Onderhoud dakpannen: waarom zo belangrijk?

Schakel een dakdekker in voor onderhoud aan je pannendak


Pannendak onderhouden: waarom en hoe?

Je hebt een pannendak op je woning liggen en er is voor de rest niks mee aan de hand. Waarom is het dan toch belangrijk om je dakpannen regelmatig te onderhouden? Het onderhouden van je dakpannen is belangrijk om de levensduur van je dak te maximaliseren en kostbare reparaties in de toekomst te voorkomen. Wanneer je dak beschadigd raakt kan dit leiden tot lekkages en grote waterschade, dit is wat je wil voorkomen met goed onderhoud.

Op deze pagina lees je waarom dakpannen onderhoud van belang is, hoe je de levensduur van je dakpannen verlengt en wat de kosten zijn van het onderhouden van een pannendak.

Het wordt aangeraden om voor onderhoud aan een pannendak een dakdekker in te schakelen. Via onze gratis offerteservice kom je gemakkelijk en snel in contact met een dakdekker in je regio.

Het belang van tijdig onderhoud dakpannen

Dakpannen, of ze nu van beton of keramiek zijn, vormen de eerste verdedigingslinie van je huis tegen de elementen. Zonder regelmatig dakonderhoud kunnen dakpannen beschadigd raken door weersinvloeden, mosgroei en algemene slijtage. Dit kan leiden tot lekkages en isolatieproblemen die de structuur van je huis kunnen aantasten en tot hogere energiekosten kunnen leiden. Door regelmatig onderhoud kun je de levensduur van je dakpannen aanzienlijk verlengen en het uiterlijk van je woning blijft in goede staat.

Levensduur dakpannen verlengen: hoe doe je dat?

Gemiddeld is de levensduur van keramische dakpannen 70 jaar en de levensduur betonnen dakpannen is gemiddeld 50 jaar. Dakpannen onderhoud is belangrijk om de levensduur van je dak te verlengen. Wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd aan je pannendak is de kans op lekkage dakpannen een stuk groter. Maar hoe onderhoud je een pannendak? De eerste stap is meestal het uitvoeren van een dakinspectie om eventuele beschadigingen op te sporen. Wanneer er is vastgesteld wat er moet gebeuren kan een dakdekker een dakreiniging uitvoeren, het mos van de dakpannen verwijderen, dakpannen repareren of dakpannen vervangen.

Je kan er ook voor kiezen om je dak te beschermen tegen eventuele beschadiging. Dit kan worden gedaan door een beschermende coating aan te brengen op je dakpannen. Hieronder lees je meer over het onderhouden van dakpannen.

Dakinspectie

Een dakinspectie is een belangrijke eerste stap in het onderhoudsproces. Een dakdekker kan tijdens een inspectie potentiële problemen vroegtijdig identificeren, zoals beschadigde of verschoven dakpannen, en de algehele staat van je dak beoordelen. Een dakinspectie kost gemiddeld €150,- tot €250,- en is een investering die toekomstige kosten kan verminderen.

Besparen op de kosten van een dakinspectie? Dat kan door gratis offertes te vergelijken met onze gratis offerteservice.

Dakpannen reinigen

Het regelmatig reinigen van dakpannen speelt een belangrijke rol in het onderhoudsproces en draagt bij aan zowel de levensduur als de uitstraling van je dak. Vuil, mossen en algen kunnen zich ophopen op de dakpannen, wat niet alleen leidt tot een onverzorgd uiterlijk, maar ook de functionaliteit van het dak kan beïnvloeden. Door je dakpannen schoon te houden, zorg je voor een optimale afvoer van regenwater en voorkom je verstoppingen en daklekkages.

Dakpannen reinigen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de mate van vervuiling en het type dakpan. Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel, gevolgd door een zachte borstelbeurt of lage druk spoeling om mossen, algen en vuil te verwijderen. Gemiddeld liggen de kosten voor dakpannen schoonmaken tussen de €15,- en €20,- per m².

Besparen op de kosten van dakpannen onderhoud?

Vind gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de buurt!


Mos verwijderen dakpannen

Mos en algen kunnen de waterafvoer van je dak belemmeren en de dakpannen beschadigen. Dakpannen ontmossen kost gemiddeld tussen de €15,- en €20,- per m².

Dakpannen coaten

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je dakpannen beschadigd raken. Een manier om je dakpannen tegen eventuele beschadigingen te beschermen is door je dakpannen te coaten. De coating geeft de dakpannen een beschermende laag en een frisse uitstraling. Door de dakpannen coating groeien mossen en algen minder snel op je dak. Het laten aanbrengen van een coating kost gemiddeld €15,- per m².

Dakpannen repareren

Wanneer er kleine scheurtjes, breuken of zelfs volledige dakpannen missen, is het belangrijk om de dakpannen te repareren of te vervangen. Als je dit niet doet, heb je kans op lekkages en waterschade. Je dakpannen zijn aan een reparatie toe wanneer er zichtbare scheuren, breuken of dakpannen uit hun plaats zijn verschoven. Ook wanneer je waterlekken opmerkt op zolder of op de bovenste verdieping van he huis kan dit wijzen op beschadigde dakpannen.

Vaak worden de dakpannen gerepareerd met een speciale dakpannenlijm of -kit. Wanneer de dakpannen ernstig beschadigd zijn of ontbreken, is het zaak om de dakpannen te vervangen. Nieuwe dakpannen moeten wel overeenkomen met de oude dakpannen, om een uniform uiterlijk van je dak te behouden.

Kosten onderhoud pannendak

De kosten voor het onderhouden van een pannendak kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de toegankelijkheid en de onderhoudsbehoeften. De kosten van een dakdekker liggen gemiddeld tussen de €35,- tot €45,- per uur.  Wanneer je een dakinspectie wil laten uitvoeren kost dit gemiddeld tussen de €150,- en €250,-. Als uit deze inspectie blijkt dat de dakpannen gerepareerd of vervangen moeten worden kost dit gemiddeld €30,- per m².

Wanneer er mos, algen of vuil op je dak zit, is het belangrijk om deze te verwijderen met een dakreiniging. Een dakreiniging kost gemiddeld €5,- tot €15,- per m².  Om je dakpannen te beschermen tegen verschillende weersinvloeden kan er ook een beschermende coating worden aangebracht. Dit kost gemiddeld €15,- per m².

Onderhoud dak kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Uurtarief dakdekker €35,- tot €45,- per uur
Dakinspectie €150,- tot €250,-
Dakpannen vervangen €30,-
Dakreiniging €5,- tot €15,- per m2
Coating aanbrengen €15,- per m2
Dakgoot en hemelafvoer schoonmaken €5,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker kunnen verschillen.

Besparen op de kosten van onderhoud pannendak? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je de levensduur van je dak wilt verlengen is het belangrijk om regelmatig onderhoud aan je dak te plegen. Onderhoud voorkomt eventuele lekkages en waterschade aan je woning. Schakel de hulp in van een dakdekker voor professioneel onderhoud aan je dakpannen.

Start gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes te vergelijken kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Na de aanvraag ontvang je tot wel 5 gratis offertes zonder dat je ergens aan vast zit.