Wil je dakbedekking verwijderen?

Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken!



Dakbedekking verwijderen: doe het zelf

Wanneer dakbedekking beschadigd of verouderd is, wordt het tijd deze te verwijderen. Je hebt de keuze dit te laten verwijderen door een dakdekker, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen schudden. Het is alleeen wel belangrijk dat je dit veilig doet en het stappenplan op de juiste manier volgt. Laat je het toch liever door een vakman doen? Dan kan dat. Je kunt dan uitgaan van een prijs van gemiddeld € 40,- per m².

Wil je meer weten over dakbedekking verwijderen en hoe je dit aanpakt? Dan ben je op het juiste adres. Lees verder en ontdek het uitgebreide stappenplan en de mogelijkheden om een dakdekker in te schakelen!

Belangrijke informatie: dakbedekking verwijderen

 • Dakleer moet worden verwijderd wanneer het oud, versleten, beschadigd of aan vervanging toe is, om lekkages te voorkomen en het dak opnieuw veilig te maken.
 • Ga je zelf de dakbedekking verwijderen? Zorg voor veiligheid door geschikte kleding en stevige ladder te gebruiken.
 • Verwijder dakleer van boven naar beneden in kleine secties en ruim het afval direct op.
 • Controleer op schade tijdens het verwijderen en verwijder ook spijkers; herhaal dit proces indien nodig.
 • Het verwijderen van gebrand dakleer is moeilijk vanwege sterke hechting, verharding over tijd, onderliggende structuren, en veiligheidsrisico’s, waardoor professionele expertise en apparatuur handig zijn.
 • Bitumen dakbedekking laten verwijderen is een slimme keuze vanwege de expertise en veiligheid die dakdekkers bieden, maar het brengt kosten met zich mee, gemiddeld €40 per m².
 • Zelf verwijderen kan gevaarlijk zijn en de kwaliteit beïnvloeden, maar kost minder. Het is belangrijk om gratis offertes te vergelijken voor een nauwkeurige prijsbepaling.

Wanneer dakleer verwijderen?

Je moet dakleer verwijderen als het oud en versleten is, of als het beschadigd is door bijvoorbeeld lekkages. Soms moet je het ook verwijderen als je van plan bent om het dak te renoveren of te vervangen. Dakleer kan na verloop van tijd scheuren of losraken, waardoor water kan binnendringen en schade aan je huis kan veroorzaken.

Als je merkt dat het dakleer zijn beste tijd heeft gehad, is het tijd om het te verwijderen. Zorg ervoor dat je deze dakrenovatie uitvoert voordat je nieuw dakleer gaat aanbrengen, zodat het nieuwe dakleer goed kan worden geïnstalleerd en je dak weer veilig is.

Hoe moet je dakleer verwijderen?

Dakleer verwijderen kan een lastige klus zijn, maar het is zeker mogelijk om dit zelf aan te pakken! Het is alleen wel belangrijk dat je veilig te werk gaat, het afval opruimt, gestructureerd werkt en controleerd op schade. Om het je makkelijker te maken vind je hieronder een kort stappenplan die je kunt gebruiken.

Wat heb je nodig?

Dakspade
Platte schop
Hamer
Koevoet
Nijptang
Veiligheidsbril
Handschoenen
Stoffer en blik
Afvalcontainer
Ladder

Plastic zeil of afdekfolie
Vuilniszakken
Reinigingsmiddel
Asbestkit (indien nodig)

Stap 1: Veilig zelf dakbedekking verwijderen

Voordat je begint met het verwijderen van dakleer, moet je ervoor zorgen dat je veilig werkt. Dat betekent dat je de juiste kleding en schoenen moet dragen om jezelf te beschermen. Als je op een ladder moet klimmen, zorg er dan voor dat de ladder stevig staat en dat je er niet vanaf kunt vallen. Als je niet zeker weet hoe je veilig kunt werken, vraag dan om hulp van iemand die ervaring heeft. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn, zodat je geen ongelukken krijgt tijdens het werk. Veiligheid gaat altijd voor!

Stap 2: Dakbedekking afval opruimen

Zodra je begint met het verwijderen van het dakleer, is het belangrijk om meteen het afval op te ruimen. Dit betekent dat je de oude stukken dakleer die je verwijdert, direct moet opruimen. Het afval kan namelijk in de weg liggen en gevaarlijk zijn als je erover struikelt. Bovendien kan het afval ook schade veroorzaken aan andere delen van het dak of aan de omgeving. Door het afval meteen op te ruimen, houd je de werkplek schoon en veilig.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vuilniszak of een container waarin je het afval kunt verzamelen. Zo kun je efficiënt en georganiseerd werken tijdens het verwijderen van het dakleer.

Stap 3: Begin van bovenaf

Begin met het verwijderen van het dakleer vanaf de bovenkant om het proces georganiseerd te houden. Werk in kleine secties, zodat je niet overweldigd raakt. Begin bijvoorbeeld bij de nok van het dak en werk dan naar beneden toe. Gebruik een scherpe mes of een speciale dakleerstripper om het dakleer voorzichtig los te maken. Trek het dakleer langzaam los en let op eventuele nagels of bevestigingen die het op zijn plaats kunnen houden. Zorg ervoor dat je het dakleer niet scheurt of beschadigt terwijl je het verwijdert. Werk methodisch en controleer regelmatig op eventuele obstakels of schade die je tegenkomt.

Stap 4: Verwijder spijkers in het dakleer

Nadat je het dakleer hebt losgemaakt, is het tijd om de spijkers te verwijderen die het op zijn plaats houden. Gebruik hiervoor een klauwhamer of een tang om voorzichtig de spijkers uit het dak te trekken. Wees voorzichtig om het dak niet verder te beschadigen tijdens dit proces. Als de spijkers te moeilijk zijn om eruit te trekken, kun je proberen om ze te buigen met een tang voordat je ze eruit haalt. Zorg ervoor dat je alle spijkers verwijdert voordat je verdergaat met de volgende stappen, zodat het dak helemaal vrij is van bevestigingen.

Stap 5: Controleer op schade

Terwijl je het dakleer verwijdert, is het belangrijk om het dak goed te controleren op mogelijke schade. Kijk zorgvuldig naar het dakoppervlak om te zien of er barsten, gaten, of andere beschadigingen zijn. Let ook op eventuele tekenen van rot of verzwakking van de structuur. Als je schade opmerkt, markeer deze dan zodat je later actie kunt ondernemen om het te repareren. Het is essentieel om eventuele problemen meteen aan te pakken om verdere schade aan het dak en het huis te voorkomen. Neem de tijd om grondig te inspecteren en zorg ervoor dat het dak in goede staat verkeert.

Stap 6: Opruimen en herhalen

Zodra het dakleer is verwijderd en eventuele schade is gecontroleerd, is het tijd om op te ruimen. Verzamel alle resterende materialen, zoals dakleerstukken, spijkers en ander afval, en gooi ze weg in een vuilniszak of container. Zorg ervoor dat je de werkplek schoon achterlaat om struikelgevaar te voorkomen. Als er nog meer dakleer moet worden verwijderd, herhaal dan de stappen zoals eerder beschreven. Ga door met het proces totdat al het oude dakleer is verwijderd en het dak klaar is voor verdere behandeling of reparatie. Door alles op te ruimen en georganiseerd te werken, creëer je een veilige en efficiënte werkomgeving.

Expert aan het woord!
“Als ervaren dakdekker raad ik aan om bij het verwijderen van dakleer beschermende kleding te dragen en zorgvuldig te werk te gaan. Gebruik geschikt gereedschap, zoals een dakspade, werk methodisch van boven naar beneden en verwijder kleine secties tegelijk. Het verwijderen van nagels en bevestigingen is cruciaal om schade aan het dakoppervlak te voorkomen.”

Liever je dakbedekking laten verwijderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Gebrand dakleer verwijderen

Het verwijderen van gebrand dakleer kan een uitdagende klus zijn, vooral omdat het materiaal stevig aan het dakoppervlak kan hechten. Hier zijn enkele redenen waarom het verwijderen van gebrand dakleer moeilijk kan zijn:

 • Hechting: Het gebrande dakleer hecht zich stevig aan het dakoppervlak, waardoor het moeilijk te verwijderen is zonder beschadiging van het onderliggende materiaal.
 • Hardheid: Na verloop van tijd kan het dakleer harder worden door blootstelling aan de elementen, wat het verwijderingsproces bemoeilijkt.
 • Onderliggende structuren: Het verwijderen van gebrand dakleer kan ook ingewikkelder worden door de aanwezigheid van onderliggende structuren zoals isolatie of dakplanken, die ook moeten worden verwijderd of behandeld tijdens het proces.
 • Veiligheidsrisico‘s: Het gebruik van hittebronnen zoals branders bij het verwijderen van gebrand dakleer kan brandgevaar opleveren en vereist daarom speciale voorzorgsmaatregelen en expertise.

Over het algemeen kan het verwijderen van gebrand dakleer een complexe en arbeidsintensieve taak zijn die het beste kan worden uitgevoerd door ervaren professionals met de juiste apparatuur en veiligheidsmaatregelen. Je schakelt snel en makkelijk dakdekkers in door een gratis offerteaanvraag te doen.

Bitumen dakbedekking laten verwijderen

Je kunt dakbedekking zelf verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen een dakdekker in te schakelen om de bitumen dakbedekking te laten verwijderen. Een dakdekker zal de bitumenlaag en eventuele andere lagen eronder voorzichtig weghalen. Dit kan een lastige klus zijn die het beste wordt overgelaten aan professionals. Ze hebben de juiste gereedschappen en ervaring om dit veilig te doen en dit is een groot voordeel. Er zijn ook een aantal nadelen, en daarom is het een belangrijke overweging die je maakt. Schakel je een dakdekker in? Zorg er dan voor dat je een betrouwbare dakdekker kiest die dit werk goed kan uitvoeren.

Voordelen en nadelen dakbedekking laten verwijderen

Voordelen van het laten verwijderen van dakbedekking:

 • Ervaring: Dakdekkers hebben de juiste kennis en ervaring om de klus efficiënt en veilig te klaren.
 • Veiligheid: Professionals weten hoe ze veilig kunnen werken op hoogtes, waardoor het risico op ongelukken wordt verminderd.
 • Efficiëntie: Dakdekkers beschikken over de juiste gereedschappen en technieken om het werk snel en nauwkeurig uit te voeren.

Nadelen van het laten verwijderen van dakbedekking:

 • Risico op letsel: Zelf dakbedekking verwijderen kan gevaarlijk zijn, vooral als je niet over de juiste apparatuur of training beschikt.
 • Kwaliteit: Als het niet goed wordt gedaan, kan zelf dakbedekking verwijderen leiden tot schade aan het dak of fouten bij de installatie van nieuwe materialen.
 • Tijdsintensief: Het kan veel tijd kosten om dakbedekking zelf te verwijderen, vooral als je geen ervaring hebt of als het dak complex is.

Wat kost dit?

Als je bitumen dakbedekking wilt laten verwijderen, kost dit gemiddeld € 40,- per m². Dat betekent dat als je bijvoorbeeld een dakoppervlak hebt van 50 vierkante meter, het verwijderen van de oude dakbedekking ongeveer € 2.000,- kan kosten. Deze kosten omvatten het verwijderen van de oude dakbedekking en het afvoeren ervan.

Het kan variëren afhankelijk van factoren zoals de complexiteit van het dak, de bereikbaarheid en eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn. Het is belangrijk om gratis offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie.

Wil je dakbedekking laten verwijderen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Zelf dakbedekking verwijderen is een behoorlijke klus, en zeker niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je liever een vakman inschakeld dan kan dit. Je kunt dan uitgaan van een prijs van € 40,- per m², maar er is een manier om te besparen op deze kosten.

Hoe bespaar je op de kosten?

Dit doe je door gratis het onderstaande offerteformulier in te vullen! Je komt zo namelijk snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio en je kunt verschillende offertes vergelijken. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaald!


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het verwijderen van dakbedekking!

Wat gebeurt er met oude dakbedekking?

Oude dakbedekking kan op verschillende manieren worden gerecycled of weggegooid. Het kan worden gerecycled tot nieuwe materialen, zoals asfalt of andere bouwmaterialen. Soms wordt het ook gestort op vuilnisbelten. Het is belangrijk om oude dakbedekking op een verantwoorde manier te verwijderen om milieuschade te voorkomen.

Kun je dakbedekking met asbest zelf verwijderen?

Nee, je moet dakbedekking met asbest niet zelf verwijderen. Asbestvezels kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid als ze worden ingeademd. Het is beter om een ​​professioneel team in te huren dat ervaring heeft met het veilig verwijderen van asbest. Ze hebben de juiste apparatuur en weten hoe ze het op een veilige manier moeten doen om risico’s te minimaliseren.

Hoe wordt nieuwe dakbedekking over oude aangebracht?

Bij het aanbrengen van nieuwe dakbedekking over oude, wordt de nieuwe laag rechtstreeks bovenop de oude geplaatst. Dit bespaart tijd en kosten van het verwijderen van de oude dakbedekking. Voorafgaand aan het aanbrengen worden de oude dakbedekking en het dakoppervlak geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat er geen problemen zijn die moeten worden opgelost voordat de nieuwe laag wordt aangebracht.