Onderhoud bitumen dak: 8 tips op een rij!

Schakel een dakdekker in voor onderhoud bitumen dak

Nu bereikbaar.


8 tips voor onderhoud bitumen dakbedekking

Hoe kun je jouw bitumen dak het best onderhouden? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen. Onderhoud is namelijk van belang voor de levensduur van je dak. Door goed onderhoud te plegen verleng je namelijk de levensduur en voorkomen je mogelijke schade aan je woning. Een belangrijke stap in het onderhouden van je bitumen dakbedekking is het dak laten inspecteren door een dakdekker. Hierdoor voorkom je grote reparaties.

Op deze pagina lees je meer over het onderhouden van een bitumen dak en geven we je 8 tips voor het onderhouden van je bitumen dak.

Hoe bitumen dak onderhouden?

Een bitumen dakbedekking is een type dakbedekking die vaak wordt gekozen voor platte daken. Het onderhouden van een bitumen dak is erg belangrijk om de levensduur van je dak te maximaliseren. Door je dak regelmatig te checken kunnen problemen, zoals daklekkages, scheuren en kleine beschadigingen vroegtijdig worden opgemerkt. Hierdoor voorkom je grotere schade aan je huis. Bitumen onderhoud zorgt ervoor dat je dak langer meegaat en de kosten voor grote reparaties worden vermeden.

Hieronder lees je hoe je jouw bitumen dak het best kunt onderhouden om de levensduur van je bitumen dak te verlengen.

1.      Dak laten inspecteren

Het laten inspecteren van je bitumen dak biedt een preventieve maatregel tegen onvoorziene dakreparaties. Een inspecteur kan scheurtjes, blazen of beschadigingen identificeren die gerepareerd moeten worden. Een dakdekker kan niet alleen bestaande schade beoordelen, maar ook adviseren over noodzakelijke onderhoudsmaatregelen om de duurzaamheid van je dak te verlengen. Zorg dat deze dakinspecties deel uitmaken van je jaarlijkse onderhoudsroutine om je dak in optimale conditie te houden.

2.      Dak schoonmaken

Regelmatig schoonmaken van je dak voorkomt eventuele schade. Dit kan worden gedaan door vuil, bladeren en ander vuil handmatig te verwijderen. Je kan het dak ook schoonhouden met een tuinslang of hogedrukspuit. Wanneer je mossen wilt verwijderen wordt er een biologisch reinigingsmiddel gebruikt. Door je bitumen dak schoon te houden verleng je de levensduur een voorkom je mogelijke schade.

Je kunt de bladeren verwijderen met een bezem. Daarna kun je overig vuil schoonmaken met water en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en scherpe voorwerpen. Na het schrobben met zeepsop moet je het dak afspoelen met een tuinslang of hogedrukspuit.

3.      Schoonmaken dakgoot en afvoeren

Het schoonmaken van dakgoten en afvoeren is van cruciaal belang voor de waterafvoer van je dak. Verstoppingen kunnen leiden tot waterophoping en schade, wat kostbare reparaties kan veroorzaken. Een regelmatige controle en reiniging helpen dergelijke problemen voorkomen en zorgen voor een effectieve waterafvoer van je dak.

Je houdt je dakgoten en afvoeren schoon door eerst bladeren, takken en ander vuil uit de dakgoot te verwijderen. Vervolgens spoel je het met water weg. Daarna controleer je de afvoer op verstoppingen. Wanneer je dit gedaan hebt, controleer je of het water goed wegloopt via de regenpijpen, want wat je niet wil is dat je dakgoot overstroomt.

Besparen op de kosten van onderhoud bitumen dak?

Vind gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de buurt!


4.      Bitumen dak onderhouden met kiezels

Naast het bieden van bescherming tegen UV-straling, helpen kiezels om de bitumen dakbedekking te beschermen tegen fysieke beschadigingen. Het zorgt voor een extra laag isolatie en draagt bij aan de stabiliteit van de dakbedekking. Periodiek controleren of de kiezellaag nog intact is, is een belangrijk onderdeel van het dakonderhoud.

5.      Voorkom belasting op je dak

Het is belangrijk om overmatige belasting op je bitumen dak te voorkomen. Zware objecten of langdurige drukpunten kunnen de dakbedekking beschadigen en de integriteit ervan verminderen. Objecten zoals grote bloempotten, meubels of bouwmaterialen zijn niet verstandig om op een bitumen dakbedekking te plaatsen. Ook is het niet verstandig om op de dakbedekking te lopen, tenzij hier hiervoor gemaakt is. Zorg ervoor dat het dak vrij is van onnodige voorwerpen en controleer regelmatig op tekenen van verzakking of waterophoping, die kunnen wijzen op overbelasting.

6.      Dak ontmossen

Mossen en algen kunnen de bitumen dakbedekking aantasten door vocht vast te houden en de onderliggende structuur te beschadigen. Het regelmatig ontmossen van je dak zorgt voor een langere levensduur en voorkomt de vorming van scheuren of barsten. Gebruik geschikte producten of schakel een dakdekker in om deze klus veilig en effectief uit te voeren. Op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt? Vergelijk gratis offertes en vind een dakdekker bij jou uit de buurt.

7.      Bitumen dak repareren

Als je beschadigingen of slijtage aan je bitumen dak ontdekt, is het belangrijk om snel te handelen. Kleine reparaties kunnen vaak eenvoudig worden uitgevoerd en voorkomen grotere problemen op de lange termijn. Controleer regelmatig op scheurtjes, barsten of losse shingels en repareer deze zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

8.      Dakcoating bitumen

Het aanbrengen van een dakcoating kan de levensduur van een bitumen dak aanzienlijk verlengen. Deze coatings bieden extra bescherming tegen weersinvloeden, UV-straling en slijtage. Het verlengt ook nog eens de levensduur van je dak en zorgt voor een betere energie-efficiëntie in je huis waardoor je bespaart op je energierekening. Een dakcoating is een slimme investering om je dak te beschermen en te versterken.

Besparen op onderhoud bitumen dak? Vergelijk gratis offertes!

Het onderhouden van je bitumen dak is belangrijk om de levensduur van je dak te verlengen. Door goed onderhoud te plegen vermijd je ook de kosten voor een grote dakreparatie. Bespaar op de kosten van dakonderhoud door een dakdekker te kiezen bij jou uit de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de totaalkosten. Na aanvraag ontvang je tot wel 5 gratis offertes.