Boeiboord laten vervangen?

Schakel een dakdekker in!


Boeiboord vervangen: info en kosten 2024

Boeiboorden zijn planken aan de rand van een dak die de dakrand bedekken. Ze moeten worden vervangen als ze beschadigd zijn door bijvoorbeeld rot of scheuren en kunnen worden vervangen door kunststof, hout, Keralit of onderhoudsvrije boeiboorden. De dakdekker zet een aantal stappen bij het vervangen, zoals het verwijderen van het oude boeiboord en het controleren van de structuur.Het vervangen van een boeiboord kost gemiddeld tussen de €55,- en de €140,- per meter.

Op deze pagina lees je meer over de oorzaken van schade, de opties en kosten voor het vervangen van boeiboorden! Ben je op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt die je hierbij kan helpen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Belangrijke informatie: boeiboord vervangen

 • Boeiboorden moeten worden vervangen als ze beschadigd, rot, los, verkleurd of oud lijken, om structurele integriteit te behouden, waterschade te voorkomen, en bij te dragen aan de veiligheid en uitstraling van het huis.
 • Bij het vervangen van boeiboorden zijn er verschillende opties beschikbaar. Kunststof boeidelen zijn duurzaam en vereisen weinig onderhoud, terwijl houten boeiboorden een traditionele uitstraling bieden maar regelmatig onderhoud nodig hebben.
 • Keralit boeiboorden zijn een alternatief met een houtnerfstructuur maar minder onderhoud, terwijl onderhoudsvrije materialen zoals aluminium of composiet een praktische en duurzame oplossing bieden.
 • Een boeiboord wordt vervangen door eerst het oude boeiboord voorzichtig te verwijderen, de onderliggende structuur te controleren en indien nodig te repareren, het nieuwe boeiboord op maat te snijden en stevig te bevestigen, afdichtingsmateriaal aan te brengen en ten slotte de werkplek op te ruimen.
 • De prijzen variëren afhankelijk van het materiaal: multiplex begint bij €55,- per meter, hout bij €70,-, kunststof bij €90,-, zink bij €140,-, Trespa en Meranti bij €90,- en €75,-, Red Cedar bij €70,-, en Keralit bij €130,- per meter.

Boeiboord-vervangen

Wanneer moet je boeiboorden vervangen?

Boeiboorden moet je vervangen als ze beschadigd, rot, of los zijn, of als ze verkleurd of oud lijken. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op schade om verdere problemen te voorkomen. Vervanging is nodig om de structurele integriteit van het huis te behouden en waterschade te voorkomen. Door tijdige vervanging kunnen ernstigere schade en veiligheidsrisico’s worden vermeden.

Vernieuwde boeiboorden verbeteren ook het uiterlijk van het huis en dragen bij aan het algemene onderhoud ervan. Het is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je huis om de veiligheid en uitstraling te behouden. In de meeste gevallen worden je boeidelen ook vervangen of gerepareerd wanneer je een dakrenovatie laat uitvoeren.

Boeiboord vervangen: wat zijn de opties?

Bij het vervangen van boeiboorden kun je kiezen uit verschillende opties. Je kunt ze vervangen door kunststof boeidelen, die duurzaam en onderhoudsarm zijn. Als je de traditionele uitstraling van hout wilt behouden, kun je kiezen voor houten boeiboorden, maar die hebben wel regelmatig onderhoud nodig. Keralit boeiboorden zijn een alternatief, met een houtnerfstructuur maar minder onderhoud. Ook zijn er onderhoudsvrije materialen beschikbaar zoals aluminium of composiet, die lang meegaan zonder veel onderhoud te vereisen. Hieronder worden de verschillende opties besproken om je een goed overzicht te geven.

1. Boeidelen vervangen kunststof

Je kunt ervoor kiezen om de boeidelen te vervangen door kunststof. Kunststof boeidelen zijn gemaakt van een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en gaan lang mee. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je huis past. Kunststof boeidelen zijn een goede optie als je op zoek bent naar een praktische en kosteneffectieve oplossing voor het vervangen van je boeidelen. Ze helpen ook om de uitstraling van je huis te verbeteren.

2. Boeiboord vervangen hout

Je kunt ook overwegen om de houten boeiboorden te vervangen. Houten boeiboorden geven een klassieke uitstraling aan je huis, maar ze hebben regelmatig onderhoud nodig om ze in goede staat te houden. Als je de warmte en natuurlijke uitstraling van hout waardeert en bereid bent om regelmatig onderhoud te plegen, kan het vervangen van houten boeiboorden een goede keuze zijn. Het zorgt voor een traditionele uitstraling en kan de charme van je huis behouden of verbeteren.

3. Keralit boeiboord

Een andere optie is het gebruik van keralit boeiboorden. Keralit is een soort kunststofmateriaal dat eruitziet als hout, maar veel minder onderhoud vergt. Het heeft een mooie houtnerfstructuur, waardoor het lijkt alsof je houten boeiboorden hebt, maar zonder het gedoe van regelmatig schilderen of behandelen. Keralit boeiboorden zijn duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en stijlen, zodat je een keuze kunt maken die past bij de uitstraling van je huis. Het gebruik van keralit boeiboorden kan dus een slimme en aantrekkelijke optie zijn voor jouw woning.

4. Vervangen met onderhoudsvrije boeiboorden

Onderhoudsvrije boeiboorden zijn gemaakt van materialen zoals aluminium of composiet, die weinig onderhoud nodig hebben en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Door te kiezen voor onderhoudsvrije boeiboorden, hoef je je geen zorgen te maken over regelmatig schilderen of behandelen. Ze blijven er goed uitzien zonder veel moeite. Dit kan een handige optie zijn als je op zoek bent naar een praktische oplossing die lang meegaat en weinig onderhoud vergt.

Besparen op de kosten van boeidelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Hoe wordt een boeiboord vervangen?

Wanneer je boeiboord is beschadigd moet hij dus worden vervangen. Bij het vervangen van je boeiboord neemt de dakdekker een aantal stappen. De dakdekker begint altijd met het verwijderen van het oude boeiboord. Daarna bekijkt hij de structuur onder het oude boeiboord om te beoordelen of dit ook aan vervanging toe is. Benieuwd welke stappen een dakdekker nog meer uitvoert? Hieronder vind je een overzicht van de stappane:

 • Oude boeiboord verwijderen: De dakdekker begint met het voorzichtig verwijderen van het oude boeiboord van het huis. Dit kan met behulp van een hamer en koevoet gebeuren.
 • Controleren onderliggende structuur: De dakdekker inspecteert de onderliggende houten structuur op schade of rot. Indien nodig worden reparaties uitgevoerd voordat het nieuwe boeiboord wordt geïnstalleerd. Het is namelijk van groot belang dat de onderliggende structuur in goede staat is om reparaties in de toekomst te voorkomen.
 • Meten en snijden: De dakdekker meet nauwkeurig de afmetingen van het nieuwe boeiboord en snijdt het op maat met een zaag.
 • Nieuwe boeiboord bevestigen: Het nieuwe boeiboord wordt stevig aan de onderliggende structuur bevestigd met behulp van spijkers of schroeven. De dakdekker zorgt ervoor dat het boeiboord waterpas komt te liggen.
 • Afdichting: Indien nodig wordt afdichtingsmateriaal aangebracht rondom de randen van het boeiboord om te voorkomen dat er water binnendringt. Wanneer er namelijk kleine kiertjes ronden de randen van het boeiboord zitten kunnen er lekkages ontstaan.
 • Controle en opruimen: De dakdekker controleert of het nieuwe boeiboord correct is geïnstalleerd en ruimt vervolgens de werkplek op, zodat alles netjes achterblijft.

Boeidelen vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een boeiboord beginnen vanaf €55,- per meter en kunnen wel oplopen tot €140,- per meter. Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden voor boeiboorden die allemaal een andere prijs met zich mee brengen. Het goedkoopste materiaal is multiplex en voor zink betaal je het meest.

Het eerste materiaal is multiplex, met een startprijs vanaf €55,- per meter. Hout is ook een optie, beginnend bij €70,- per meter. Kunststof boeiboorden kosten vanaf €90,- per meter, terwijl zinken boeiboorden beginnen bij €140,- per meter.

Trespa en Meranti hebben vergelijkbare startprijzen, elk vanaf €90,- en €75,- per meter. Voor Red Cedar boeiboorden kun je verwachten vanaf €70,- per meter te betalen. Keralit boeiboorden zijn een duurdere optie, met een startprijs vanaf €130,- per meter.

Boeiboorden vervangen kosten 2024

Type materiaal Kosten per meter*
Multiplex Vanaf €55,-
Hout Vanaf €70,-
Kunststof Vanaf €90,-
Zink Vanaf €140,-
Trespa Vanaf €90,-
Meranti Vanaf €75,-
Red Cedar Vanaf €70,-
Keralit Vanaf €130,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekker verschillend kunnen zijn.

Boeiboord laten vervangen?

Bel en vind een ervaren dakdekker in je regio.


5 tips voor het besparen op de kosten

De kosten die je moet betalen voor het vervangen van je boeidelen kunnen flink oplopen. Daarom is het altijd handig om te weten hoe je kunt besparen op de kosten. Het is bijvoorbeeld slim om je dak regelmatig te onderhouden. Kleine reparaties voorkomen dat de boeiboorden snel vervangen moeten worden. Hieronder vind je 5 makkelijke tips die je kunnen helpen met het besparen op het vervangen van boeiboorden:

 • Kies de goedkopere materialen: Kies voor materialen die het goedkoopst zijn, zoals multiplex en hout. Voor deze materialen betaal je gemiddeld tussen de €55,- en €70,- per meter.
 • Doe het zelf (indien mogelijk): Als je handig bent, kun je overwegen om de boeiboorden zelf te vervangen. Dit kan veel geld besparen op arbeidskosten.
 • Onderhoud regelmatig: Voorkom vroegtijdige vervanging door regelmatig dakonderhoud uit te voeren aan je boeiboorden. Kleine reparaties kunnen voorkomen dat ze snel moeten worden vervangen.
 • Kies voor lokale leveranciers: Dakdekkers rekenenen meestal ook voorrijkosten. Door een dakdekker te kiezen uit je regio kun je hier flink op besparen op de dakdekker kosten. Onderzoek lokale opties om te zien of je geld kunt besparen.
 • Vergelijk offertes: Door offertes met elkaar te vergelijken kun je tot wel 40% op de totaalprijs besparen. Vergelijk gratis en vrijblijven offertes!

Zelf boeiboord vervangen of uitbesteden?

Kan je ook zelf een boeiboord vervangen? Boeidelen zitten vaak erg hoog op het dak waardoor het lastig is om dit zelf te doen, zeker niet zonder de juiste veiligheidsmaatregelen. Wanneer je zelf aan de slag gaat zitten er een aantal risico’s aan verbonden.
Het is dus verstandig om niet zelf aan de slag te gaan maar om de klus uit te besteden aan een ervaren dakdekker. Wanneer je het laat doen door een dakdekker weet je zeker dat alles er netjes uit komt te zien en een dakdekker biedt natuurlijk garantie op het geleverde werk.

Wanneer je er toch voor kiest om het zelf te doen zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

Stap 1: Materialen
Zorg voor de juiste materialen: nieuwe boeidelen, schroeven of montagekit, een decoupeerzaag en een goede ladder of steiger. Dit zijn de materialen die je nodig hebt voordat je zelf aan de slag kunt gaan.

Stap 2: Boeidelen verwijderen
Verwijder de oude boeidelen. Het is belangrijk om de boeidelen zorgvuldig te inspecteren en te bepalen welke aan vervanging toe zijn. Wanneer de boeidelen verrot zijn moeten ze worden verwijderd. Is dit niet het geval? Dan kun je de nieuwe boeidelen er tegen aan schroeven.

Stap 3: Boeidelen vastmaken
Je kunt de boeidelen met lijm of schroeven vastmaken aan het paneel. Het is belangrijk dat er ventilatie achter het nieuwe boeideel blijft, anders ontstaan er vochtplekken en raken je boeidelen alsnog beschadigd.

Boeidelen

Boeiboorden laten vervangen? Doe de gratis offerteaanvraag en bespaar!

Overweeg bij het vervangen van boeiboorden verschillende opties, zoals kunststof, hout of Keralit, afhankelijk van je voorkeur en onderhoudsbehoeften. Een professionele dakdekker kan het boeiboord voorzichtig verwijderen, de structuur controleren en het nieuwe boeiboord stevig plaatsen. Prijzen variëren per materiaal, vanaf €55,- per meter voor multiplex tot €130,- voor Keralit. Bespaar op kosten door alternatieve materialen te overwegen, zelf te klussen als je kunt, regelmatig onderhoud te doen, lokale leveranciers te kiezen en door offertes te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Met onze gratis offerteservice kun je tot wel 40% op de totale kostprijs besparen! Je ontvangt meerdere vrijblijvende offertes voor je reparatie.

Veelgestelde vragen

Meer weten over boeiboorden vervangen? Lees dan verder en ontdek de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen!

Kan ik mijn boeiboorden zelf vervangen?

Het vervangen van boeiboorden kan een uitdagende taak zijn die specifieke vaardigheden en gereedschappen vereist. Als je handig bent en ervaring hebt met timmerwerk, kun je het misschien zelf doen. Het is echter raadzaam om een professional in te schakelen als je niet zeker bent van je vaardigheden, om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt uitgevoerd.

Hoe lang gaat een vervanging van boeiboorden meestal mee?

De levensduur van vervangen boeiboorden hangt af van factoren zoals het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, de kwaliteit van de installatie en de blootstelling aan weersomstandigheden. Over het algemeen kunnen goed geïnstalleerde boeiboorden van duurzame materialen zoals PVC, hout of aluminium tientallen jaren meegaan voordat ze weer moeten worden vervangen, vaak tot wel 20 tot 30 jaar of langer.

Kan ik boeiboorden met een verschillende stijl of kleur dan mijn bestaande boeiboorden installeren?

Ja, het is mogelijk om boeiboorden met een andere stijl of kleur te installeren dan je bestaande boeiboorden. Dit kan een bewuste ontwerpstijl zijn of een keuze gebaseerd op beschikbaarheid of prijs. Zorg ervoor dat de nieuwe boeiboorden qua afmetingen en installatiemethode compatibel zijn met je dak en dat ze passen bij het algemene uiterlijk van je woning.