Last van lekkage bij de schoorsteen

Schakel een dakdekker in bij een schoorsteen lekkage!

Nu bereikbaar.


Schoorsteen lekkage? Lees hier wat je moet doen!

Heb je last van lekkage bij je schoorsteen? Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook aanzienlijke schade aan je woning veroorzaken. Lekkage bij de schoorsteen komt vaker voor dan je denkt en kan verschillende oorzaken hebben. Een goed onderhouden schoorsteen draagt bij aan de veiligheid en duurzaamheid van je woning. Daarom is het belangrijk om bij de eerste tekenen van lekkage actie te ondernemen.

Op deze pagina lees je hoe lekkage bij de schoorsteen ontstaat en hoe deze opgespoord wordt. Vervolgens lees je meer over de oplossingen en welke kosten je kunt verwachten. Tot slot vind je handige tips om schoorsteen lekkage te voorkomen. Ben je op zoek naar een dakdekker? Via onze gratis offerteservice vind je een dakdekker in je regio.

Lekkage dak bij schoorsteen: de belangrijkste informatie:

 • Het opsporen van schoorsteen lekkage kan op verschillende manieren. De dakdekker doet altijd een visuele inspectie en vochtmeting. Daarna wordt er vaak gekozen voor een thermografie, rookgasdetectie, ultrasone detectie of camera inspectie.
 • Schoorsteen lekkage heeft verschillende oorzaken. Wanneer je de oorzaak niet achterhaalt, loop je het risico op een terugkerende lekkage die veel schade kan veroorzaken. Voorbeelden van oorzaken zijn beschadigde loodslabben, poreus metsel- en voegwerk, afbrokkelend schoorsteenplateau of een kapotte schoorsteenkap.
 • Het repareren van een schoorsteen lekkage kan op verschillende manieren en hangt samen met de oorzaak. Bijvoorbeeld loodslabben vervangen, metsel- en voegwerk vernieuwen, het repareren van het schoorsteen plateau en een nieuwe schoorsteenkap. Het wordt ook altijd aangeraden om te kiezen voor het impregneren van de schoorsteen.
 • Schoorsteen reparaties kosten gemiddeld €100,- tot €700,-. Dit staat nog los van de kosten voor een schoorsteeninspectie (€200,-) en het opsporen van het lek (€75,- tot €150,-).
 • In de meeste gevallen kun je bij schoorsteen lekkage terecht bij je verzekering. Begin met het maken van foto’s en video’s zodra je het lek ontdekt. Deze zijn belangrijk voor de verzekering. Controleer vervolgens of je verzekerd bent voor schade veroorzaakt door lekkage. Neem vervolgens contact op met je verzekeraar.
 • Voorkomen is beter dan genezen: zorg er daarom voor dat je je schoorsteen regelmatig laat inspecteren op eventuele beschadigingen. Zorg daarnaast ook voor goed onderhoud en laat je schoorsteen impregneren.

schoorsteen lekkage

Schoorsteen lekkage opsporen: hoe gaat dat?

Lekkage herken je aan vochtplekken op de muur of op het plafond. Het slechte nieuws is dat de lekkage dan al even bezig is. Vaak zie je aan de buitenkant wel ongeveer waar het lek zit, maar de exacte locatie is niet altijd even makkelijk te vinden. Het daadwerkelijke lek is echter niet altijd eenvoudig te vinden, maar het is wel belangrijk dat deze snel gevonden wordt om verdere schade te voorkomen. Het opsporen van lekkage kan op verschillende manieren.

Voor schoorsteen lekkage worden de volgende methodes gebruikt om het lek op te sporen:

 • Visuele inspectie: de dakdekker begint altijd met een visuele inspectie. Soms wordt de locatie van het op deze manier al gevonden. Als dat niet het geval is, kan er een vochtmeting worden gedaan om de locatie van het lek in kaar te brengen.
 • Thermografie: bij een thermografie wordt gebruik gemaakt van warmtebeeldcamera’s. De locatie van het lek is zichtbaar door onregelmatigheid in het beeld.
 • Rookgasdetectie: bij een rookgasdetectie wordt er met een machine rook in de schoorsteen geblazen. De dakdekker kijkt onder de schouw waar de rook ontsnapt: dit is op de exacte locatie van het lek.
 • Ultrasone lekdetecie: met behulp van geluidsgolven ontstaan er hoogfrequentie trillingen. De ultrasone apparatuur detecteert geluidsgolven die via het lekgebied ontsnappen.
 • Camera inspectie / endoscopie: via de schoorsteen wordt er met een camera gekeken waar het lek zich bevindt.

Schoorsteen lekt regen: wat zijn de oorzaken?

Tijdens een regenbui merk je dat je schoorsteen regen lekt. Lekkage aan je schoorsteen heeft verschillende oorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en het probleem aan te pakken, omdat je anders het risico loopt dat de lekkage terug blijft keren.

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een schoorsteen lekkage”

 • Beschadigde of gescheurde loodslabben: loodslabben zorgen voor de waterdichte afdichting tussen de schoorsteen en het dak. Door weersinvloeden of natuurlijke slijtage kunnen er scheuren ontstaan, waardoor water binnendringt. Het gevolg is niet alleen loodslab lekkage, maar ook schoorsteen lekkage.
 • Poreus metsel- en voegwerk: in de loop der jaren kan het metselwerk van de schoorsteen poreus worden, waardoor regenwater gemakkelijk kan binnendringen.
 • Afbrokkelend plateau van schoorsteen: het plateau bovenop de schoorsteen kan door erosie of vorstschade afbrokkelen. Via de beschadigingen kan neerslag naar binnen lekken.
 • Kapotte schoorsteenkap: een schoorsteenkap beschermt de schoorsteen tegen regen en vorst. Ook voorkomt een schoorsteenkap dat vogels zich gaan nestelen in je schoorsteen. Wanneer je schoorsteenkap kapot is leidt dit tot lekkage.

Schoorsteen lekkage laten opsporen door een dakdekker?

Vind gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de buurt!


Schoorsteen lekkage repareren: werkwijze dakdekker

Om ernstige schade aan je woning te voorkomen, is het belangrijk om schoorsteen lekkage zo snel mogelijk aan te laten pakken door een dakdekker. Ben je op zoek naar een dakdekker? Via onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk en snel een dakdekker in je regio!

Zoals je hebt gelezen begint de dakdekker met het opsporen van het lek en het achterhalen van de oorzaak. Zodra de oorzaak is gevonden, kan de reparatie starten. Het repareren van lekkage aan de schoorsteen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de oorzaak. Hier volgen enkele veelvoorkomende oplossingen:

 • Vervangen van loodslabben: als scheuren in de loodslabben de oorzaak zijn, is vervanging vaak de beste oplossing. Nieuwe loodslabben zorgen voor een duurzame, waterdichte afdichting. Soms is het ook mogelijk om de loodslabben te laten repareren, maar dit is erg afhankelijk van de ernst van de schade.
 • Metsel- en voegwerk repareren: beschadigd metselwerk en voegwerk kunnen worden hersteld om de structurele integriteit van de schoorsteen te waarborgen en lekkages te stoppen. De dakdekker begint met het verwijderen van de oude voegen. Hierna wordt er nieuw metsel- en voegwerk aangebracht.
 • Schoorsteen plateau repareren: schade aan het plateau van de schoorsteen kan worden hersteld door het afbrokkelende materiaal te vervangen of te herstellen, wat voorkomt dat water binnendringt. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door de gehele bovenplaat in kunstsotf te zetten.
 • Nieuwe schoorsteenkap: een schoorsteenkap beschermt loze kanalen en rookkanalen tegen neerslag en vogels. Het is belangrijk dat de schoorsteenkap de rook uit de kachel goed af kan voeren.
 • Schoorsteen impregneren: tot slot is het altijd een goed idee om de schoorsteen te laten impregneren. Hierbij wordt er een waterdichte laag aangebracht wat voorkomt dat vocht in de stenen of het voegwerk trekt. Daarnaast is een ander voordeel dat impregneren een isolerende werking heeft en voorkomt dat algen en mos kan groeien op de schoorsteen.

schoorsteen lekt regen

Lekkage schoorsteen kosten

Wanneer je last hebt van schoorsteen lekkage, wil je natuurlijk weten welke kosten je kunt verwachten. De dadekker begint altijd met een grondige inspectie, wat gemiddeld €200,- kost. Wordt hier de oorzaak van het lek niet gevonden, houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €75,- en €150,- voor het opsporen van lekkage.

Zodra de onderliggendende oorzaak gevonden is, kan het lek worden gerepareerd. Zijn de loodslabben aan vervanging toe? Dit kost gemiddeld tussen de €100,- en €220,- per meter. De gemiddelde prijs voor het vernieuwen van metsel- en voegwerk is €40,- tot €42,- per m2. Wanneer er stenen beschadigd zijn, kost het vervangen €12,50 per steen.

Moet de schoorsteenplateau worden vervangen? Dit kost gemiddeld tussen de €300,- en €700,-. Voor een nieuwe schoorsteenkap betaal je €100,- tot €500,-. Tot slot is het verstandig je schoorsteen te impregneren. Dit is relatief goedkoop: je betaald gemiddeld tussen de €5,- en €10,- per m2.

Schoorsteen lekkage verhelpen: kosten 2024

Soort reparatie Gemiddelde kosten*
Schoorsteen inspectie €200,-
Lekkage opsporen €75,- tot €150,-
Vervangen van loodslabben €100,- tot €220,- per meter
Metsel- en voegwerk vernieuwen €40,- tot €45,- per m2
Gebroken stenen vervangen €12,50 per steen
Plateau repareren €300,- tot €700,-
Nieuwe schoorsteenkap €100,- tot €500,-
Lekkende schoorsteen impregneren €5,- tot €10,- per m2

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker kunnen verschillen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis offertes aan.

Ben ik verzekerd bij schoorsteen lekkage?

Of je verzekerd bent voor schade door een schoorsteenlekkage hangt af van je woonverzekering, die meestal bestaat uit een opstal- en inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf, inclusief de vaste onderdelen zoals de schoorsteen. Wanneer de schade aan de schoorsteen veroorzaakt wordt door de structuur van je woning, dan kun je hier aanspraak op maken. De inboedel verzekering dekt schade aan spullen in je woning. Schade door daklekkage valt hieronder.

Belangrijk is wel om te controleren of de schade niet het gevolg is van achterstallig onderhoud, want in dat geval wordt schade vaak niet gedekt. Verzekeraars verwachten dat je als huiseigenaar het nodige onderhoud pleegt aan je woning, inclusief de schoorsteen.

Voorkom schoorsteen lekkage: 5 handige tips!

Voorkomen is beter dan genezen: dat geldt voor veel. Ook voor schoorsteen lekkage. Daarom geven we je 5 tips die je kunnen helpen om te voorkomen dat je schoorsteen gaat lekken.

 1. Jaarlijkse inspectie: laat je schoorsteen jaarlijks inspecteren door een dakdekker om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen.
 2. Onderhoud het metsel- en voegwerk: zorg voor regelmatig onderhoud van het metsel- en voegwerk om slijtage te voorkomen.
 3. Controleer de schoorsteenkap: zorg ervoor dat de schoorsteenkap in goede staat is om inkomend regenwater te blokkeren.
 4. Impregneer je schoorsteen: impregneren biedt extra bescherming tegen vocht.
 5. Vervang tijdig loodslabben: voorkom lekkages door versleten loodslabben op tijd te vervangen.

Door deze stappen te volgen, kun je veelvoorkomende oorzaken van schoorsteenlekkages aanpakken en de levensduur van je schoorsteen verlengen.

lekkage dak bij schoorsteen

Dakdekker inschakelen bij lekkage aan de schoorsteen? Gratis offertes!

Het is belangrijk om een lekkage aan je schoorsteen zo snel mogelijk te laten verhelpen om verdere schade te voorkomen. Ben je op zoek naar een dakdekker bij jou in de regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van dakdekkersbedrijven in je regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Je aanvraagis volledig gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.