Dakpannen laten repareren?

Schakel een dakdekker in!

Nu bereikbaar.


Dakpannen repareren: volg deze stappen!

Dakpannen kunnen beschadigd raken door stormschade of slijtage door de jaren heen. Het repareren van dakpannen is iets wat je goed zelf kunt doen en de levensduur van je dak aanzienlijk kan verlengen. Je kunt een kapotte dakpan lijmen met dakpanlijm of mortel. Je kan ook de kapotte dakpan helemaal verwdijderen en een nieuwe plaatsen. Als je geen of weinig verstand hebt van dit werk, kan het lastig zijn om zelf je dakpannen te repareren. Daarom vind je hier een uitgebreid stappenplan om jouw te helpen!

Op deze pagina lees je welke materialen je nodig hebt, welke stappen je moet zetten, wat de kosten zijn van een reparatie en ontdek de tips om te voorkomen dat je dakpannen überhaubt kapot gaan! Besteed het je het werk toch liever uit aan een dakdekker? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Stappenplan dakpannen repareren: overzicht

 • Verzamel benodigde materialen zoals nieuwe dakpannen, dakpanhaken, dakbedekkingskit en gereedschap.
 • Neem de nodige veiligheidsmaatregelen voordat je het dak op gaat.
 • Inspecteer het dak grondig om de schade te identificeren voordat je begint met repareren.
 • Verwijder voorzichtig kapotte dakpannen en controleer het dakbeschot op schade.
 • Bereid het gebied voor door vuil en puin te verwijderen en nieuwe dakpannen klaar te leggen.
 • Installeer de nieuwe dakpannen stevig en gelijkmatig op hun plaats.
 • Bevestig de dakpannen met dakpanhaken of -klemmen en gebruik dakbedekkingskit indien nodig.
 • Controleer het gerepareerde gebied grondig en test op eventuele lekkages.
 • Volg preventieve onderhoudstips om de levensduur van de dakpannen te verlengen en overweeg om professionele hulp in te schakelen indien nodig.

Dakpan repareren

Benodigde materialen bij dakpan reparatie

Voordat je aan de slag gaat met het repareren of vervangen van je dakpannen is het wel handig om te weten welke materialen je hier het best voor kunt gebruiken. Wanneer je dakpannen moet vastzetten heb je bijvoorbeeld dakpanhaken of klemmen nodig. Wanneer je een kapotte dakpan wilt lijmen heb je een dakbedekkingskit of dakpanlijm nodig. Daarnaast zijn er nog een aantal andere materialen die nodig zijn bij het repareren van je dakpannen, hieronder lees je welke materialen dit zijn:

Nieuwe dakpannen: Het kan voorkomen dat je dakpannen zo erg zijn beschadigd dat reparatie niet meer mogelijk is. In dit geval zijn nieuwe dakpannen nodig om de kapotte dakpannen te vervangen.
Dakpanhaken of klemmen: Wanneer je de nieuwe of gerepareerde dakpan opnieuw gaat plaatsen, moeten ze worden vastgezet met dakpanhaken of klemmen. Deze worden gebruikt om de dakpannen vast te zetten en te voorkomen dat ze losraken.
Dakbedekkingskit of -lijm: Dit wordt gebruikt om de dakpannen stevig vast te zetten en eventuele openingen te dichten.
Gereedschap: Dit omvat een hamer, spijkers, een tang en een zaag, afhankelijk van de reparatiemethode.
Veiligheidsuitrusting: Je werkt meestal op grote hoogte en daarom is de veiligheid van grote belang. Om veilig te werk te gaan heb je de volgende dingen nodig: handschoenen, veiligheidsschoenen en mogelijk een veiligheidsharnas als je op grote hoogte werkt.

Voor een goede reparatie is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt en alle veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het reparatieproces.

Pannendak reparatie zelf doen: hoe werkt dat?

Zijn je dakpannen kapot en wil je deze repareren? In de meeste gevallen is het goed zelf te doen. Wanneer je de juiste stappen volgt hoef je inprincipe geen dakdekker in te schakelen. Een dakreparatie bestaat uit een aantal stappen. Je begint meestal met aan dakinspectie. Hierbij kijk je welke dakpannen kapot zijn en of er ook dakpannen verschoven zijn, zo weet je welke dakpannen je moet repareren en welke dakpannen opnieuw vastgezet moeten worden. Wanneer je erachter bent welke dakpannen kapot zijn is het zaak ze van het dak te verwijderen, om ze vervolgens het dak te repareren.

Ben je benieuwd wat de andere stappen zijn en hoe je veilig te werk gaat? Lees dan hieronder het stappenplan door!

Stap 1: Veiligheidsmaatregelen bij dakpanreparatie

Voordat je begint met het repareren van dakpannen, moet je ervoor zorgen dat je veilig te werk gaat. Ten eerste is het belangrijk om stevige schoenen te dragen om te voorkomen dat je uitglijdt. Het is ook slim om handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen scherpe randen van het dak. Controleer altijd of de ladder stevig staat voordat je erop klimt. Als je op grote hoogte werkt, draag dan een veiligheidsharnas dat goed is vastgemaakt aan iets stevigs. En tot slot, werk alleen als het weer goed is. Ga niet op het dak als het regent, waait of onweert. Veiligheid gaat altijd voor!

Stap 2: Inspectie

Wanneer je de nodige veiligheidsmaatregelen hebt genomen, is het tijd om het dak op te gaan voor een inspectie. Kijk of er dakpannen zijn die kapot zijn of misschien verschoven zijn. Controleer ook of er scheuren zijn in de dakbedekking. Let op eventuele tekenen van lekkage, zoals vochtplekken of waterdruppels. Het is belangrijk om het probleemgebied goed te identificeren voordat je begint met repareren. Op deze manier weet je precies wat er moet worden gerepareerd en kun je een plan maken om het probleem op te lossen.

Stap 3: Kapotte dakpannen verwijderen

Je weet nu welke dakpannen kapot of verschoven zijn. De kapotte dakpannen moeten worden verwijderd en de verschoven dakpannen opnieuw worden vastgemaakt. Het is belangrijk om deze stap op een veilige en zorgvuldige manier uit te voeren. Gebruik bijvoorbeeld een ladder en draag werkhandschoenen. Het is ook belangrijke om naar het onderliggende dakbeschot te kijken, let hierbij op eventuele schade. Hieronder lees je hoe je te werk moet gaan wanneer je de dakpannen gaat verwijderen:

 • Gebruik een ladder om veilig bij het dak te komen.
 • Draag werkhandschoenen om je handen te beschermen.
 • Schuif voorzichtig de kapotte dakpannen omhoog en verwijder ze.
 • Controleer het onderliggende dakbeschot op eventuele schade.
 • Verwijder eventueel vuil of puin dat zich onder de dakpannen heeft opgehoopt.
 • Leg de nieuwe dakpannen klaar om ze te installeren.
 • Zorg ervoor dat de omgeving rondom het werkgebied veilig is voordat je verdergaat met de reparatie.

Stap 4: Gebroken dakpan lijmen

Je hebt de kapotte dakpannen van het dak verwijderd. Nu is het zaak om de kapotte dakpannen te repareren zodat ze weer op het dak kunnen liggen. De meeste dakpannen worden gerepareerd aan de hand van dakpanlijm, deze lijm is bestand tegen verschillende weersinvloeden. Bij het lijmen is het belangrijk om de randen van de dakpannen goed schoon te maken. Wanneer de dakpan nat is kan de lijm ook gewoon worden aangebracht, hier hoef je je dus geen zorgen over te maken!

Als je de dakpannen hebt schoongemaakt kan de lijm worden aangebracht. Nu is het zaak om de gebroken stukken aan elkaar te drukken en de lijm te laten drogen. Nadat de dakpan is gedroogd is hij weer zo goed als nieuw en klaar om weer op het dak te liggen!

Dakpannen laten repareren?

Bel en vind een ervaren dakdekker in je regio.


Stap 5: Dakpan opnieuw plaatsen

Nu de kapotte dakpannen is gerepareerd, is het tijd om de dakreparatie uit te voeren. Leg de zo goed als nieuwe dakpan op zijn plaats en zorg ervoor dat deze stevig en gelijkmatig ligt. Gebruik dakpanhaken of -klemmen om de dakpan op zijn plek te bevestigen. Controleer of de dakpan goed aansluit op de omliggende dakpannen en geen openingen laat, openingen zorgen namelijk voor lekkages. Breng indien nodig dakbedekkingskit of -lijm aan om eventuele kieren te dichten en ervoor te zorgen dat de dakpan waterdicht is. Zorg ervoor dat de dakpan stevig en veilig is bevestigd voordat je verdergaat.

Stap 6: Dakreparatie met mortel

Wanneer je stap 5 volledig hebt uitgewerkt kun je deze stap overslaan. Als je wilt dat de dakpannen extra stevig vastzitten kun je mortel gebruiken.

Maak de mortel volgens de instructies op de verpakking. Pak dan een beetje mortel en breng het aan onder elke dakpan om ze goed op hun plaats te houden. Zorg ervoor dat de dakpannen gelijkmatig en stevig liggen. De mortel helpt om de dakpannen te verbinden met het dakbeschot eronder en voorkomt dat ze verschuiven. Nadat de mortel is uitgehard, zijn je dakpannen stevig gerepareerd en klaar om de elementen te weerstaan.

Stap 7: Controleren en testen

De dakpannen zijn gerepareerd en liggen weer op hun plek. Nu is het tijd om je werk te controleren en te testen. Loop rond het gerepareerde gebied en controleer of alle dakpannen stevig op hun plaats zitten en gelijkmatig zijn geplaatst. Let ook op eventuele tekenen van loszittende of beschadigde dakpannen die nog moeten worden gerepareerd.

Daarna is het tijd om je reparatie te testen. Als het weer het toelaat, wacht dan op een regenbui en kijk of er geen water meer door het gerepareerde gebied lekt. Als alles goed lijkt te zijn en er geen lekkages zijn, dan heb je je dakpannen succesvol gerepareerd! Is dit niet het geval? Dan kan het verstandig zijn om een dakdekker in te schakelen.

Dakpannen reparatie

Kapotte dakpan repareren kosten

Wat kost het om je dakpannen te repareren? Het vervangen van een enkele dakpan kost gemiddeld €200,- tot €450,-. Wanneer de kapotte dakpan niet meer te repareren valt is het nodig om de volledige dakpan te vervangen. Het vervangen van de volledige dakbedekking kost gemiddeld €100,- tot €275,- per m2. Het repareren van betondakpannen kost gemiddeld €150,- tot €350,-. De uiteindelijke kosten hangen uiteindelijk af van het type dakpan en de oppervlakte van het dak. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten:

Type reparatie Gemiddelde kosten*
Dakpannen vervangen €200,- tot €450,- per dakpan
Betondakpannen reparatie €150,- tot €350,-
Volledig vervangen dakbedekking €100,- tot €275,- per m2

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per bedrijf kunnen verschillen.

Kapotte dakpannen laten repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Preventieve onderhoudstips voor dakpannen

Zoals je misschien wel weet is voorkomen beter dan genezen. Dit geld ook voor je dakpannen. Het is beter om te voorkomen dat dakpannen kapot gaan dan dat je de dakpannen moet herstellen. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat een dakreparatie niet nodig zal zijn op de korte termijn. Het is goed om je dak regelmatig te checken op kleine beschadegingen en je dak schoon te houden. Hieronder staan een aantal makkelijke tips om je dakpannen in goede conditie te houden:

 • Regelmatige inspectie: Controleer je dakpannen regelmatig op eventuele beschadigingen, scheuren of loszittende dakpannen. Wanneer je er vroeg bij bent kun je de kleine beschadegingen makkelijk repareren, als je dit niet doet ontsataan er grotere beschadegingen die moeilijker te repareren zijn.
 • Houd het dak schoon: Het is belangrijk om je dak goed schoon te houden. Verwijder bladeren, takken en ander vuil van je dak om te voorkomen dat ze verstoppingen veroorzaken en waterafvoer belemmeren.
 • Reiniging: Maak je dakpannen af en toe schoon om mos, algen en ander vuil te verwijderen. Dit helpt de levensduur van de dakpannen te verlengen.
 • Loop niet over je dakpannen: Loop niet over je dakpannen, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Te veel gewicht kan schade veroorzaken.
 • Snelle reparaties: Repareer beschadigde dakpannen onmiddellijk om verdere schade aan je dak te voorkomen.
Door deze simpele tips te volgen, kun je de levensduur van je dakpannen verlengen en mogelijke problemen in de toekomst voorkomen.

Dakpannen repareren: zelf doen of uitbesteden?

Als het gaat om het repareren van dakpannen, is de vraag of je het zelf moet doen of moet uitbesteden aan een professional. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals je ervaring, het niveau van de schade en je comfortniveau bij het werken op hoogte.
Als je handig bent en ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten, kun je overwegen om de reparatie zelf uit te voeren. Je moet echter wel zeker zijn van je vaardigheden en ervoor zorgen dat je alle benodigde veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het gebruik van een veiligheidsharnas en het werken met een stabiele ladder.
Als je geen ervaring hebt met dakwerk of als de schade aan je dak aanzienlijk is, is het waarschijnlijk verstandiger om een professional in te huren. Dakdekkers hebben de nodige kennis, ervaring en gereedschappen om de klus veilig en efficiënt uit te voeren. Het kan wat meer kosten, maar het kan je uiteindelijk tijd en moeite besparen en ervoor zorgen dat de reparatie correct wordt uitgevoerd. Ben je op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt? Doe dan de gratis offerteaanvraag!

Dakpannen repareren

Wil je de dakpannen reparatie uitbesteden? Doe dan de gratis offerteaanvraag!

Dakpannen repareren is een klus die je in theorie zelf uit kunt voeren, maar wanneer je hier geen tijd voor hebt, of gewoonweg geen zin, kun je ook gerust een dakdekker inschakelen. Een dakdekker weet wat hij moet doen en heeft de klus snel geklaard. Ben je op zoek naar een dakdekker bij jou uit de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Waarom? Je ontvangt snel gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers bij jou in de buurt. Je krijgt zo ook meer inzicht in de exacte prijzen voor jouw dakwerken. Deze offertedienst is geheel zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.