Stormschade dak repareren: alle info op rij

Schakel zo snel mogelijk een dakdekker in!

Nu bereikbaar.


Stormschade dak repareren: hoe werkt dat?

Schade aan het dak is nooit prettig, en na een hevige storm kan het zomaar zo zijn dat het water door de dakpannen naar binnen komen. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen.Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen, of die je kunt doen om stormschade te voorkomen.

Wil je weten wat deze dingen zijn, of ben je benieuwd wat stormschade eigenlijk precies inhoudt? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek dit en meer!

Belangrijke informatie stormschade dak

 • Stormschade op het dak kan leiden tot gebroken of losgeraakte dakpannen, lekkages in huis, verzwakte dakstructuren door harde wind, schade door bomen of takken die op het dak vallen, en mogelijk reparatie of vervanging van het dak.
 • Bij stormschade aan je dak is het essentieel om de dakpannen goed te inspecteren en losse of verschoven dakpannen voorzichtig terug te leggen om lekkages te voorkomen.
 • Daarnaast is het verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen voor een grondige inspectie en reparatie van eventuele schade, inclusief het vervangen van kapotte dakpannen om de waterdichtheid van het dak te herstellen.
 • Om de kans op stormschade te verkleinen, is het belangrijk om regelmatig je dak te inspecteren en te onderhouden, overhangende takken te verwijderen die schade kunnen veroorzaken, en ervoor te zorgen dat dakgoten en afvoerpijpen vrij zijn van verstoppingen.
 • Om je dak te beschermen tegen stormschade, is het belangrijk om regelmatig te controleren op losse of beschadigde dakpannen, bomen te snoeien die te dicht bij het dak komen, te kiezen voor sterke dakbedekking, losse voorwerpen te beveiligen en dakgoten vrij te houden van vuil.
 • Het kost gemiddeld tussen de € 110,- en de € 310,- om een dak te herstellen, afhankelijk van het type dak. Je kunt hierop besparen door gratis offertes aan te vragen.

Stormschade op het dak: de gevolgen

Wanneer je te maken hebt met stormschade op het dak zijn er een aantal dingen die kunnen gebeuren. Oftewel, het brengt een aantal gevolgen met zich mee. Hieronder vind je een kort overzicht van deze gevolgen.

 • Dakpannen kunnen breken of losraken.
 • Water kan lekken in het huis en schade veroorzaken.
 • De dakstructuur kan verzwakken door harde wind.
 • Bomen of takken kunnen op het dak vallen en schade veroorzaken.
 • Het dak kan gedeeltelijk of volledig worden beschadigd, wat reparatie of vervanging vereist.
 • Wat te doen bij stormschade?

  Als je stormschade aan je dak hebt, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken en verdere schade te voorkomen. Zo kun je altijd tijdelijk een noodreparatie aan je dak laten uitvoeren. Zo is het belangrijk dat de dakpannen goed liggen, kun je het beste een dakdekker inschakelen en zijn er een aantal manieren waarop je stormschade kunt voorkomen. Lees hieronder wat de verschillende punten zijn en hoe je deze aanpakt.

  Dakpannen goed leggen

  Het is belangrijk om regelmatig naar je dakpannen te kijken, vooral na een storm. Controleer of alle dakpannen stevig vastzitten en niet zijn verschoven. Als je dakpannen ziet die niet goed liggen of los zitten, moet je ze voorzichtig terug op hun plaats leggen.

  Waarom is dit belangrijk? Nou, als dakpannen losraken of verschuiven, kan er water onder komen als het regent. Dat water kan dan je huis binnendringen en schade veroorzaken aan het plafond, de muren en zelfs je spullen binnen. Zitten je dakpannen los? Laat de dakpannen vastzetten door een dakdekker.

  Schakel een dakdekker in

  Als je dak ernstig beschadigd is door de storm, is het verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om de schade correct te beoordelen en te herstellen. Er zijn een aantal punten die een dakdekker verricht wanneer je stormschade hebt. Deze worden hieronder beschreven.

  Dakinspectie

  Wanneer je een dakdekker inschakelt, zal deze eerst zorgvuldig je dak inspecteren om te bepalen hoeveel schade er is. Ze zullen alle aspecten van het dak onderzoeken, inclusief dakpannen, dakgoten, dakbedekking en eventuele andere onderdelen. Door deze grondige inspectie kunnen ze een nauwkeurige inschatting maken van wat er gerepareerd moet worden en welke maatregelen er genomen moeten worden om je dak weer in goede staat te brengen.

  Het dak repareren waar nodig

  Nadat de dakdekker het dak heeft geïnspecteerd en eventuele schade heeft vastgesteld, gaan ze aan de slag met de dakreparatie. Dit betekent dat ze kapotte dakpannen vervangen, scheuren dichten en andere beschadigingen herstellen. Door deze reparaties uit te voeren, voorkomen ze dat de schade erger wordt en zorgen ze ervoor dat je dak weer stevig en waterdicht is.

  Afgewaaide dakpannen laten vervangen

  Als sommige dakpannen zijn weggeblazen door de storm, zal de dakdekker ze vervangen door nieuwe. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dak weer helemaal waterdicht is. Door de ontbrekende dakpannen te vervangen, voorkomen ze dat er water door je dak kan lekken en beschermen ze je huis tegen verdere schade door regen of andere weersomstandigheden.

  Stormschade dak laten repareren?

  Bel en vind een ervaren dakdekker in je regio.


  Stormschade voorkomen

  Hoewel je niet altijd stormschade volledig kunt voorkomen, zijn er wel enkele maatregelen die je kunt nemen om de kans hierop te verkleinen.

 • Zorg ervoor dat je dak regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden om te voorkomen dat kleine problemen zich ontwikkelen tot grote schade tijdens een storm.
 • Verwijder eventuele overhangende takken die het dak kunnen beschadigen tijdens een storm.
 • Zorg ervoor dat alle dakgoten en afvoerpijpen vrij zijn van bladeren en ander vuil, zodat regenwater goed kan weglopen en niet op je dak blijft staan.
 • Tips om je dak te beschermen tegen stormschade

  Hier zijn vijf eenvoudige tips om je dak te beschermen tegen stormschade:

  Controleer regelmatig: Kijk regelmatig naar je dak om te zien of er geen losse of beschadigde dakpannen zijn. Repareer ze meteen als je er een ziet.

  Snoei bomen: Snoei de takken van bomen die te dicht bij je dak komen. Hierdoor voorkom je dat ze tijdens een storm schade aanrichten.

  Sterke dakbedekking: Zorg voor sterke dakbedekking die bestand is tegen harde wind. Kies materialen zoals leisteen of metalen dakbedekking.

  Beveilig losse voorwerpen: Zet losse voorwerpen, zoals tuinmeubelen of plantenbakken, vast of berg ze op voordat er een storm aankomt. Deze kunnen anders als projectielen tegen je dak worden geblazen.

  Onderhoud dakgoten: Houd je dakgoten vrij van bladeren en ander vuil. Verstopte dakgoten kunnen water tegenhouden en leiden tot lekkages tijdens hevige regenval.

  Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de kans op schade aan je dak tijdens een storm aanzienlijk verminderen.

  Kosten voor dakreparatie na storm

  Als je dak beschadigd raakt door een storm, kunnen de reparatiekosten variëren afhankelijk van hoe groot de schade is en welk materiaal moet worden vervangen. Ook het uurloon van het dakdekkersbedrijf speelt een rol. Dit ligt meestal tussen € 35,- en € 45,- per uur. Als het dak moeilijk te bereiken is en er speciale apparatuur nodig is, zoals stellages of hoogwerkers, kunnen de kosten ook stijgen.

  Gemiddeld liggen de kosten voor het herstellen van een plat dak tussen de € 175,- en €275,- per vierkante meter. Voor het vervangen van dakpannen variëren de kosten van € 110,- tot € 310,- per vierkante meter.

  Als het nodig is om nokvorsten te vervangen, kun je rekenen op kosten tussen de € 50,- en € 100,- per vierkante meter. Het vervangen van dakgoten kost doorgaans tussen de € 45,- en € 90,- per vierkante meter. En tot slot, voor het vervangen van leipannen, kunnen de kosten variëren van € 50,- tot € 75,- per vierkante meter.

  Het is belangrijk om deze kosten in gedachten te houden en eventueel een professionele dakdekker te raadplegen voor een nauwkeurige schatting van de reparatiekosten voor jouw specifieke situatie. In de tabel hieronder vind je de kosten nogmaals beschreven.

  Kostenoverzicht 2024

  Werkzaamheden Gemiddelde kosten per vierkante meter*
  Plat dak herstellen €175,- tot €275,-
  Dakpannen vervangen €110,- tot €310,-
  Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,-
  Dakgoten vervangen €45,- tot €90,-
  Leipannen vervangen €50,- tot €75,-

  *Let op dit zijn gemiddelde kosten die per bedrijf verschillen.

  Stormschade of het dak laten repareren? Doe de gratis offerteaanvraag!

  Stormschade is ontzettend vervelend, en al helemaal wanneer je schade aan het dak hebt. Daarom kun je er voor kiezen een dakdekker in te schakelen. Gemiddeld kost dit € 40,- per uur, of meer dan € 200,- per m², maar er is een manier om te besparen op de kosten. Namelijk door het onderstaande offerteformulier in te vullen.

  Je komt zo snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je kunt hiermee besparen op wel 40% van de kosten! Je ontvangt dan zo snel mogelijk een prijsopgave van een dakdekker uit de buurt.

  Veelgestelde vragen

  Wil je meer weten over stormschade en wat de mogelijkheden zijn qua verzkering en besparing? Lees dan verder!

  Is je dak verzekerd tegen stormschade?
  Of je dak verzekerd is tegen stormschade, hangt af van je verzekeringspolis. Veel huiseigenaren hebben een opstalverzekering die schade aan de structuur van het huis, inclusief het dak, dekt bij stormen. Controleer je polis om te zien welke schade gedekt is. Sommige verzekeringen hebben mogelijk ook extra dekking voor stormschade, dus het is verstandig om dit te controleren bij je verzekeringsmaatschappij.

  Hoe kun je besparen op de kosten?
  Om kosten te besparen bij dakreparaties, kun je overwegen om offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken om de beste prijs te vinden. Ook regelmatig onderhoud en inspecties van je dak kunnen kleine problemen voorkomen voordat ze groter worden en duurder om te repareren. Verder kun je overwegen om preventieve maatregelen te nemen, zoals het snoeien van bomen om schade door vallende takken te voorkomen.