Dakbalken laten vervangen door een dakdekker?

Schakel een dakdekker in voor het vervangen van je dakbalken!


Dakbalken vervangen: info en kosten 2024

De constructie van een dak is belangrijk voor de veiligheid en stabiliteit van een woning of gebouw. Het vervangen van dakbalken kan een belangrijke klus zijn, omdat het zorgt voor een stabieler dak en een stabieler huis. Er zijn veel momenten waarop de dakbalken vervangen moeten worden. De dakbalken zijn bijvoorbeeld aan vervanging toe bij zichtbare schade of daklekkages. Het vervangen van dakbalken kost gemiddeld €5.000,- tot €20.000,-.

Op deze pagina lees je meer over de belangrijkste redenen voor het vervangen van dakbalken, de werkwijze bij het vervangen van dakbalken en de kosten. Ben je op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Dakbalken vervangen: samenvatting

 • Dakbalken zijn aan vervanging toe wanneer er zichtbare schade is, daklekkage, wanneer een doorgezakt dak gerepareerd moet worden of met verbouwingen en renovaties..
 • Het vervangen van dakbalken kost gemiddeld tussen de €5.000,- en €10.000,- voor een klein huis.
 • Voor een gemiddeld huis liggen de kosten wat hoger, namelijk tussen de €10.000,- en €20.000,-.
 • Wanneer je dakbalken gaat vervangen moet je op verschillende zaken letten, zoals: kwaliteit materialen, inschakelen juiste professional en houdt toezicht en commmuniceer goed met de dakdekker over je wensen.

Dakbalken

Wanneer dakbalken vervangen?

Dakbalken, ook wel draagbalken genoemd, zijn structurele balken die het dak ondersteunen. In sommige gevallen is vervanging van groot belang om schade of daklekkages die de stabiliteit van het dak bedreigen te voorkomen. Dakbalken zijn aan vervanging toe wanneer er zichtbare schade is, zoals scheuren of rot. Wanneer er renovaties of verbouwingen aan de gang zijn is het ook verstandig om de dakbalken te vervangen. Hieronder lees je wanneer het nodig is om je dakbalken te vervangen.

 1. Zichtbare schade: zichtbare schade aan dakbalken kan variëren van scheuren, breuken tot verrotting. Deze schade brengt niet alleen de structuur van het dak in gevaar, maar kan ook leiden tot verdere beschadiging van het interieur als deze niet tijdig wordt aangepakt. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Laat je dak inspecteren door een dakdekker om verdere conclusies te kunnen trekken.
 2. Daklekkage: lekkages kunnen aanzienlijke waterschade aan dakbalken veroorzaken, vooral als ze lang onopgemerkt blijven. Vocht en water infiltreren de balken, wat leidt tot zwelling, schimmel, en rot. Vervanging van de getroffen balken is vaak noodzakelijk om verdere schade en potentiële gezondheidsrisico’s te voorkomen.
 3. Doorgezakt dak repareren: een doorgezakt dak is een duidelijk teken dat de draagkracht van de dakbalken niet meer toereikend is. Een dakreparatie is nodig, dit kan het resultaat zijn van overbelasting, veroudering of schade. Vervanging van de aangetaste balken is belangrijk om de structuur te herstellen en de veiligheid te waarborgen.
 4. Verbouwing en renovaties: bij verbouwingen of een dakrenovatie kan de behoefte ontstaan om dakbalken te vervangen of te versterken, vooral als de dakstructuur wordt gewijzigd of belast met extra gewicht. Dit zorgt ervoor dat het dak voldoet aan de huidige bouwvoorschriften en de veiligheid van de bewoners garandeert.

Draagbalken dak vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van dakbalken kunnen sterk variëren, afhankelijk van meerdere factoren zoals de grootte van het pand, de toegankelijkheid van het dak, en de regionale prijsverschillen.

Het vervangen van dakbalken voor een klein huis kan ergens tussen de €5.000,- en €10.000,- kosten. Voor een gemiddeld huis liggen de kosten wat hoger, namelijk tussen de  €10.000,- en €20.000,-. Voor grotere huizen betaal je nog meer geld, gemiddeld tussen de €20.000,- en €50.000,-. Deze kosten zijn afhankelijk van de omvang van het pand en de complexiteit van het werk. Commerciële gebouwen hebben over het algemeen hogere kosten. Hiervoor betaal je tussen de €50.000,- en €100.000,-, afhankelijk van de omvang en specifieke eisen van het project.

Deze kosten omvatten arbeidskosten, materiaalkosten en eventueel bijkomende werkzaamheden die nodig zijn voor een veilige en duurzame vervanging. Hieronder vind je een handig overzicht van de kosten.

Prijs dakbalken vervangen 2024

Type gebouw Prijs dakbalken vervangen*
Klein huis €5.000,- tot €10.000,-
Gemiddeld huis €10.000,- tot €20.000,-
Groot huis / villa €20.000,- tot €50.000,-
Commercieel gebouw €50.000,- tot €100.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker kunnen verschillen.

Dakbalken laten vervangen door een dakdekker?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Werkwijze dakbalken vervangen

De werkwijze voor het vervangen van dakbalken is een zorgvuldig proces dat bestaat uit verschillende belangrijke stappen om de kwaliteit en veiligheid van het dak te garanderen:

 1. Voorbereiding: een goede voorbereiding is belangrijk. Dit houdt in dat alle benodigde gereedschappen en materialen van tevoren worden verzameld. Ook is het belangrijk om de werkomgeving veilig te maken en ervoor te zorgen dat er geen onnodige risico’s worden genomen tijdens de werkzaamheden.
 2. Ondersteuning van het dak: voordat de beschadigde dakbalken worden verwijderd, moet het dak tijdelijk ondersteund worden om instorting te voorkomen en de integriteit van de structuur te bewaren.
 3. Verwijderen van de oude balken: de beschadigde balken moeten zorgvuldig worden verwijderd om verdere schade aan het dak te voorkomen. Dit moet stap voor stap gebeuren, waarbij elk stuk zorgvuldig wordt losgemaakt en weggenomen.
 4. Plaatsing van de nieuwe balken: de nieuwe dakbalken moeten precies op maat worden gemaakt en correct worden geplaatst. Het is belangrijk dat deze balken op de juiste manier worden bevestigd om de stevigheid en stabiliteit van het dak te waarborgen.
 5. Afwerking en inspectie: na het plaatsen van de nieuwe balken moet het dak zorgvuldig worden afgewerkt en geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat het aan alle veiligheids- en kwaliteitsnormen voldoet.

Dakbalk vervangen: waar op letten?

Bij het vervangen van dakbalken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten.

 • Kwaliteitscontrole van materialen: zorg ervoor dat alle gebruikte materialen, waaronder de nieuwe dakbalken, van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de geldende normen en specificaties voor duurzaamheid en sterkte.
 • Kiezen van de juiste professional: het is van groot belang om een ervaren en gecertificeerde dakdekker of aannemer te selecteren die gespecialiseerd is in dakconstructies en bekend staat om zijn betrouwbaarheid en vakmanschap. Door de dakwerken uit te laten voeren door een dakdekker ben je bijna altijd verzekerd van kwaliteit.
 • Naleving van bouwvoorschriften: het vervangingsproces moet voldoen aan alle lokale bouwvoorschriften en standaarden om ervoor te zorgen dat het werk legaal en correct wordt uitgevoerd.
 • Toezicht en communicatie: blijf betrokken bij het proces en zorg voor regelmatige updates en communicatie met de dakdekker om ervoor te zorgen dat het project volgens plan verloopt.

Dakbalken

Dakdekker inschakelen voor het vervangen van dakbalken? Vergelijk gratis offertes!

Dakbalken zijn belangrijk voor de constructie van je huis. Het vervangen van dakbalken is een belangrijke klus, maar kan ook best duur zijn. Je betaalt voor het slopen en plaatsen van nieuwe dakbalken al snel €5.000,- tot €10.000,-. Gelukkig kun je wel besparen op deze kosten door te kiezen voor een dakdekker bij jou uit de buurt. Ben je op zoek naar een dakdekker bij jou uit de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvangt je tot wel 5 gratis offertes, geheel vrijblijvend. Door verschillende dakdekkers met elkaar te vergelijken kun je tot wel 40% op de totaalprijs besparen!