Daklekkage opsporen: alle info op rij!

Schakel een dakdekker in voor het opsporen van lekkage

Nu bereikbaar.


Alles over daklekkage opsporen

Wanneer je last hebt van daklekkage, is het belangrijk om snel te achterhalen wat de oorzaak is om zo verdere schade te voorkomen. Het opsporen van daklekkage gebeurt door middel van lekdetectie, in het beste geval uitgevoerd door een dakdekker.

Wanneer je een dakdekker ingeschakeld voor het opsporen van lekkage, weet je zeker dat de lekdetectie op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om de oorzaak te weten, zodat het lek op de juiste manier hersteld kan worden.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over daklekkage opsporen, de methodes en welke kosten je kunt verwachten.

De belangrijkste informatie over opsporen daklekkage

 • Daklekkage opsporen is het eerste wat je moet doen wanneer je merkt dat je last hebt van lekkage aan je dak.
 • Dit voorkomt verdere schade aan je woning!
 • Lekkage op een plat dak opsporen wordt gedaan door visuele inspectie. Mocht het lek niet worden gevonden, gaat de dakdekker over op een watertest, rookgasdetectie of thermografie om het lek op te sporen.
 • Lekkage aan een schuin dak wordt ook eerst gezocht met een dakinspectie. Als dit niet lukt, zijn een rookgasdetectie, ultrasone detectie of thermografie de meest gekozen lekdetectie methodes.
 • Een lekdetectie kost gemiddeld €75,- tot €150,-.
 • Naast een watertest, rookgasdetectie, thermografie en ultrasone detectie worden ook infrarood, een druktest en camera inspectie ingezet om het lek te vinden.
 • Daklekkage opsporen door een dakdekker is belangrijk, omdat je na het stellen van de juiste diagnose pas kunt beginnen met dakreparatie. Het is dan natuurlijk erg belangrijk om te weten wat de exacte locatie en ernst van het lek is.
 • Op zoek naar een dakdekker voor het opsporen van daklekkage? Via onze gratis offerteservice vind je een dakdekker in je eigen regio.

daklekkage opsporen

Lekkage plat dak opsporen: hoe werkt dat?

Het opsporen van lekkage bij een plat dak is vaak relatief eenvoudig. Bij platte daken wordt lekkage vaak veroorzaakt door beschadigingen aan de dakbedekking. De dakdekker begint met een inspectie van het dak: de dakbedekking wordt gecontroleerd op beschadigingen zoals scheuren, blazen of andere beschadigingen aan bijvoorbeeld de naden en aansluitingen. In meer dan de helft van de gevallen is een inspectie voldoende om de oorzaak van het lek te achterhalen.

Wanneer de oorzaak bij de inspectie niet wordt gevonden, wordt er een lekdetectie uitgevoerd. Afhankelijk van de situatie kiest de dakdekker voor een waterproef, rookgasdetectie of een thermografie.

De methodes voor lekdetectie bij een plat dak houden het volgende in:

 • Waterproef: bij een waterproef wordt het dak tijdelijk onder water gezet om het lek te vinden.
 • Rookgasdetectie: wanneer de dakdekker een rookgasdetectie uitvoert, wordt er rook onder de dakbedekking geblazen. De locatie waar de rook onder de dakbedekking ontsnapt, is de locatie van het lek.
 • Thermografie: thermografie gebruikt warmtebeelden om temperatuurverschillen te detecteren die duiden op lekkage.

Ben je op zoek naar een dakdekker? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een dakdekker bij jou in de regio! Door een dakdekker in te schakelen, ben je verzekerd van een nauwkeurige diagnose en een snelle oplossing.

lekkage dak opsporen

Lekkage schuin dak opsporen: werkwijze

Het opsporen van lekkage bij een schuin dak is een stuk complexer. Het wordt vaak veroorzaakt rondom schoorstenen, dakkapellen of dakramen. Ook beschadigingen aan de dakbedekking zijn een veelvoorkomende oorzaak. De dakdekker begint met een inspectie van het dak, zowel aan de binnen- als buitenkant. De dakdekker let hierbij onder andere op beschadigingen aan de dakbedekking, scheuren bij dakdoorvoeren en de staat van de dakgoten.

Afhankelijk van de bevindingen kan de dakdekker geavanceerdere methoden inzetten, zoals een rookgasdetectie. Hierbij wordt rook ingezet om de exacte locatie van het lek te vinden. Ook ultrasone lekdetectie wordt vaak ingezet, er wordt dan maakt gebruik van geluidsgolven om lekken te identificeren. Deze geluidsgolven kunnen enkel door een ultrasone ontvangen worden opgepikt.

Tot slot is een thermografie een optie. Bij een thermografie wordt gebruik gemaakt van een warmtebeeldcamera. Dit wordt vooral voor het opsporen van daklekkage bij een pannendak gebruikt. Met thermografie kan bijvoorbeeld de impact van vocht onder de dakpannen worden gezien, wat helpt om de bron van het lek te lokaliseren.

Schoorsteen lekkage opsporen

Het opsporen van lekkage rond de schoorsteen vereist een zorgvuldige aanpak. Een dakdekker let op signalen zoals vochtplekken of schimmel rond de schoorsteenbasis, afbrokkelend voegwerk en beschadigde schoorsteenkappen.

De gebruikte methoden voor het opsporen van lekkage bij schoorstenen omvatten vaak een nauwkeurige visuele inspectie, waterproef en rooktesten. Een rooktest helpt bij het identificeren van onzichtbare scheurtjes of openingen waar rook kan ontsnappen. Daarnaast kan thermografie worden ingezet om temperatuurverschillen te detecteren die duiden op vochtproblemen.

Lekkage dakkapel opsporen

Bij het opsporen van lekkage aan een dakkapel kijkt een dakdekker naar tekenen zoals vochtplekken of schimmel aan de binnenkant van de dakkapel, loslatende verf en waterinfiltratie rond het raam. Belangrijke aandachtspunten zijn de afdichtingen rond de dakkapel en de staat van het dakbedekkingsmateriaal.

Methoden zoals een gedetailleerde inspectie van de dakbedekking, waterproef en luchtdruktest worden vaak gebruikt. De luchtdruktest helpt bij het opsporen van lekkages door luchtdrukverschillen te creëren en te kijken waar lucht ontsnapt, wat duidt op de aanwezigheid van een lek.

Lekkage dakpannen opsporen

Een lekkage opsporen in een pannendak is vaak eenvoudig. Door een visuele analyse is de locatie meestal snel gevonden. Scheuren in de dakpannen, scheve of juist kapotte dakpannen zijn namelijk snel gelokaliseerd. Wanneer dit niet het geval is, gebruikt de specialist lekdetectie.

opsporen daklekkage

Lekkage dak opsporen: de kosten in 2024

De kosten voor het opsporen van lekkage aan je dak liggen tussen de €75,- en €150,-. De exacte prijs is afhankelijk van het type dak, het tarief van de dakdekker, de complexiteit van het lek en de methode van lekdetectie.

Voor een rookgasdetectie betaal je gemiddeld tussen de €80,- en €130,-. De goedkoopste methode is de druktest: deze kost gemiddeld €70,- tot €110,-. In de onderstaande tabel vind je de kosten lekdetectie voor het dak.

Lekdetectie dak prijs 2024

Methode lekdetectie dak Gemiddelde kosten*
Ultrasone lekdetectie €75,- tot €120,-
Infrarood lekdetectie €100,- tot €150,-
Rookgasdetectie €80,- tot €130,-
Druktest €70,- tot €110,-
Camera inspectie €85,- tot €135,-
Thermografie €90,- tot €140,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vergelijk gratis offertes!

Laat daklekkage zo snel mogelijk opsporen door een dakdekker!

Vind gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de buurt!


Lekdetectie dak: hoe lekkage opsporen?

Voor lekdetectie bij het dak worden verschillende methodes ingezet. Over een aantal van deze methodes heb je op deze pagina al wat gelezen, maar hieronder vind je nog een overzicht van alle methodes die worden gebruikt voor het opsporen van daklekkage.

Daklekkage opsporen met infrarood

Infrarood wordt vaak ingezet voor het opsporen van daklekkage: het identificeert temperatuurverschillen waardoor vochtplekken eenvoudig worden gevonden. De camera registreert verschillende temperaturen op het dak, waardoor vochtige plekken die een andere temperatuur hebben dan hun omgeving, zichtbaar worden.

Deze methode is zeer effectief voor het opsporen van lekkages onder dakbedekkingen, zoals bitumen of EPDM. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het opsporen van lekkage bij een bitumen dak.

Ultrasone lekdetectie

Deze methode maakt gebruik van geluidsgolven die hoogfrequente trillingen veroorzaken. Het apparaat detecteert de geluidsgolven die ontsnappen uit het lekkagegebied. Deze techniek is bijzonder nuttig voor het nauwkeurig lokaliseren van lekkages, zelfs in complexe dakconstructies.

Rookgasdetectie

Bij deze methode wordt rook onder lichte druk in het dak geblazen. Waar de rook ontsnapt, is een indicatie van een lek. Deze methode is vooral handig bij platte daken waar water zich kan verspreiden en het lastig is om de exacte locatie van het lek te vinden.

Druktest

Deze test meet de luchtdruk binnen een gesloten dakoppervlak. Door de luchtdruk te veranderen en te monitoren, kunnen lekkages worden opgespoord. Deze methode wordt vaak gebruikt bij daken met veel isolatiemateriaal.

Camera inspectie

Een kleine camera gaat door het dak om visueel onderzoek te doen in moeilijk bereikbare plaatsen. Deze techniek is ideaal voor het inspecteren van dakgoten, afvoeren, en andere onderdelen van het dak die niet gemakkelijk toegankelijk zijn.

Thermografie

Thermografische camera’s creëren een warmtebeeld van het dak. Verschillen in warmte kunnen wijzen op problemen zoals vochtophoping of isolatiegebreken. Deze methode is nuttig voor zowel platte als schuine daken en kan grote gebieden snel in kaart brengen.

Watertest

Bij een watertest simuleert de dakdekker regenval door water over het dak te verspreiden. Dit helpt bij het identificeren van lekken, vooral op platte daken. De dakdekker observeert waar het water sijpelt of zich ophoopt, wat duidt op de locatie van de lekkage. Deze methode is effectief voor het lokaliseren van moeilijk te vinden lekken en biedt directe inzichten voor reparatie.

opsporen daklekkage

Besparen op daklekkage opsporen? Vergelijk gratis offertes!

Last van daklekkage? Het is belangrijk om daklekkage zo snel mogelijk te laten opsporen door een dakdekker, om zo verdere schade te voorkomen. Door een dakdekker in te schakelen weet je zeker dat de juiste diagnose wordt gesteld en het lek op de juiste manier wordt hersteld. Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers in je regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten voor het opsporen van lekkage aan je dak!