Loodwerken laten aanbrengen door een dakdekker?

Schakel een dakdekker in voor het aanbrengen van loodwerken.

Nu bereikbaar.


Loodwerk dak: kosten en mogelijkheden op een rij!

Wanneer het gaat over dakrenovatie of -onderhoud, komt het onderwerp loodwerk vaak ter sprake. Loodwerk is een belangrijk onderdeel van het dak dat zorgt voor een waterdichte afsluiting op plekken waar dakpannen alleen niet volstaan. Dit kan bijvoorbeeld bij de schoorsteen, dakkapellen, of de aansluiting van het dak op een muur zijn. De kosten kunnen behoorlijk variëren, van wel €80,- tot €500,-.

In dit artikel lees je meer over de veelzijdigheid en de belangrijke functie van loodwerken, evenals de kosten van loodwerken in 2024.

Mogelijkheden van loodwerk dak

Loodwerk is meer dan alleen een bouwcomponent; het is een belangrijk onderdeel dat bijdraagt aan de algehele staat en duurzaamheid van het dak. Loodwerken hebben een aantal belangrijke functies, zoals het voorkomen van waterinfiltratie, bescherming tegen weersinvloeden, en het waarborgen van de structurele integriteit van het gebouw.
Loodwerk is onmisbaar bij het waarborgen van de waterdichtheid en duurzaamheid van verschillende onderdelen van het dak. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van de toepassingen bij dakkapellen, dakgoten en deklijsten:

Dakkapellen: loodwerk rond dakkapellen is belangrijk om te voorkomen dat water de woning binnendringt langs de randen en hoeken. Correct geplaatste loodslabben zorgen voor een naadloze afdichting die aansluit bij de uitstraling van het dak, terwijl ze robuuste bescherming bieden tegen de elementen.

Dakgoten: bij dakgoten, waaronder bakgoten, zakgoten en kilgoten, speelt lood een sleutelrol in het afvoeren van regenwater. Het zorgt ervoor dat het water efficiënt naar de afvoer wordt geleid, waardoor vochtophoping en de bijbehorende schade aan het dak worden voorkomen. Correct aangebracht loodwerk garandeert de levensduur en functionaliteit van deze belangrijke waterafvoersystemen. Een andere mogelijkheid is zinkwerk, dit zorgt ook voor de juiste waterafvoer in de dakgoot.

Deklijsten: loodwerk deklijsten vormen de afwerking tussen het dak en verticale muurvlakken en zijn van groot belang voor het behoud van de structurele integriteit. Ze bieden niet alleen bescherming tegen water en vocht, maar dragen ook bij aan de afwerking van het gebouw. Ze zijn aanpasbaar aan verschillende stijlen en zorgen voor een duurzame verbinding die bestand is tegen weersinvloeden.

Loodwerk schoorsteen

Loodwerk rondom schoorstenen speelt een grote rol in het behoud van de structurele integriteit van zowel de schoorsteen als het dak. Het voorkomt dat water zich een weg baant door de voegen en materialen, wat op lange termijn kan resulteren in vochtproblemen en schade aan de binnenstructuren. Een correcte installatie en onderhoud van loodwerk rond de schoorsteen zijn daarom van groot belang. Het zorgt niet alleen voor een langere levensduur van het dak, maar ook voor een betere energie-efficiëntie en comfort binnenshuis door het voorkomen van vocht en tocht. Het plaatsen van loodwerk is ideaal bij dakrenovatie of andere schade aan je dak die je met loodwerk kunt herstellen.

Wat kosten loodwerken in 2024?

De kosten voor loodwerken kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit en de omvang van het project. Voor het vervangen van loodslabben tot op het binnenblad liggen de gemiddelde prijzen tussen de €200,- en €220,- per meter. Indien het oud lood enkel wordt afgesneden en vervangen, liggen de kosten lager, gemiddeld tussen de €100,- en €120,- per meter.

Een kilgoot wordt vaak gemaakt van lood. Dit voorkomt lekkage en past goed bij oude gebouwen. De gemiddelde kosten hiervan zijn tussen de €80,- en €100,-. Een verholen dakgoot wordt ook vaak gemaakt van lood. Hiervoor zijn de gemiddelde kosten tussen de €100,- en €150,-.

Het plaatsen van loodwerk rondom de schoorsteen kost gemiddeld €200,- tot €500,- per zijde. Het plaatsen van loodwerk rondom de dakkapel kost gemiddeld €200,- tot €220,- per meter. Hieronder zie je een handig overzicht van de kosten voor het vervangen van loodwerken.

Loodwerken Gemiddelde prijs*
Loodwerk schoorsteen €200,- tot €500,- per zijde
Loodwerk dakkapel €200,- tot €220,- per meter
Loodwerk dakgoten €80,- tot €150,- per meter.

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker kunnen verschillen.

Loodwerk laten vervangen door een dakdekker? Vergelijk gratis offertes!

Een van de belangrijkste functies van loodwerken is het voorkomen van waterinfiltratie in je dak. Daarom is het belangrijk om loodwerken zo snel mogelijk te laten vervangen als ze stuk zijn. Ben je op zoek naar een dakdekker die je loodwerken kan vervangen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvangt je tot wel 5 gratis offertes, geheel vrijblijvend. Door verschillende dakdekkers met elkaar te vergelijken kun je tot wel 40% op de totaalprijs besparen!