Water blijft staan op plat dak: wat nu?

Schakel een dakdekker in voor het achterhalen van de oorzaak

Nu bereikbaar.


Water blijft staan op plat dak: is dat erg?

Ontdek je na een regenbui dat het water op je platte dak blijft staan? Dit is een probleem dat veel huiseigenaren met een plat dak ervaren. Het zien van plassen water op je dak kan onschuldig lijken, maar het kan wijzen op onderliggende problemen. Deze onderliggende problemen kunnen, indien ze onbehandeld blijven, leiden tot ernstige schade aan je woning. Het inschakelen van een dakdekker is hierbij een slimme zet.

Op deze pagina lees je de oorzaken en gevolgen van water wat op je plat dak blijft staan. Ook lees je de oplossing voor het probleem en waarom het belangrijk is om een dakdekker in te schakelen!

Er blijft water op plat dak staan: de belangrijkste info

  • In principe is het niet erg als er na een flinke regenbui water op je plat dak blijft staan. Dit moet wel binnen 24 tot 48 uur verdwenen zijn!
  • Verdwijnt het water niet? Dan is het nodig om een dakdekker in te schakelen. Er is meer aan de hand.
  • Mogelijke oorzaken zijn: verstopte afvoeren, onvoldoende hellingsgraad of beschadigingen aan het dak / de constructie.
  • Als er water blijft staan op je plat dak, kan dit vervelende gevolgen hebben. Mogelijke gevolgen zijn lekkage, vochtproblemen, schimmel- en algenvorming en ernstige beschadigingen aan de dakbedekking en/of de dakconstructie.
  • Een dakdekker kan het probleem met de waterafvoer oplossen aan de hand van de oorzaak in jouw situatie. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de dakconstructie bij onvoldoende hellingsgraad. De specifieke oplossing is dus afhankelijk van je situatie.
  • Blijft er water op je plat dak staan en heb je de hulp van een dakdekker nodig? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met een dakdekker in je regio.

water blijft staan op plat dak

Mag er water op een plat dak blijven staan?

Het is een veelgestelde vraag: mag er eigenlijk water blijven staan op een plat dak? In principe is een klein laagje water na een regenbui niet ongewoon of direct schadelijk.

Echter, als het water lang blijft staan, kan dit wijzen op problemen met de afwatering of de hellingsgraad van je dak.

Een vuistregel is dat water wat op een plat dak blijft staan binnen 24 tot 48 uur moet verdwijnen. Als het water daarna nog niet weg is, schakel dan een dakdekker in. Via onze gratis offerteservice vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan van dakdekkers bij jou in de regio.

De oorzaken van water dat blijft staan op een plat dak

Water dat blijft staan is één van de oorzaken van lekkage van een plat dak. Er zijn verschillende oorzaken waarom water kan blijven staan op een plat dak.

  • Onvoldoende hellingsgraad: zelfs platte daken moeten een minimale helling hebben om water effectief af te voeren. Als deze helling niet toereikend is, kan water zich ophopen.
  • Verstoppingen in de afvoer en/of dakgoten: bladeren, takjes, en ander vuil kunnen de afvoeren en goten verstoppen, waardoor water niet goed weg kan.
  • Ontwerpfouten of slijtage: fouten in het ontwerp van het dak of slijtage van de dakbedekking kunnen ook leiden tot waterophoping. Dit kan variëren van slecht aangelegde dakbedekking tot beschadigde waterafvoersystemen.
  • Structurele problemen: in sommige gevallen kan een verzakking van het dak zelf de oorzaak zijn van waterophoping.

Gevolgen van water op een plat dak

Water dat langdurig op een plat dak blijft staan, kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot daklekkage: uiteindelijk moet het water ergens naar toe en vindt het zijn weg in naden of scheurtjes. Dit leidt tot waterschade en uiteindelijk tot vochtproblemen.

Vochtproblemen leiden uiteindelijk tot vorming van schimmels en lagen. Deze tasten niet alleen de dakbedekking aan, maar leiden ook tot gezondheidsproblemen.

Langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden water kan de dakconstructie beschadigen. Houten onderdelen kunnen gaan rotten, metalen onderdelen gaan roesten. In ernstige gevallen kan dit instortingsgevaar met zich mee brengen. Dit leidt tot hoge reparatiekosten of in het ergste geval tot een complete dakrenovatie.

Dakdekker inschakelen omdat er water op je plat dak blijft staan?

Neem contact op en vind een dakdekker bij jou in de buurt!


Water blijft staan op een plat dak: de oplossingen

Wanneer je een dakdekker hebt ingeschakeld omdat er water blijft staan op het plat dak, begint de dakdekker met een grondige inspectie. Hierbij wordt de afwatering, dakbedekking, hellingsgraad en andere beschadigingen gecontroleerd. Op basis hiervan adviseert de dakdekker welke reparatie of aanpassing er nodig is.

Hieronder lees je meer informatie over de oplossingen voor wanneer er op een plat dak water blijft staan.

  1. Verbeteren van de afwatering: als eerste wordt de afwatering verbeterd. Dit kan inhouden dat de dakdekker je adviseert om regelmatig de afvoeren en dakgoten schoon te maken om verstoppingen door bladeren, takjes en ander vuil te voorkomen. In sommige gevallen kan het toevoegen van extra afvoerpunten of het vergroten van de bestaande afvoeren noodzakelijk zijn om een betere afwatering te garanderen. Tot slot kun je er ook voor kiezen om bladroosters en bladvangers te plaatsen.
  2. Aanpassen van de hellingsgraad: een plat dak heeft een minimale helling nodig om effectief water af te voeren. Als je dak een onvoldoende helling heeft, kan dit leiden tot waterophoping. Het is dan nodig om de hellingsgraad van het dak aan te passen. Dit is een grote klus, maar wel een goede lange termijn oplossing. Dit kan gedaan worden door het plaatsen van extra isolatielagen of het aanpassen van de dakconstructie.
  3. Reparatie of vervanging van dakbedekking: inspecteer de dakbedekking op tekenen van slijtage, scheuren of gaten. Bij een plat dak kun je dit ook zelf doen, maar een dakdekker inschakelen kan natuurlijk ook. Beschadigde dakbedekking kan leiden tot waterophoping en lekkages. Afhankelijk van de staat van het dak kan een reparatie voldoende zijn, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om de gehele dakbedekking te vervangen. Materialen zoals EPDM, PVC of bitumen zijn populair voor platte daken vanwege hun duurzaamheid en waterdichtheid.
  4. Installatie van een pomp: in gebieden waar regelmatig grote hoeveelheden water zich ophopen, kan het installeren van een dakpomp een praktische oplossing zijn. Een dakpomp kan automatisch inschakelen om water af te voeren wanneer het een bepaald niveau bereikt, waardoor de kans op langdurige waterophoping en de bijbehorende schade wordt verminderd.

Het is belangrijk om een dakdekker te raadplegen voordat je besluit welke oplossing het beste is voor jouw situatie. Een dakdekker kan de staat van het dak beoordelen en adviseren over de beste aanpak. Daarna blijft het belangrijk om regelmatig dakwerken uit te laten voeren.

plat dak water blijft staan

Hulp nodig van een dakdekker? Vergelijk gratis offertes!

Als je met een probleem zit zoals water dat blijft staan op je platte dak, is het inschakelen van een dakdekker een verstandige keuze. Dakdekkers hebben de expertise en ervaring om de oorzaak van het probleem snel te identificeren en een effectieve oplossing te bieden. Bovendien kunnen ze advies geven over preventieve maatregelen om toekomstige problemen te voorkomen. Op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere (maximaal 5) offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Geen zorgen, de aanvraag is volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.