Dakpannen laten vastzetten?
Nu bereikbaar.
Dakpannen vastzetten: mogelijkheden, werkwijze & kosten 2024
Heb je een pannendak? Je dakpannen blijven niet zomaar op je dak liggen, deze zijn goed vastgezet. Na verloop van tijd is het mogelijk dat je dakpannen losraken en verschuiven, wat erg gevaarlijk kan zijn wanneer het hard waait. Het is dan van belang om een dakdekker in te schakelen om je dakpannen te laten vastzetten.
Het verankeren van dakpannen wordt gedaan met dakpanhaken, hiervan zijn verschillende soorten. Op deze pagina lees je meer over de verschillende methodes, de werkwijze van de dakdekker en welke kosten je kunt verwachten voor het vastzetten van dakpannen.
Dakpannen verankeren: de belangrijkste informatie op rij
Waarom dakpannen vastzetten?
Het is belangrijk om dakpannen stevig vast te maken om te voorkomen dat ze tijdens hevige wind of stormen loskomen of worden weggeblazen. Door de dakpannen goed te bevestigen, kun je stormschade beperken of zelfs helemaal voorkomen! Dakpannen kunnen niet alleen weggeblazen worden, maar kunnen ook door een zuigend effect worden opgetild. Dit effect treedt vaak op als de wind over de nok van het dak waait, wat kan leiden tot het loskomen van veel dakpannen tegelijk.
Een degelijke verankering is van groot belang, niet alleen om een schuin dak bestand te maken tegen stormen, maar ook om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. Dakpannen die in de lucht vliegen, kunnen veel schade aanrichten en zijn een potentieel gevaar. Wanneer je een nieuw pannendak laat leggen, zorgt de dakdekker voor de juiste bevestiging van de dakpannen. Maar, het is ook belangrijk dit goed te blijven controleren. Na verloop van tijd kan door veroudering en weersinvloeden losraken. Wanneer je je dak regelmatig laat inspecteren en onderhouden door een dakdekker, kom je hier op tijd achter. Het tijdig laten uitvoeren van een dakreparatie is ook belangrijk, evenals het laten repareren van dakpannen bij beschadigingen.
Dakpannen vastzetten: is dit verplicht?
Ja, in Nederland is het verplicht om dakpannen te verankeren. Dit staat in de NEN 6707 Bevestiging van dakbedekkingen van het Nederlands Bouwbesluit. Voor een nieuwbouwwoning of wanneer je een vergunning nodig hebt voor een grote renovatie, ben je daarnaast ook verplicht om een verankeringsberekening te laten maken door een dakdekker. In deze berekening staat hoeveel dakpannen er vastgezet moeten worden en op welke wijze.
Dakpannen vastzetten: een verankeringsberekening maken
Voor het vastzetten van dakpannen is een verankeringsberekening nodig. Hiermee wordt berekend hoeveel stuwkracht er op het dak kan komen en welke verankering er nodig is om dit te weerstaan. Voor het berekenen van de verankering heeft de dakdekker meerdere gegevens nodig, dit wordt de dakdimensionering genoemd. Onder dakdemensionering valt de dakhelling, grootte van het dak, soort dakpan, nokhoogte, de windzone en windbelasting.
Iedere dakzone vereist een aparte berekening, omdat deze in een andere windrichting ligt. Op basis van de uitkomst van de berekening, wordt gekozen voor volledige verankering of dambordverankering.
De verankeringsberekening wordt gemaakt met de formule Wd ≤ Xd.
Wd staat voor de zuigende en opwaartse kracht van de wind, Xd voor de neerwaartse kracht van de dakpannen. Hierbij mag de zuigende en opwaartse kracht van de windzuiging niet groter of gelijk zijn aan de neerwaartse kracht van de dakpannen. De neerwaartse kracht van de dakpannen moet dus altijd groter zijn dan de windbelasting, alleen dan blijven ze goed liggen.
Het maken van een verankeringsberekening en het vastzetten van dakpannen kun je zelf niet doen, mits je een dakdekker bent. Ben je dat niet, dan is het noodzakelijk om een dakdekker in te schakleen. Ben je op zoek naar een geschikte dakdekker? Via onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk en snel een dakdekker in de regio!
Hieronder lees je meer over ieder onderdeel van dakdimensionering.
Windgebied
In Nederland zijn er drie windgebieden. Deze windgebieden geven aan hoeveel stuwkracht er kan ontstaan.
De dakzone
Een dak wordt opgedeeld in verschillen de dakzones. Dit is omdat niet ieder deel van het dak dezelfde windbelasting heeft. Daarom wordt ook voor elke zone een nieuwe berekening gemaakt. Over het algemeen geldt dat de hoogste gedeeltes van het dak een hogere windbelasting hebben, evenals de zones rondom de gevel.
Bij een hoge windbelasting is er meer en sterker materiaal nodig om de dakpannen goed vast te zetten. Is de verwachting dat er veel wind op een gedeelte van het pannendak komt? Dan geldt er dat er meer materiaal nodig is.
Soort dakpannen
Er zijn verschillende soorten dakpannen, maar los daarvan heeft ieder type dakpan een ander formaat, gewicht en vorm. Dit is ook een belangrijke factor in het bepalen van de verankering. Bij sommige dakpannen stroomt er weinig lucht onder de dakpannen, waardoor ze gevoeliger zijn voor het trekken van de wind aan de pan.
Laat je dakpannen vastzetten!
Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!
Hoe dakpannen vastzetten? De methodes
Voor het bevestigen van dakpannen zijn er twee verschillende soorten verankering: er kan worden gekozen voor volledige verankering of voor dambordvernakering. De keuze wordt gemaakt op basis van de uitkomst van de verankeringsberekening.
Dakpannen verankeren wordt gedaan door middel van dakpanhaken. Hieronder lees je meer over de methodes van verankering en de verschillende soorten dakpanhaken.
Type verankering
Er zijn twee manieren om te verankeren: met een volledige verankering of een dambordverankering. Een volledige verankering houdt in dat elke dakpan vastgemaakt wordt aan de dakconstructie. Dit is alleen nodig bij dakzones met een zeer hoge windbelasting. Wanneer een volledige verankering onvoeldoende is, wordt er gekozen voor een volledige verankering met schroeven.
Een dambordverankering wordt veel vaker gebruikt. Hierbij worden de dakpannen om en om vastgezet, waarbij elke rij van dakpannen wisselt. Een verankering met dakpanhaken is bijna altijd voldoende. Laat de verankeringsberekening echter zien dat dit nog niet voldoende is, dan kan de dakdekker de dakpannen vastzetten met extra schroeven.
Bevestig je dakpannen met dakpanhaken
In de meeste gevallen worden dakpannen vastgezet met dakpanhaken. Dakpanhaken zorgen voor waarstand tijdens harde wind. Er zijn diverse soorten dakpanhaken:
Dakpannen laten vastzetten? Gratis offertes vergelijken!
Schakel voor het vastzetten van dakpannen altijd een dakdekker in. Een dakdekker maakt een correcte verankeringsberekening en kies de juiste verankering voor je dakpannen. Ben je op zoek naar een dakdekker?
Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers in je regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er geen geschikte dakdekker voor je tussen? Geen zorgen, je aanvraag is volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.