Dakpannen laten repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Dakpannen repareren: volg deze stappen!

Het repareren van dakpannen is iets wat je zelf kunt doen. Maar als je geen, of weinig, verstand hebt van dit werk kan dit lastig zijn. Daarom vind je hier een uitgebreid stappenplan om jouw te helpen!

Lees verder en kom erachter welke materialen je nodig hebt, welke stappen je moet zetten en ontdek de tips om te voorkomen dat je dakpannen überhaubt kapot gaan!

Stappenplan dakpannen repareren: overzicht

 • Verzamel benodigde materialen zoals nieuwe dakpannen, dakpanhaken, dakbedekkingskit en gereedschap.
 • Neem de nodige veiligheidsmaatregelen voordat je het dak op gaat.
 • Inspecteer het dak grondig om de schade te identificeren voordat je begint met repareren.
 • Verwijder voorzichtig kapotte dakpannen en controleer het dakbeschot op schade.
 • Bereid het gebied voor door vuil en puin te verwijderen en nieuwe dakpannen klaar te leggen.
 • Installeer de nieuwe dakpannen stevig en gelijkmatig op hun plaats.
 • Bevestig de dakpannen met dakpanhaken of -klemmen en gebruik dakbedekkingskit indien nodig.
 • Controleer het gerepareerde gebied grondig en test op eventuele lekkages.
 • Volg preventieve onderhoudstips om de levensduur van de dakpannen te verlengen en overweeg om professionele hulp in te schakelen indien nodig.
 • Bespaar op de kosten door gratis offertes aan te vragen!

Benodigde materialen bij dakpan reparatie

Bij het repareren van dakpannen zijn enkele materialen nodig. Hier zijn de belangrijkste:

Nieuwe dakpannen: Als de beschadigde dakpannen niet kunnen worden gerepareerd, zijn nieuwe dakpannen nodig om ze te vervangen.
Dakpanhaken of klemmen: Deze worden gebruikt om de dakpannen op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze losraken.
Dakbedekkingskit of -lijm: Dit wordt gebruikt om de dakpannen stevig vast te zetten en eventuele openingen te dichten.
Gereedschap: Dit omvat een hamer, spijkers, een tang en een zaag, afhankelijk van de reparatiemethode.
Veiligheidsuitrusting: Dit omvat handschoenen, veiligheidsschoenen en mogelijk een veiligheidsharnas als je op grote hoogte werkt.

Zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt en alle veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het reparatieproces.

Stap 1: Veiligheidsmaatregelen bij dakpanreparatie

Voordat je begint met het repareren van dakpannen, moet je ervoor zorgen dat je veilig bent. Dat betekent dat je goede schoenen moet dragen om uitglijden te voorkomen. Het is ook slim om handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen scherpe randen. Controleer altijd of de ladder stevig staat voordat je erop klimt. Als je op grote hoogte werkt, draag dan een veiligheidsharnas dat goed is vastgemaakt aan iets stevigs. En tot slot, werk alleen als het weer goed is. Ga niet op het dak als het regent, waait of onweert. Veiligheid gaat altijd voor!

Stap 2: Inspectie

Nu is het tijd om het dak goed te bekijken. Kijk of er dakpannen zijn die kapot zijn of misschien verschoven zijn. Controleer ook of er scheuren zijn in de dakbedekking. Let op eventuele tekenen van lekkage, zoals vochtplekken of waterdruppels. Het is belangrijk om het probleemgebied goed te identificeren voordat je begint met repareren. Op deze manier weet je precies wat er moet worden gerepareerd en kun je een plan maken om het probleem op te lossen.

Stap 3: Kapotte dakpannen verwijderen

 • Gebruik een ladder om veilig bij het dak te komen.
 • Draag werkhandschoenen om je handen te beschermen.
 • Schuif voorzichtig de kapotte dakpannen omhoog en verwijder ze.
 • Controleer het onderliggende dakbeschot op eventuele schade.
 • Verwijder eventueel vuil of puin dat zich onder de dakpannen heeft opgehoopt.
 • Leg de nieuwe dakpannen klaar om ze te installeren.
 • Zorg ervoor dat de omgeving rondom het werkgebied veilig is voordat je verdergaat met de reparatie.

Stap 4: Reparatie van de dakpan

Nu de kapotte dakpannen zijn verwijderd, is het tijd om de reparatie uit te voeren. Leg de nieuwe dakpan op zijn plaats en zorg ervoor dat deze stevig en gelijkmatig ligt. Gebruik dakpanhaken of -klemmen om de dakpan op zijn plek te bevestigen. Controleer of de dakpan goed aansluit op de omliggende dakpannen en geen openingen laat. Breng indien nodig dakbedekkingskit of -lijm aan om eventuele kieren te dichten en ervoor te zorgen dat de dakpan waterdicht is. Zorg ervoor dat de dakpan stevig en veilig is bevestigd voordat je verdergaat.

Gratis offertes vergelijken

Op zoek naar een dakdekker?

Vind snel een dakdekker in uw regio en word professioneel geholpen!
Gratis offertes vergelijken

Stap 5: Dakreparatie met mortel

Voor deze stap ga je mortel gebruiken, dat is een soort specie, om de dakpannen stevig vast te zetten. Je kunt deze stap overslaan wanneer je stap 4 volledig hebt uitgewerkt.

Maak de mortel volgens de instructies op de verpakking. Pak dan een beetje mortel en breng het aan onder elke dakpan om ze goed op hun plaats te houden. Zorg ervoor dat de dakpannen gelijkmatig en stevig liggen. De mortel helpt om de dakpannen te verbinden met het dakbeschot eronder en voorkomt dat ze verschuiven. Nadat de mortel is uitgehard, zijn je dakpannen stevig gerepareerd en klaar om de elementen te weerstaan.

Stap 6: Controleren en testen

Nu is het tijd om je werk te controleren en te testen. Loop rond het gerepareerde gebied en controleer of alle dakpannen stevig op hun plaats zitten en gelijkmatig zijn geplaatst. Let ook op eventuele tekenen van loszittende of beschadigde dakpannen die nog moeten worden gerepareerd.

Daarna is het tijd om je reparatie te testen. Als het weer het toelaat, wacht dan op een regenbui en kijk of er geen water meer door het gerepareerde gebied lekt. Als alles goed lijkt te zijn en er geen lekkages zijn, dan heb je je dakpannen succesvol gerepareerd!

Wees altijd voorzichtig bij het controleren van je werk op het dak en zorg ervoor dat je alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

Preventieve onderhoudstips voor dakpannen

Hier zijn wat makkelijke tips om je dakpannen in goede conditie te houden:

 • Regelmatige inspectie: Controleer je dakpannen regelmatig op eventuele beschadigingen, scheuren of loszittende dakpannen.
 • Houd het dak schoon: Verwijder bladeren, takken en ander vuil van je dak om te voorkomen dat ze verstoppingen veroorzaken en waterafvoer belemmeren.
 • Reiniging: Maak je dakpannen af en toe schoon om mos, algen en ander vuil te verwijderen. Dit helpt de levensduur van de dakpannen te verlengen.
 • Vermijd belopen: Loop niet over je dakpannen, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Te veel gewicht kan schade veroorzaken.
 • Snelle reparaties: Repareer beschadigde dakpannen onmiddellijk om verdere schade aan je dak te voorkomen.

Door deze simpele tips te volgen, kun je de levensduur van je dakpannen verlengen en mogelijke problemen in de toekomst voorkomen.

Dakpannen repareren: zelf doen of uitbesteden?

Als het gaat om het repareren van dakpannen, is de vraag of je het zelf moet doen of moet uitbesteden aan een professional. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals je ervaring, het niveau van de schade en je comfortniveau bij het werken op hoogte.
Als je handig bent en ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten, kun je overwegen om de reparatie zelf uit te voeren. Je moet echter wel zeker zijn van je vaardigheden en ervoor zorgen dat je alle benodigde veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het gebruik van een veiligheidsharnas en het werken met een stabiele ladder.
Als je geen ervaring hebt met dakwerk of als de schade aan je dak aanzienlijk is, is het waarschijnlijk verstandiger om een professional in te huren. Dakdekkers hebben de nodige kennis, ervaring en gereedschappen om de klus veilig en efficiënt uit te voeren. Het kan wat meer kosten, maar het kan je uiteindelijk tijd en moeite besparen en ervoor zorgen dat de reparatie correct wordt uitgevoerd.

Wil je de dakpannen reparatie uitbesteden? Doe dan de gratis offerteaanvraag!

Dakpannen repareren is een klus die je in theorie zelf uit kunt voeren, maar wanneer je hier geen tijd voor hebt, of gewoonweg geen zin, kun je ook gerust een dakdekker inschakelen. Een manier waarop je dit kunt doen is door een gratis offerteaanvraag te doen.

Kom op deze manier snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio en bespaar tot 40% op de kostprijs!