Dakgoot renovatie: de verschillende mogelijkheden

Schakel een dakdekker in voor het renoveren van je dakgoot


Renovatie dakgoot: wat is er mogelijk?

Je dakgoot is belangrijk voor de afwatering van je huis, maar wat doe je als deze tekenen van slijtage vertoont? Signalen die erop wijzen dat er een renovatie nodig is zijn onder meer lekkages, zichtbare schade en tekenen van overstroming. Renovatie kan een kosteneffectieve en efficiënte oplossing zijn voor deze problemen.

Op deze pagina lees je meer over dakgoot renovatie, hoe je dak wordt gerenoveerd, de verschillende mogelijkheden en de kosten van een dakgoot renovatie.

Hoe wordt een dakgoot gerenoveerd?

Renovatie van een dakgoot is belangrijk om waterschade aan je huis te voorkomen en de levensduur van de goot te verlengen. Afhankelijk van het materiaal en de staat van de dakgoot, kunnen verschillende technieken en materialen worden gebruikt. Het belangrijkste bij een dakrenovatie is dat de originele structuur zoveel mogelijk behouden blijft, alleen de beschadigde of verzwakte delen worden aangepakt.

EPDM dakgoot renovatie

EPDM is een uitstekende keuze voor dakgoot renovatie vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid, hierdoor is het uitermate geschikt voor het klimaat in Nederland. Bij deze methode wordt een EPDM-folie aangebracht over de bestaande dakgoot, waardoor een waterdichte laag ontstaat die lekkages voorkomt. Een groot voordeel van EPDM is dat het weinig onderhoud nodig heeft.

Dakgoot renovatie zink

Zinken dakgoten bieden een traditionele en duurzame oplossing. Een dakgootrenovatie met zink is gericht op het herstellen van de functionaliteit en de uitstraling van de oude dakgoten. Bij deze methode wordt corrosie en oude verflagen verwijderd, hierna wordt een nieuwe zinkcoating aangebracht. Deze coating voorkomt corrosie en lekkage in de toekomst, maar zorgt er ook voor dat de uitstraling van je dakgoot een boost krijgt. Een zinken dakgoot solderen is ook een van de mogelijkheden voor het herstellen van je dakgoot. Het solderen van je dakgoot bespreken we verderop in de tekst.

Houten dakgoot renoveren

De charme van houten dakgoten is ongeëvenaard, maar ze vereisen zorgvuldig dakonderhoud. Renovatie omvat vaak het vervangen van verrotte delen, schuren, en opnieuw behandelen of lakken van de goot om deze te beschermen tegen weersinvloeden. Vaak wordt een lek aangepakt met EPDM. Het EPDM wordt aangebracht in de soldeernaden, woordoor het probleem wordt verholpen.

Pvc dakgoot renoveren

PVC-dakgoten zijn populair vanwege hun kostenefficiëntie en veelzijdigheid. Renovatie kan inhouden dat barsten of breuken worden hersteld met speciale PVC-lijm of vervangingsstukken. Dit is een relatief eenvoudige en snelle oplossing die de functionaliteit van de goot herstelt.

Besparen op de kosten van een dakgoot renovatie?

Vind gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de buurt!


Dakgoot solderen

Solderen is een specifieke techniek die vooral wordt toegepast bij zinken of koperen dakgoten om lekkages te repareren of nieuwe secties aan elkaar te bevestigen. Bij dakgoot solderen worden delen van een metalen dakgoot, zoals zink of koper, met elkaar verbonden om een waterdichte naad te vormen. Dit proces is cruciaal bij het repareren van scheurtjes of gaten of het aansluiten van nieuwe secties op bestaande delen. Professioneel solderen zorgt voor een langdurige oplossing die de integriteit van de dakgoot behoudt en voorkomt dat water door naden en verbindingen sijpelt.

Dakgoot beschermers

Dakgoot beschermers, ook bekend als bladvangers of gootdrains, zijn toevoegingen aan je dakgoot die helpen om verstopping door bladeren, takken en ander afval te voorkomen. Deze beschermers zorgen ervoor dat water vrij kan stromen door de goten en afgevoerd wordt, terwijl ze tegelijkertijd voorkomen dat vuil zich ophoopt. Het installeren van dakgootbeschermers kan de onderhoudsfrequentie verlagen en de levensduur van de dakgoten verlengen door corrosie en overlopen te verminderen.

Wat kost een dakgoot renovatie?

De kosten van dakgoot renovatie kunnen sterk variëren afhankelijk van het materiaal en de complexiteit van de klus. Ook de lengte van de dakgoot speelt een grote rol in de totaalprijs. Voor kleine dakgoten van 10 meter met een renovatie met kit betaal je gemiddeld rond de €100,- en €200,-. Wanneer je kiest voor een duurzamere methode, zoals EPDM liggen de prijzen tussen de €250,- en €350,- voor dakgoten van dezelfde lengte.

Voor wat grotere dakgoten van 10 – 20 meter betaal je voor een renovatie met kit tussen de €200,- en €400,-. Wanneer je kiest voor een renovatie met EPDM, dan betaal je rond de €350,- en €550.-. De grootste maat dakgoot is tussen de 20 en 30 meter, hiervoor betaal je tussen de €400,- en €600,-, terwijl EPDM €550,- tot €750,- kost.

Dakgoot renovatie kosten 2024

Renovatietype Prijs per meter
EPDM dakgoot renovatie €50,- tot €70,-
Zinken dakgoot renovatie €75,- tot €100,-
Houten dakgoot renoveren €100,- tot €150,-
Pvc dakgoot renoveren €25,- tot €50,-

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekker kunnen verschillen.

Kapotte dakgoot: renoveren of vervangen?

Wanneer je geconfronteerd wordt met een beschadigde dakgoot, is het belangrijk om te beoordelen of renovatie de beste optie is of dat volledige vervanging noodzakelijk is. Deze beslissing hangt af van de mate van schade, de leeftijd van de dakgoot, en de kostenvergelijking tussen renovatie en vervanging.

In sommige gevallen kan renovatie een kosteneffectieve oplossing zijn die de levensduur van je dakgoot aanzienlijk verlengt. Echter, als de dakgoot uitgebreide schade heeft of als het een ouder systeem betreft, kan vervanging op de lange termijn een betere investering zijn.

Besparen op de kosten van dakgoot renovatie? Vergelijk gratis offertes!

Het renoveren van je dakgoot is noodzakelijk als er tekenen zijn van lekkage, zichtbare schade of overstroming bij hevige regenval. Er zijn verschillende mogelijkheden om je dakgoot te renoveren. Wil je besparen op de kosten van een dakgoot renovatie? Ga op zoek naar een dakdekker bij jou uit de buurt!

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je tot wel 5 gratis offertes, geheel vrijblijvend. Door het vergelijken van offertes kun je tot wel 40% op de totaalprijs besparen!