Dak ontmossen: de werkwijze en prijzen 2024

Schakel een dakdekker in voor het ontmossen van je dak


Waarom dak ontmossen?

Mos op daken kan voor aanzienlijke problemen zorgen, van het vasthouden van vocht tot het beschadigen van dakbedekking. Het is belangrijk om het dak zo snel mogelijk te ontmossen en zo de levensduur van je dak kunt verlengen. Wanneer je dit namelijk laat zitten is de kans op scheuren in je dakbedekking en vervelende lekkages groot. Een dakdekker onderneemt verschillende stappen tijdens het ontmossen van je dak. Hierover lees je meer in dit artikel.

In dit artikel lees je meer over het ontmossen van je dak, de werkwijzen, de verschillende methodes en de prijzen voor het ontmossen van je dak.

Hoe dak ontmossen? De werkwijze!

Last van mos op dak? Laat het dan zo snel mogelijk ontmossen door een dakdekker. Mos tast namelijk de dakbedekking aan als het er te lang op blijft liggen. Het ontmossen van je dak is dus een belangrijk aspect in het dakonderhoud. Door het mos te laten verwijderen door een ervaren dakdekker ben je verzekerd van het beste resultaat. Elke vakman gaat anders te werk, toch zijn er een aantal stappen die meestal worden doorlopen door de dakdekker. Hieronder lees je 4 stappen die een dakdekker meestal neemt bij het ontmossen van je dak.

Stap 1: Dakinspectie
Voordat je begint met het ontmossen, is het belangrijk om een grondige dakinspectie uit te laten voeren. Tijdens deze inspectie kijkt de dakdekker naar de hoeveelheid mos op het dak, de status van het dak en op welke manier het mos van het dak verwijderd moet worden. Ook kijkt hij naar het type dak: is het een hellend dak of plat dak? Tot slot kijkt de dakdekker naar de kwaliteit van het dak, want hier moeten de werkzaamheden op worden aangepast.

Stap 2: De voorbereiding
De tweede stap in het proces is de voorbereiding. Je kunt zelf ook helpen met de voorbereiding door ervoor te zorgen dat de dakdekkers snel toegang hebben tot je dak. Het is verstandig om alle tuinmeubels en bloempotten uit de weg te ruimen. De dakdekker houdt zich tijdens de voorbereiding bezig met het bouwen van een steiger en het afsluiten van de regenwaterafvoer. Op deze manier voorkomt de dakdekker dat het mos in de regenwaterafvoer terechtkomt.

Stap 3: Mos van het dak verwijderen
Wanneer het voorbereidende werk gedaan is, is het tijd om daadwerkelijk het mos van het dak te verwijderen. Er zijn verschillende methodes voor. Meestal wordt dit gedaan met een hogedrukreiniger met een vuilvrees. De dakdekker zorgt ervoor dat de druk van de hogedrukspuit wordt aangepast op de kwaliteit van het dak. Daarom is de inspectie zo van belang. Wanneer dit namelijk niet wordt gedaan is de kans op beschadiging groot. Door je dakpannen te onderhouden verleng je ook de levensduur van je dakpannen, hetzelfde geld voor het ontmossen van leien daken.

Stap 4: Nabehandeling
Na het grondig ontmossen van je dak is een nabehandeling met een algen- en moswerend middel sterk aan te raden. Deze nabehandeling speelt een belangrijke rol in het verlengen van de periode tot het volgende onderhoud. Vaak wordt er een coating aangebracht of je dak wordt geïmpregneerd om het volgende onderhoud uit te stellen.

Dakcoating: dit is een proces waarbij een beschermende laag op je dak wordt aangebracht. Deze coating helpt niet alleen tegen mos en algen, maar verbeterd ook de uistraling van je dakbedekking en potentieel de isolerende eigenschappen van je dak. Een goed gecoat dak kan beter bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden en UV-straling, wat resulteert in een langere levensduur en mogelijk energiebesparingen.

Impregneren: deze methode maakt je dakpannen waterafstotend en voorkomt dat mos en algen zich kunnen hechten. Impregneren beschermt je dak tegen vocht en reduceert de kans op vorstschade. Het zorgt voor een ademende laag die de structuur van de dakpannen intact houdt en hun duurzaamheid verhoogt.

Besparen op de prijs van dak ontmossen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!


Dak ontmossen: de verschillende methodes

Na de inspectie en het voorbereidende werk gaat de dakdekker daadwerkelijk aan de slag met het mos. Hierbij heeft de dakdekker de keuze uit twee verschillende methodes. Bij de ene methode wordt er gebruik gemaakt van een reinigingsmiddel en bij de andere methodes niet. Welke methode het best is, hangt af van het type dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil.

Zonder reinigingsmiddel

Sommige dakdekkers kiezen ervoor om mos mechanisch te verwijderen zonder chemische middelen. Dit gebeurt meestal met een hogedrukspuit en vuilvrees. De dakdekker spuit altijd van boven naar beneden om te voorkomen dat er water onder de dakpannen terechtkomt.

Met reinigingsmiddel

Het gebruik van gespecialiseerde reinigingsmiddelen kan effectiever zijn bij het verwijderen van hardnekkig mos. De dakdekker laat dit middel meestal even intrekken om vervolgens het vuil van het dak te kunnen verwijderen.

Dak ontmossen prijs 2024

Wanneer je van plan bent om je dak te laten ontmossen moet je rekening houden met prijzen tussen de €10,- tot €15,- per m². De prijs is vooral afhankelijk van de techniek die er wordt gebruikt: met of zonder reinigingsmiddel.

Je kunt ook nog kiezen voor een nabehandeling. Bij deze nabehandeling wordt het dak gereinigd en een coating aangebracht. De prijzen hiervan liggen rond de €30,- per m². Hieronder zie je een overzicht van de prijzen voor het ontmossen van je dak per m2.

Ontmossen van daken prijs per m2 2024

Werkzaamheden Kosten per m²*
Dak ontmossen €10,- tot €15,-
Coaten €20,- tot €30,-
Dakreiniging €10,- tot €15,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per m².

Zelf dak ontmossen of uitbesteden?

Dak laten ontmossen of toch zelf doen? Hoewel het mogelijk is om zelf je dak te ontmossen, is het vaak verstandiger om deze taak uit te besteden aan professionals. Zij beschikken over de juiste apparatuur, ervaring en technieken om het werk veilig en effectief uit te voeren. Bovendien kan zelf ontmossen zonder de juiste kennis leiden tot schade aan je dak of onvolledige verwijdering van het mos.

Besparen op de kosten ontmossing dak? Vergelijk gratis offertes!

Last van mos op je dak? Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen om schade aan je dakbedekking te voorkomen. Je kunt mos het best laten verwijderen door een dakdekker. Op zoek naar een dakdekker bij jou uit de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvangt je tot wel 5 gratis offertes, geheel vrijblijvend. Door verschillende dakdekkers met elkaar te vergelijken kun je tot wel 40% op de totaalprijs besparen!