelijk te installeren en bieden een vergelijkbare uitstraling. Dakpanplaten worden gemaakt van kunststof, aluminium of staal. Dakpanplaten zijn een uitstekende keuze voor zowel nieuwe daken als renovatieprojecten, met prijzen die uiteenlopen van €10,- tot €70,- per m².

Wat kosten dakpannen?

De kosten voor dakpannen hangen af van het type materiaal, de afwerking en de grootte van je dak. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €40,- en €95,- per m². Het kan ook zo zijn dat de dakdekker met een vast uurtarief. Dakdekkers kosten gemiddeld €35,- tot €45,- per uur.

De goedkoopste optie zijn betonnen dakpannen, deze kosten gemiddeld €40,- tot €65,- per m2. Voor keramische dakpannen betaal je iets meer, namelijk tussen de €55,- en €65,- per m2. Deze twee opties geven een moderne uitstraling aan je woning.

Je kunt er ook voor kiezen om je woning een wat meer natuurlijke uitstraling te geven met leistenen dakpannen. Voor natuurleien betaal je gemiddeld €100,- tot €145,- per m2. Voor kunstleien betaal je gemiddeld €55,- tot €95,- per m2.

Soorten dakpannen prijzen 2024

Soort dakpan Gemiddelde prijs* Levensduur
Betondakpannen €40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar
Keramische dakpannen €55,- tot €65,- 80 tot 100 jaar
Natuurleien €100,- tot €145,- 80 tot 100 jaar
Kunstleien €55,- tot €95,- 35 tot 40 jaar
Dakpanplaten €10,- tot €70,- Afhankelijk van materiaal

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekker kunnen verschillen.

Besparen op het laten aanleggen van nieuwe dakpannen?

Vind gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de buurt!


Verschillende soorten uitvoeringen dakpannen

Naast dat je kunt kiezen uit betonnen dakpannen of keramische dakpannen, zijn er ook nog verschillende soorten betondakpannen en keramische dakpannen. Dakpannen zijn er in veel verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor holle dakpannen of platte dakpannen en je kunt ook zelf de kleur kiezen. Daarnaast kun je ook kiezen voor extra opties, zoals geïntegreerde zonnepanelen. Hieronder lees je welke keuzes je allemaal kunt maken.

1.      Holle dakpannen

Holle dakpannen, kenmerkend door hun gebogen vorm, zijn ontworpen voor daken met een minimale hellingsgraad. Deze dakpannen bieden een traditionele uitstraling en zijn geschikt voor diverse stijlen. De specifieke vorm zorgt voor een effectieve afvoer van regenwater, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het dak. Holle dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder:

  • Zonder sluiting: geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 25 graden. Deze variant heeft een eenvoudige, gebogen vorm zonder extra sluitingsmechanismen.
  • Met sluiting: ontworpen voor daken met een hellingsgraad tussen de 22 en 25 graden. Deze dakpannen hebben een sluitmechanisme dat zorgt voor een betere bevestiging en waterdichtheid.
  • Met een lichte golving: geschikt voor licht hellende daken vanaf 20 graden, afhankelijk van het model. Deze variant combineert de traditionele uitstraling met functionaliteit voor veel verschillende daktypen​​.

2.      Platte dakpannen

Platte dakpannen, bekend om hun strakke en moderne uitstraling, zijn een populaire keuze voor hedendaagse architectuur. Deze dakpannen liggen dichter bij het dakoppervlak, wat resulteert in een meer uniform en gestroomlijnd uiterlijk. Platte dakpannen zijn ideaal voor daken met een hogere hellingsgraad en bieden een moderne twist aan zowel nieuwe als gerenoveerde gebouwen. Ze zijn beschikbaar in verschillende varianten, waaronder:

  • Met ribben en sluitingen: deze licht golvende dakpannen hebben een centrale rib voor extra stevigheid en zijn geschikt voor daken met een minimale hellingsgraad van 25 graden.
  • Met sluiting: bieden een vlak uiterlijk en zijn afhankelijk van het model geschikt voor daken met een hellingsgraad tussen de 24 en 35 graden.
  • Tegelpannen: zorgen voor een vlak dakoppervlak en zijn uitsluitend bedoeld voor daken met een minimale hellingsgraad van 35 graden.

3.      Dakpan afwerking

Voor extra bescherming tegen mossen, algen, en vuil kun je kiezen voor dakpannen met een speciale coating. Betondakpannen kunnen worden voorzien van een beschermingslaag, terwijl keramische dakpannen gebakken kunnen worden met een glashoudende suspensie voor extra duurzaamheid en kleurvastheid.

4.      Kleuren dakpannen

Dakpannen zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. Van traditionele rood- en bruintinten tot modern zwart of antraciet. De kleur van je dakpannen kan worden afgestemd op de kleuren van je ramen, deuren, en de algemene esthetiek van je huis.

5.      Afmeting dakpan

De grootte van de dakpannen heeft ook een aanzienlijke invloed op de uitstraling van je dak. Grote dakpannen kunnen een dak een robuuste uitstraling geven, terwijl kleinere dakpannen een meer gedetailleerde en verfijnde look kunnen creëren.

6.      Extra opties

Moderne dakpannen bieden diverse extra opties zoals geïntegreerde zonnepanelen. Deze “zonnepannen” zijn een uitstekende keuze als je overweegt om duurzame energie op te wekken bij het vervangen van je dakbedekking.

Verschillende soorten dakpannen: wat is de beste keus?

De beste keuze voor dakpannen hangt af van verschillende factoren: de stijl van je woning, de klimatologische omstandigheden in je regio, en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren. Er is niet één beste keuze, maar wel een aantal goede opties voor jouw dak.

  • Klein budget: wanneer je maar een klein budget tot je beschikking hebt, zijn betondakpannen de beste keuze. De pannen zijn duurzaam en erg goedkoop. De betondakpannen zijn snel en makkelijk te installeren als je het vergelijkt met andere dakwerken. Betondakpannen zijn vooral geschikt voor daken met een lage hellingsgraad.
  • Lange levensduur: ben je op zoek naar dakpannen met een lange levensduur? Dan kun je het best kiezen voor kleidakpannen of leienpannen. Dit soort dakpannen gaan tot wel 100 jaar mee! Goed dakpannen onderhoud is wel van belang wanneer je de maximale levensduur wilt bereiken van de dakpannen.
  • Prijs-kwaliteit verhouding: voor dakpannen met de beste prijskwaliteit verhouding moet je kiezen voor leistenen pannen. De pannen gaan lang mee en zijn goedkoper dan kleidakpannen.
  • Hellingsgraad: bij daken met een lage hellingsgraad kun je het best kiezen voor holle dakpannen. Wanneer je een dak hebt met een hoge hellingsgraad is het verstandig om te kiezen voor dakpannen met een kleine overlapping of zonder sluitingen.

Besparen op nieuwe dakpannen? Vergelijk gratis offertes!

Dakpannen als dakbedekking is een van de meest gekozen opties. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €40,- en €95,- per m2. Wil je besparen op de kosten voor nieuwe dakpannen? Zoek een dakdekker bij jou uit de regio en bespaar op de kosten!

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs. Je ontvangt tot wel 5 gratis offertes van dakdekker bij jou uit de buurt, geheel vrijblijvend!