Dak coaten: alles wat je moet weten

Maak gebruik van de gratis offerteservice en vind dakdekker in je regio!


Dak coaten: methodes & prijs

Wil je je dak beschermen tegen de elementen en tegelijkertijd de levensduur ervan verlengen? Dakcoating kan een uitstekende oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, zoals acrylaat, rubber of hoogglans. Vaak kost het tussen de € 10,- en de € 20,- om dakpannen te coaten, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren.

Wil je meer weten over dakcoating en wat dit inhoudt? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek de voor- en nadelen van een dak coaten, de manier waarop het gedaan wordt en de kosten die eraan verbonden zijn!

Belangrijke informatie: dakcoating

 • Een dak coaten beschermt tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur, maar vereist ook periodiek onderhoud en kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Dakcoating biedt diverse opties zoals acrylaat, rubber, hoogglans en verschillende kleuren, waardoor je dak beschermd wordt tegen weersinvloeden terwijl het ook qua uiterlijk wordt verbeterd.
 • Dakpannen coaten omvat het reinigen, voorbereiden en aanbrengen van een beschermende coating op de dakpannen.
 • Het aanbrengen van de coating kan met een verfroller of spuitapparatuur, afhankelijk van de specifieke situatie.
 • reinigen van dakpannen kost doorgaans € 5,- tot € 15,- per m², terwijl het coaten tussen € 10,- en € 20,- per m² kan kosten, en impregneren meestal tussen € 7,- en € 12,- per m².
 • Het is altijd verstandig om verschillende offertes te vergelijken om de beste prijs te krijgen voor het gewenste resultaat.

Waarom een dak coaten?

Waarom zou je een dak laten coaten? Dakcoating heeft veel voordelen, maar er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen dakcoating

Een dak coaten beschermt het tegen schade door weersinvloeden zoals regen, wind en UV-stralen. Het verlengt de levensduur van het dak en voorkomt lekkages. De coating vormt een waterdichte barrière die vocht buiten houdt en helpt bij het behouden van de structuur van het dak. Daarnaast kan het de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren door warmte te reflecteren, waardoor de koelingskosten verminderen. Bovendien kan het het uiterlijk van het dak verbeteren door verkleuring en veroudering te voorkomen. Al met al is het coaten van een dak een slimme investering in de bescherming en duurzaamheid van een gebouw.

Wat zijn de nadelen?

 • Kan kosten met zich meebrengen.
 • Vereist periodiek onderhoud.
 • Afhankelijk van de kwaliteit van de coating, kan het minder effectief zijn op lange termijn.

Verschillende soorten dakcoating

Er zijn verschillende soorten dakcoating die je kunt gebruiken. Denk hierbij aan verschillende materialen zoals acrylaat of rubber, maar ook aan hoogglans of juist verschillende kleuren.

1. Acrylaat coating

Acrylaat coating is een soort verf die je op het dak kunt smeren. Het is speciaal gemaakt om water buiten te houden, zodat het niet door het dak kan lekken als het regent. Deze coating vormt een sterke laag die het dak beschermt tegen schadelijke effecten van regen, wind en andere weersomstandigheden. Acrylaat coating is een populaire keuze omdat het niet alleen effectief is, maar ook gemakkelijk aan te brengen en betaalbaar. Bovendien is acrylaat coating flexibel, waardoor het zich kan aanpassen aan de bewegingen van het dak zonder te barsten of te scheuren. Dit is belangrijk omdat het dak kan uitzetten en krimpen door temperatuurveranderingen.

2. Met rubber het dak coaten

Rubberen dakcoating verschilt van andere soorten vanwege zijn materiaal en eigenschappen. Het wordt gemaakt van rubber, wat het flexibel maakt. Hierdoor kan het zich gemakkelijk aanpassen aan de vorm van je dak, zelfs als het oneffenheden heeft. Deze flexibiliteit zorgt voor een strakke afdichting die lekkages voorkomt. Bovendien is rubberen coating bestand tegen extreme weersomstandigheden en temperatuurschommelingen, waardoor het duurzaam is.

Kortom, de flexibiliteit en duurzaamheid van rubberen dakcoating maken het een unieke en effectieve keuze voor dakbescherming.

3. Hoogglans coating

Deze coating geeft je dak een mooie glans, waardoor het er aantrekkelijk uitziet. Maar wat het echt anders maakt, is dat het niet alleen zorgt voor een mooie uitstraling, maar ook beschermt tegen schade. Het vormt een beschermende laag die je dak beschermt tegen regen, wind, UV-stralen en andere schadelijke elementen. Dus terwijl het je dak er prachtig laat uitzien, zorgt het ook voor duurzame bescherming.

4. Verschillende kleuren

Het aanbod van dakcoating in verschillende kleuren is een uniek aspect dat het onderscheidt van andere soorten. Deze diversiteit stelt huiseigenaren in staat om een coating te kiezen die perfect past bij de stijl en uitstraling van hun huis. Of je nu een neutrale kleur verkiest die naadloos opgaat in de omgeving, of juist een opvallende kleur wilt die je huis doet opvallen, de keuze is aan jou. Door deze variëteit aan kleuren wordt dakcoating niet alleen een beschermende laag, maar ook een decoratief element dat de algehele esthetiek van je huis versterkt.

Interesse in dakcoating?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Dakpannen coaten: hoe werkt het?

Om dakpannen te coaten, volgen we een paar stappen. Eerst maken we de dakpannen goed schoon. Dit zorgt ervoor dat de coating goed hecht. Daarna bereiden we het dak voor, waarbij we eventuele beschadigde plekken repareren. Vervolgens brengen we de coating aan. Dit kan met een speciale verfroller of spuitapparatuur. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!

Reinigen, voorbereiden en aanbrengen

 • Dakreiniging: De dakdekker begint met het grondig schoonmaken van de dakpannen. Dit gebeurt om vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen. Een schoon oppervlak zorgt ervoor dat de coating goed kan hechten.
 • Voorbereiden: Nadat het dak schoon is, controleert de dakdekker het op eventuele beschadigingen. Indien nodig worden deze plekken gerepareerd om ervoor te zorgen dat het dak in optimale conditie is voordat de coating wordt aangebracht.
 • Aanbrengen: Zodra het dak gereinigd en voorbereid is, kan de vakman beginnen met het aanbrengen van de coating. Dit kan met een verfroller of spuitapparatuur, afhankelijk van de specifieke situatie. De dakdekker zorgt ervoor dat de coating gelijkmatig wordt aangebracht over het gehele oppervlak van de dakpannen.

De kosten van een dak coaten

Het coaten van een dak is onderdeel van het dak onderhouden, en het onderhouden van een dak kan variëren in kosten, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die worden uitgevoerd. Voor dakpannen zijn er verschillende opties beschikbaar.

Het reinigen van dakpannen varieert doorgaans tussen € 5,- en € 15,- per vierkante meter. Als je ervoor kiest om je dakpannen te coaten, liggen de kosten tussen € 10,- en € 20,- per vierkante meter. Een andere optie is het impregneren van de dakpannen, wat meestal tussen € 7,- en € 12,- per vierkante meter kost.

Deze kosten variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dak, de staat van de dakpannen en de gebruikte materialen. Het is altijd verstandig om verschillende offertes te vergelijken om de beste prijs te krijgen voor het gewenste resultaat.

Kostenoverzicht dak coaten 2024

Werkzaamheden Kosten per m²
Dakpannen reinigen € 5,- tot € 15,-
Dakpannen coaten € 10,- tot € 20,-
Dakpannen impregneren € 7,- tot € 12,-
Dak ontmossen €10,- tot €15,-

*Het gaat om gemiddelde kosten exclusief btw

Meer weten over dak coaten? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wanneer je een dak wil laten coaten moeten ook de dakpannen gereinigd worden en vervolgens moet de laag dakcoating aangebracht worden. Vaak betaal je hier € 5,- tot € 20,- per m² voor, maar er is een manier waarop je op de kosten kunt besparen. Je kunt namelijk een gratis offerteaanvraag doen.

Waar bespaar je zo op de kosten?

Door een offerteaanvraag te doen kom je snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je krijgt dan verschillende offertes die je kunt vergelijken gebaseerd op prijs en geschiktheid. Je bespaart dan tot 40% op de volledige prijs!


Veelgestelde vragen

Een dak coaten is een klus die niet voor iedereen duidelijk is, en daarom zijn er veel vragen die beantwoord moeten worden. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen met daarbij de antwoorden!

Wat is het verschil tussen dakpannen coaten en impregneren?

Dakpannen coaten en impregneren zijn beide methoden om het dak te beschermen, maar ze doen het op verschillende manieren. Dakpannen coaten betekent dat er een speciale verflaag op de dakpannen wordt aangebracht om ze te beschermen tegen weer en vuil. Impregneren is het aanbrengen van een beschermende vloeistof die in de dakpannen trekt en ze waterafstotend maakt.

Kunnen alle soorten dakpannen worden gecoat?

Niet alle soorten dakpannen kunnen worden gecoat. Sommige materialen, zoals betonnen dakpannen, kunnen worden gecoat met speciale verven die zijn ontworpen voor gebruik op dit type oppervlak. Echter, dakpannen gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei kunnen moeilijker te coaten zijn vanwege hun poreuze structuur, en impregneren kan een betere optie zijn voor bescherming.

Kunnen dakpannen gecoat worden nadat ze geïmpregneerd zijn?

Ja, dakpannen kunnen worden gecoat nadat ze zijn geïmpregneerd. Impregneren zorgt voor waterafstotendheid, terwijl het coaten extra bescherming biedt tegen weer en vuil. Het is belangrijk om de dakpannen grondig te reinigen en te laten drogen voordat ze worden gecoat, om ervoor te zorgen dat de coating goed hecht en effectief is.