Lekkage loodslab: oorzaken & oplossingen!

Schakel een dakdekker in bij lekkage door loodslabben

Nu bereikbaar.


Last van lekkage door een loodslab? Lees wat je moet doen!

Een loodslab is een belangrijk onderdeel van je dak. Het zorgt voor een waterdichte aansluiting tussen je dakbedekking en het dakraam, dakkapel of de schoorsteen. Naast waterdichtheid biedt een loodslab flexibiliteit op plekken waar dat nodig is, bijvoorbeeld in verband met temperatuurswisselingen.

Helaas is een loodslab gevoelig voor lekkage. Dit heeft verschillende oorzaken. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over lekkage door loodslabben en hoe het lek verholpen kan worden.

Lekkage door loodslab: de belangrijkste info op rij

 • Een loodslab biedt een waterdichte afscheiding tussen je dak en bijvoorbeeld je dakraam, de schoorsteen of een dakkapel. Loodslabben zijn helaas gevoelig voor lekkage.
 • Je herkent lekkage door een loodslab aan vochtplekken vlak bij de schoorsteen, dakkapel of dakraam. Je kunt het aan de buitenkant zien doordat de loodslab is beschadigd, gescheurd of soms zelfs verschoven.
 • Lekkage door een loodslab ontstaat vaak door beschadiging, veroudering van het materiaal of verkeerde installatie.
 • Loodslab lekkage herstellen gebeurt op verschillende manieren. Vaak wordt ervoor gekozen om de loodslabben te vervangen. Dit kost gemiddeld €100,- tot €230,- per meter, afhankelijk van de exacte werkwijze. Wil je besparen op de kosten? Verglijk dan gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%!
 • Om lekkage te voorkomen, is het belangrijk dat je dak en de loodslabben regelmatig worden geïnspecteerd. Eventuele beschadigingen worden zo op tijd herkent en hersteld door de dakdekker.

lekkage loodslab

Lekkage door loodslab herkennen

Hoe weet je of de daklekkage wordt veroorzaakt door de loodslabben? Dat weet je eigenlijk alleen door een dakdekker in te schakelen. De verschillende soorten lekkages zijn namelijk soms lastig van elkaar te onderscheiden. Wanneer je een dakdekker inschakelt, ben je zeker van de juiste diagnose. Via onze gratis offerteservice kom je makkelijk en snel vrijblijvend in contact met dakdekkers.

Toch zijn er zeker een aantal signalen die erop wijzen dat je last hebt van loodslab lekkage:

 • Vochtige plekken of waterdruppels op je plafond of op de muren, vooral in de buurt van een schoorsteen, de dakkapel of een dakraam.
 • Soms zie je aan de buitenkant dat de loodslabben zijn beschadigd of gescheurd. Door extreem harde wind kan een loodslab ook verschuiven.
 • Na enige tijd ontstaat er schimmel- of mosgroei in de buurt van het getroffen gebied.
 • Binnenshuis kun je last hebben van een vochtige, muffe geur en loslatend behang of afbladderende verf.

Loodslab lekkage: hoe kan dat?

Loodslabben vormen een barrière tegen water op plaatsen waar het dak aansluit op andere structuren, zoals een schoorsteen of dakkapel. Loodslabben kunnen de oorzaak zijn voor daklekkage bij een plat dak, voor lekkage aan een schuin dak, voor lekkage rond de schoorsteen, maar ook voor een lekkage aan de dakkapel.

Maar waarom leiden loodslabben soms tot lekkages?

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

 • Slijtage door weersinvloeden: het Nederlandse klimaat kan hard zijn voor je dak. Loodslabben worden continu blootgesteld aan regen, wind, en soms zelfs hagel. Na verloop van tijd kan dit leiden tot scheuren of breuken in het lood, waardoor water een weg naar binnen vindt. Loodslabben kunnen ook beschadigen door andere werkzaamheden op het dak.
 • Verkeerde installatie: een andere veelvoorkomende oorzaak is de verkeerde installatie van loodslabben. Als ze niet correct zijn aangebracht, overlappen ze mogelijk niet voldoende of liggen ze niet goed tegen de dakbedekking aan, wat ruimte voor waterinfiltratie biedt.
 • Bewegingen in de bouwstructuur: huizen en gebouwen bewegen licht door natuurlijke oorzaken zoals verzakking of temperatuurveranderingen. Dit kan leiden tot spanningen op het lood, wat uiteindelijk resulteert in scheuren of loskomen van de loodslab.
 • Corrosie: lood kan reageren met bepaalde bouwmaterialen of chemische stoffen in de omgeving. Zo kan het contact met cement of bepaalde soorten hout tot een chemische reactie leiden, wat de stevigheid van het lood aantast en lekkages kan veroorzaken.
 • Ouderdom van het materiaal: net als veel bouwmaterialen heeft lood een beperkte levensduur. Na verloop van tijd kan het materiaal zijn flexibiliteit verliezen en broos worden, wat de kans op lekkages verhoogt.

lekkage door loodslab

Loodslabben repareren na lekkage

Het is mogelijk om het tijdelijk op te lossen met een waterdichte coating. Deze materialen worden direct op de beschadigde loodslab aangebracht om scheuren of gaatjes te dichten. Je kunt het lek ook tijdelijk repareren met loodband of loodtape. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit slechts een tijdelijke oplossing is en dat uiteindelijk een meer permanente reparatie nodig zal zijn.

Er zijn verschillende manieren een loodslab lekkage te verhelpen. Welke manier voor jou het beste is, adviseert de dakdekker. Het is namelijk afhankelijk van de ernst en locatie van het lek en de staat van je loodslabben.

De volgende methodes worden regelmatig ingezet:

 • Reparatie met loodvervanger: voor kleine scheuren of beschadigingen kan een loodvervanger een snelle en duurzame oplossing bieden. Loodvervangers zijn vaak gemaakt van flexibel materiaal zoals EPDM of bitumen, wat ze eenvoudiger te installeren maakt dan traditioneel lood.
 • Vervangen van loodslabben: in gevallen waar de loodslab ernstig beschadigd is, is volledige vervanging vaak onvermijdelijk. Dit kan op verschillende manieren: de loodslab wordt tot op het binnenblad vervangen, de loodslab wordt afgesneden en vervangen of de gehele loodslab wordt verwijderd of opnieuw geplaatst.
 • Herpositioneren of herbevestigen van loodslabben: soms is het probleem niet de loodslab zelf, maar de manier waarop deze is bevestigd. Als de loodslab los is geraakt of verkeerd is gepositioneerd, kan het simpelweg herpositioneren of opnieuw bevestigen van de bestaande loodslab voldoende zijn om de lekkage te stoppen.

Loodslab lekkage herstellen: kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Loodslab vervangen tot binnenblad €200,- tot €230,- per meter
Loodslab afsnijden en vervangen €100,- tot €120,- per meter
Nieuwe loodslab plaatsen €200,- per meter
Loodslab schoorsteen vernieuwen €200,- tot €220,- per meter
Loodslab herpositioneren en bevestigen Vraag een offerte aan

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per dakdekkersbedrijf kunnen verschillen.

Dakdekker inschakelen voor herstellen lekkage aan loodslab?

Bel en word zo snel mogelijk geholpen door een dakdekker in je regio.


Voorkom loodslab lekkage met deze handige tips!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit geldt ook voor lekkages bij loodslabben. Door regelmatig onderhoud en enkele slimme maatregelen, kun je veel problemen voor zijn.

Hier zijn enkele tips om lekkage door de loodslab te voorkomen:

 1. Regelmatige inspecties: laat je dak inclusief loodslabben minstens één keer per jaar inspecteren door een dakdekker. Deze kan vroegtijdig tekenen van slijtage of beschadiging detecteren en direct kleine reparaties uitvoeren. Je kunt natuurlijk zelf ook regelmatig controleren of je loodslabben nog in goede conditie zijn.
 2. Dakonderhoud: zorg ervoor dat je dak en dakgoten vrij zijn van mos, bladeren en ander vuil. Verstoppingen kunnen leiden tot waterophoping, wat de druk op loodslabben verhoogt.
 3. Ventilatie: goede ventilatie onder het dak is belangrijk. Het voorkomt de opbouw van condensatie, wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor zowel loodslabben als andere dakmaterialen.
 4. Kwaliteitsmaterialen: bij vervanging of reparatie, zorg ervoor dat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige materialen en technieken. Dit kan een grotere investering vereisen, maar bespaart op de lange termijn kosten door minder reparaties en onderhoud.

Loodslab lekkage repareren

Hulp nodig? Schakel een dakdekker in!

Weet je niet zeker of je last hebt van lekkage door de loodslab? Of wil je de staat van je loodslabben laten controleren om zo te voorkomen dat het gaat lekken? Dan is het verstandig om een dakdekker in te schakelen! Een dakdekker achterhaald de oorzaak en kan de loodslabben direct vervangen om zo het lek te repareren.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend maximaal 5 offertes van dakdekkers in je regio. Vergelijk de offertes op basis van prijs en aanbod. Wist je dat je zo tot wel 40% op de kosten kunt besparen? Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit nergens aan vast wanneer er geen passend aanbod voor je tussen zit.