Nieuwe dakbedekking voor je schuur?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de prijs!


Dakbedekking schuur: alle info + prijzen op rij 2024

Als je aan de slag gaat met je schuur, is het kiezen van de juiste dakbedekking erg belangrijk. Dit gaat namelijk niet alleen over hoe het eruit ziet, maar ook over hoe goed het je schuur beschermt. In 2024 heb je een hoop opties, elk met hun eigen pluspunten en prijskaartje. We vertellen hier meer over wat je kunt kiezen, wat het ongeveer kost en wat voor invloed dat heeft op de prijs. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Wat kost dakbedekking voor de schuur gemiddeld? + vergelijking van materialen

De prijs voor je schuurdak kan nogal verschillen. Dit hangt af van het materiaal, hoe groot je dak is, de kosten voor het plaatsen, of je isolatie wilt, en of je nog extra’s zoals dakramen of een groendak toevoegt. Hier een snel overzicht van populaire materialen in 2024:

 • Bitumen: Een fijne optie als je niet te veel wilt uitgeven. Bitumen is sterk en makkelijk te leggen. Reken op zo’n €30 tot €50 per vierkante meter.
 • EPDM: Dit rubberachtige materiaal gaat lang mee en je kunt er prima op lopen. Het is wat duurder, meestal tussen de €50 en €70 per vierkante meter.
 • Groendak: Milieuvriendelijk en isolerend, de kosten variëren sterk, van €45 tot €200 per m², afhankelijk van de opbouw en beplanting. Levensduur: 40 – 50 jaar.
 • PVC: PVC is licht en komt in allerlei kleuren. De prijs? Ook tussen de €50 en €70 per vierkante meter.
 • Dakpannen (ook als plaat): Voor een klassieke look. Afhankelijk van het soort en ontwerp betaal je tussen de €40 en €60 per vierkante meter.
 • Dakshingles: Veelzijdig en kosteneffectief, variërend van €25 tot €40 per m². Levensduur: 20 – 30 jaar.

Wil je besparen op de kosten? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Prijsoverzicht dakbedekking schuur 2024

Dakbedekking voor de Schuur Unieke kwaliteiten / voordelen Prijs (per m²) inclusief plaatsing en btw Levensduur Onderhoud?
Bitumen Budgetvriendelijk, eenvoudige installatie €30 – €50 20 – 30 jaar Regelmatig onderhoud
EPDM Beloopbaar, lange levensduur, weerbestendig €50 – €70 40 – 50 jaar Onderhoudsarm
Groendak Milieuvriendelijk, isolerend, verhoogt biodiversiteit (tevens onderlaag van pvc of EPDM nodig) €45 – €200 60 jaar Onderhoudsarm
PVC Licht van gewicht, diverse kleuren, UV-bestendig €45 – €65 20 – 30 jaar Onderhoudsarm
Dakpannen Tijdloze uitstraling, duurzaam, weerbestendig €40 – €60 30 – 100 jaar Regelmatig onderhoud
Dakpanplaten Eenvoudige installatie, lichtgewicht, geschikt voor DIY €40 – €60 (varieert afhankelijk van het materiaal en de afwerking) 25 – 40 jaar Onderhoudsarm
Dakshingles             Veelzijdig, kosteneffectief, eenvoudig te installeren €25 – €40 20 – 30 jaar Regelmatig onderhoud
Golfplaten Duurzaam, snelle montage, geschikt voor diverse weersomstandigheden €20 – €40 15 – 30 jaar Onderhoudsarm

Wanneer kies je welke dakbedekking voor je schuur?

Keuzehulp: vergelijking van materialen

Materiaal Beste voor situatie Waarom?
Bitumen Budgetprojecten, snelle renovaties Goedkoop in aanschaf en installatie, flexibel materiaal geschikt voor diverse dakvormen.
EPDM Daken die beloopbaar moeten zijn, duurzame projecten Zeer lange levensduur en onderhoudsarm, bestand tegen extreme weersomstandigheden.
Groendak Milieubewuste projecten, isolatiebehoeften Biedt uitstekende isolatie, bevordert biodiversiteit, en beheert regenwater effectief. Geeft daarnaast een mooie, natuurlijke uitstraling
PVC Daken met behoefte aan specifieke kleuren, lichtgewicht daken Diverse kleuropties beschikbaar, licht materiaal ideaal voor structuren met gewichtsbeperking.
Dakpannen Traditionele uitstraling, lange termijn projecten Extreem lange levensduur en klassieke uitstraling, ideaal voor woningen en bijgebouwen.
Dakpanplaten DIY projecten, snelle installatie Gemakkelijke en snelle plaatsing, lichtgewicht en toch duurzaam, geschikt voor doe-het-zelvers.
Dakshingles DIY projecten, kortere termijn budgetvriendelijke opties Kosteneffectief, eenvoudig te installeren, en biedt flexibiliteit in uitstraling (diverse kleuren).
Golfplaten Projecten die snelle montage en duurzaamheid vereisen Eenvoudig te installeren, weerbestendig, en biedt een voordelige oplossing voor zowel platte (lichte helling nodig) als hellende daken.
[/fusion_builder_column]


Advies van specialist ontvangen?


De keuze voor de juiste dakbedekking is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 1. Dakvorm:

Plat dak: Bitumen, EPDM of PVC zijn populaire opties. Bitumen is budgetvriendelijk, EPDM is erg duurzaam en PVC is licht en soepel.

Schuin dak: Dakpannen (keramisch of beton), shingles of metalen dakpanplaten. Dakpannen zijn mooi, shingles zijn flexibel en metalen dakpanplaten zijn snel te installeren.

 1. Budget:

Budgetvriendelijk: Bitumen, dakshingles, golfplaten.

Middenklasse: PVC, EPDM, metalen dakpanplaten.

Duurder: Keramische dakpannen.

 1. Levensduur:

Lange levensduur: Keramische dakpannen, EPDM.

Middelmatige levensduur: Betonnen dakpannen, PVC, bitumen.

Kortere levensduur: Shingles, golfplaten.

 1. Onderhoud:

Onderhoudsarm: EPDM, PVC, metalen dakpanplaten.

Regelmatig onderhoud: Bitumen, dakshingles, keramische dakpannen.

 1. Uiterlijk:

Traditioneel: Keramische dakpannen, dakshingles.

Modern: Metalen dakpanplaten, PVC.

Groen: Groendak.

Wat beïnvloedt de prijs van de schuur dakbedekking?

Materiaalsoort: Zoals hierboven beschreven, heeft elk materiaal zijn eigen prijskaartje.

Dakformaat en -vorm: Grotere of complexere daken vereisen meer materiaal en arbeid, wat de prijs opdrijft.

Arbeidskosten: Deze kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de regio waar je woont.

Wel of geen isolatie?: Het toevoegen van isolatie is een investering die de initiële kosten verhoogt, maar kan leiden tot besparingen op de energierekening.

Extra opties: Het toevoegen van bijvoorbeeld dakramen of een groendak verhoogt de kosten, maar kan de waarde en het gebruiksgenot van je schuur aanzienlijk verbeteren.

Tip: vergelijk gratis offertes, en bespaar zo op de totaalprijs.

Invloedsfactor 1: materiaalsoort

Het materiaal dat je kiest voor je schuurdak heeft een grote invloed op de prijs. Goedkopere materialen zoals bitumen dakshingles zijn ideaal als je niet te veel wilt uitgeven en toch een degelijke bescherming zoekt. Bitumen dakshingles zijn makkelijk te leggen en gaan redelijk lang mee.

Aan de andere kant heb je duurdere opties zoals EPDM en PVC. Deze materialen kosten meer, maar bieden voordelen zoals een langere levensduur en betere weerstand tegen weersinvloeden. Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van je budget, de gewenste uitstraling en hoe lang je wilt dat het dak meegaat.

Bitumen: budgetvriendelijke optie

Bitumen is een kostenefficiënte keuze voor schuurdaken, geliefd om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. De prijs voor bitumen dakbedekking ligt tussen de (€30 – €50 per m² inclusief arbeid) en eenvoudige installatie (vooral in de vorm van shingles), wat het ideaal maakt voor doe-het-zelf projecten. Dit materiaal is zeer geschikt voor platte of licht hellende daken, biedt duurzame bescherming tegen weersinvloeden, en heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar.

Bitumen dakbedekking is waterdicht, temperatuurbestendig en kan eenvoudig over oude lagen worden aangebracht, wat bespaart op verwijderingskosten. Hoewel er materialen zijn met een langere levensduur, biedt bitumen een uitstekende balans tussen kosten, prestatie en onderhoudsgemak.

EPDM: beloopbaar en lange levensduur

EPDM, een synthetisch rubber, staat bekend om zijn lange levensduur en beloopbaarheid, en is een uitstekende keuze voor schuurdaken. Met een gemiddelde levensduur van 40 tot 50 jaar biedt het een duurzame oplossing. EPDM is bestand tegen extreme weersomstandigheden, UV-stralen en temperatuurschommelingen, wat het bijzonder geschikt maakt voor het Nederlandse klimaat.

De kosten voor EPDM-dakbedekking liggen gemiddeld tussen de €50 en €70 per vierkante meter, inclusief plaatsing. Hoewel de initiële kosten hoger zijn dan bij sommige andere materialen, resulteert de lange levensduur en lage onderhoudsbehoefte in een voordelige investering op de lange termijn.

Groendak: milieuvriendelijk en isolerend

Groendaken zijn niet alleen aantrekkelijk om naar te kijken, maar ook milieuvriendelijk, ze bieden natuurlijke isolatie wat leidt tot energiebesparingen. Deze daken, bedekt met vegetatie, absorberen regenwater, verminderen CO2 en verbeteren de biodiversiteit. Ze hebben hogere initiële kosten, gemiddeld tussen €45 en €200 per m², inclusief arbeidskosten, afhankelijk van het systeem en de beplanting.

Met een levensduur van circa 60 jaar bieden ze een goede investering door lagere energiekosten en onderhoud. Groendaken verhogen de vastgoedwaarde en dragen bij aan een gezonder milieu.

PVC: licht van gewicht + diverse kleuren

PVC-dakbedekking valt op door zijn lichte gewicht en brede scala aan kleuren, waardoor het een flexibele keuze is voor schuurdaken. Dit materiaal is niet alleen makkelijk te hanteren en te installeren, maar biedt ook een moderne uitstraling. PVC is duurzaam, met een levensduur van 20 tot 30 jaar, en is bestand tegen chemische erosie en UV-straling.

De gemiddelde kosten voor PVC-dakbedekking liggen tussen de €45 en €65 per vierkante meter, inclusief montage.

Dakpannen (kan ook in plaatvorm)

Dakpannen bieden een klassieke en tijdloze uitstraling voor schuurdaken, met de mogelijkheid om te kiezen voor traditionele dakpannen of dakpanplaten voor een eenvoudigere installatie. Deze optie combineert uitstraling met functionaliteit, waarbij dakpannen bekend staan om hun duurzaamheid en het vermogen om extreme weersomstandigheden te weerstaan. Dakpannen in plaatvorm zijn bijzonder geschikt voor doe-het-zelf projecten, gezien hun lichte gewicht en het gemak waarmee ze geïnstalleerd kunnen worden.

De gemiddelde kosten voor dakpannen liggen tussen de €40 en €60 per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal en de stijl. Dit is inclusief montage.

Regulier dakpannen gaan 30 – 100 jaar mee. Dakpanplaten 25 tot 40 jaar.

Dakshingles: veelzijdig en goedkoop

Dakshingles zijn een populaire keuze voor woningen vanwege hun veelzijdigheid en kosteneffectiviteit. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals bitumen, hout, en composiet, waardoor ze in diverse kleuren en stijlen verkrijgbaar zijn. De gemiddelde kosten liggen tussen de €25 en €40 per m², inclusief arbeid, met een levensduur van 20 tot 30 jaar.

Dakshingles zijn relatief eenvoudig te installeren en te vervangen, wat ze ideaal maakt voor doe-het-zelf projecten. Hun lichtgewicht aard vereist geen extra dakverstevigingen. Ze bieden goede bescherming tegen weersinvloeden, maar zijn minder duurzaam dan dakpannen onder extreme omstandigheden.

Invloedsfactor 2: dakformaat en -vorm

Hoe groter en complexer de vorm van je dak, hoe hoger de kosten. Een eenvoudig, klein dak vereist minder materiaal en arbeid, wat de kosten drukt. Maar als je dak groot is of een ingewikkelde vorm heeft met veel hoeken en kanten, dan zullen de materiaalkosten en de tijd die nodig is om het te installeren toenemen. Dit komt omdat complexere daken meer maatwerk vereisen, wat extra tijd en vaardigheid van de dakdekker vraagt. Bovendien kan het snijverlies van materialen hoger zijn bij een complex dakontwerp.

Invloedsfactor 3: arbeidskosten

De arbeidskosten kunnen sterk variëren afhankelijk van de dakdekker die je kiest. Ervaren dakdekkers kunnen meer vragen voor hun werk, maar bieden vaak ook meer garantie op een goed resultaat. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en de ervaring van de dakdekker.

Soms kan het voordeliger zijn om iets meer te betalen voor een professional die het werk snel en goed uitvoert, dan te besparen op arbeidskosten maar te eindigen met een dak dat niet goed is gelegd en voor problemen zorgt.

Invloedsfactor 4: wel of geen isolatie?

Het toevoegen van isolatie aan je schuurdak kan de initiële kosten verhogen, maar het is een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt door lagere energiekosten. Goede dakisolatie houdt je schuur warmer in de winter en koeler in de zomer, wat kan leiden tot een aanzienlijke besparing op je energierekening. Bovendien verbetert isolatie ook het comfort in de schuur, wat handig is als je de ruimte gebruikt als werkplaats of voor hobby’s. De keuze voor isolatie hangt af van hoe je de schuur gebruikt en je budget.

Invloedsfactor 5: extra opties: van dakramen tot groendak

Het toevoegen van extra’s zoals dakramen, een groendak, of speciale afwerkingen kan de kosten van je schuurdak verhogen. Dakramen bieden natuurlijk licht en ventilatie, maar vereisen extra werk voor de installatie. Een groendak is milieuvriendelijk en biedt uitstekende isolatie, maar is ook duurder in aanleg en onderhoud. Speciale afwerkingen zoals kleurcoatings kunnen de uitstraling van je schuur verbeteren, maar verhogen ook de kosten.

Bij het overwegen van deze extra’s is het belangrijk om na te denken over de lange termijn voordelen en hoe deze de waarde en het gebruik van je schuur kunnen verbeteren.

Zelf schuurdak vervangen of uitbesteden aan dakdekker?

Of je nu zelf je schuurdak wilt vervangen of liever een vakman inschakelt, hangt af van je eigen kluservaring, hoe complex de klus is en je budget. Zelf doen kan schelen in de kosten, maar een pro zorgt voor zekerheid en kwaliteit, vooral bij lastigere materialen zoals EPDM of PVC.

Beste doe-het-zelf materialen voor uw schuurdak

Als je besluit om het dak van je schuur zelf te vervangen, zijn er enkele materialen die bijzonder geschikt zijn voor doe-het-zelf projecten:

Bitumen (vooral in de vorm van dakshingles): Gemakkelijk te hanteren en te plaatsen, vooral voor kleinere oppervlakten. Ideaal voor schuine en platte daken.

EPDM: is een rubberfolie die in één stuk op maat van jouw dak kan worden geleverd. De folie is eenvoudig te verlijmen of te bevestigen met ballast (grind). Het is belangrijk om de instructies van de leverancier nauwkeurig te volgen.

De doe-het-zelf favoriet bij schuine daken: dakpanplaten: Bieden de uitstraling van traditionele dakpannen maar zijn lichter en makkelijker te installeren. Deze platen zijn gemaakt van metaal of kunststof en zijn ontworpen om de look van traditionele dakpannen na te bootsen. Hun lichtgewicht aard maakt ze ideaal voor doe-het-zelf projecten, omdat ze gemakkelijk te transporteren en te plaatsen zijn zonder de noodzaak van gespecialiseerde gereedschappen of vaardigheden.

Bespaartips

Een slimme manier om te besparen op de dakbedekking van je schuur zonder in te leveren op kwaliteit, is door goed te plannen en offertes te vergelijken. Overweeg de lange termijn voordelen van duurzamere materialen die wellicht meer kosten vooraf, maar minder onderhoud en vervangingskosten op de lange termijn met zich meebrengen. Door zelf werkzaamheden uit te voeren waar je comfortabel mee bent, kun je ook besparen op arbeidskosten, maar zorg ervoor dat je de risico’s begrijpt en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.

Tips van de dakdekker

Enkele tips van de expert:

 1. Laat je adviseren door een professionele dakdekker.
 2. Kies voor kwaliteit, goedkope materialen gaan minder lang mee, waardoor de kosten op lange termijn hoger liggen
 3. Vergeet de materiaalkeuze voor dakranden en afwatering niet.
 4. Onderhoud je dakbedekking regelmatig.

Besparen op dakbedekking voor uw schuur? Vergelijk gratis offertes!

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor je schuur is een belangrijke beslissing die invloed heeft op zowel de kosten als het uiterlijk en de duurzaamheid van je schuur. Door de verschillende materialen en de factoren die de prijs beïnvloeden te overwegen, kun je een geïnformeerde keuze maken die past bij je budget en wensen. Vergeet niet om gratis offertes te vergelijken en, indien mogelijk, zelf enkele werkzaamheden uit te voeren om kosten te besparen.