Lekkage dakkapel: oorzaken en kosten 2024

Schakel een dakdekker in om de lekkage aan je dakkapel te verhelpen

Nu bereikbaar.


Dakkapel lekt: wat te doen?

Wanneer je ontdekt dat je dakkapel lekt, kan dit voor veel stress zorgen. Wateroverlast is immers niet alleen hinderlijk; het kan ook ernstige schade aan je huis veroorzaken. Of je nu te maken hebt met druppels die langs de ramen lopen, vochtplekken op de muur of andere tekenen van lekkage, het is belangrijk om direct actie te ondernemen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces.

In dit artikel lees je hoe je een lekkage aan je dakkapel kunt opsporen, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, hoe je de schade kunt herstellen, en belangrijker nog, hoe je toekomstige lekkages kunt voorkomen. Het doel is om je te voorzien van alle informatie die je nodig hebt om je dakkapel weer in topconditie te krijgen en verdere schade te vermijden. Ben je op zoek naar een dakdekker voor het repareren van lekkage aan de dakakepel? Vergelijk gratis offertes en vind een dakdekker in je regio!

Hoe lekkage dakkapel opsporen?

Een daklekkage opsporen begint met het herkennen van de symptomen. Vochtplekken op de muren of het plafond, loslatende verf of behang, en een muffe geur zijn duidelijke signalen. Het is echter niet altijd eenvoudig om de exacte locatie van de lekkage te vinden. Water kan namelijk een weg vinden langs verschillende constructieonderdelen, waardoor de bron van de lekkage ergens anders kan zijn dan waar de symptomen zich voordoen. Een dakdekker kan met speciale apparatuur, zoals een vochtmeter of thermografische camera, de lekkage nauwkeurig lokaliseren.

Er zijn twee technieken die vaak worden gebruikt door een dakdekker als het lek niet visueel kan worden gevonden:

  • Kleurstoffen: er wordt kleurstof toegevoegd aan het water. Op de plaats waar het lek zit, komt het gekleurde water tevoorschijn.
  • Rookgastechniek: bij deze techniek wordt er rook onder de dakbedekking geblazen. Waar het rook ontsnapt zitten vaak kleine scheurtjes of losse naden. Dit is meestal de plek van de daklekkage.

Oorzaak lekkage dakkapel

Bij een lekkage aan de dakkapel kan het dak lekken. Het kan ook zijn dat de kozijnen niet goed zijn gemonteerd of dat de loodslabben tijdens een storm kapot zijn gegaan. De oorzaak van een lekkage bij dakkapellen kan divers zijn, maar meestal zijn deze problemen terug te voeren op een aantal specifieke oorzaken:

Lekkage door dakbedekking
In de meeste gevallen is de dakbedekking van je dakkapel de oorzaak van het lek. Wanneer de dakbedekking op de verkeerde manier is aangebracht of het simpelweg versleten is, ontstaat er vroeg of laat een lek. In de meeste gevallen bestaat de dakbedekking van een dakkapel uit bitumen. In bitumen ontstaat na verloop van tijd scheurtjes of naden raken los waardoor er water naar binnen kan lopen.

Verstopte regenafvoer en goten
Wanneer water niet goed kan weglopen, bestaat ook de kans dat er lekkage optreedt. Water wordt van de dakkapel afgevoerd langs de regenpijp. Wanneer je een hellend dak hebt kan de dakgoot ook verstopt raken. Wanneer het water niet meer weg kan op de juiste manier, gaat het een andere weg zoeken, meestal in het dakbeschot van de dakkapel.

Lekkage loodslabben
Loodslabben zijn slabben van lood die het dakvlak en de dakkapel met elkaar verbinden. Het voordeel van lood is de waterdichte werking, maar als het lood is versleten of slecht is geplaatst gaat die waterdichte werking verloren. In dit geval loopt het water tussen de loodslabben door naar binnen.

Het correct identificeren van de oorzaak is essentieel voor een effectieve reparatie. Een professionele dakinspectie kan hierbij uitkomst bieden.

Slechte afwerking of installatie van de dakkapel
Als de dakkapel niet goed is aangesloten op het dak, kan het regenwater hier makkelijk doorheen sijpelen. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat het kozijn niet goed is aangesloten waardoor hier water doorheen sijpelt.

Condensatie
Wanneer er onvoldoende ventilatie is in de dakkapel ontstaat er condensatievocht. Deze condensatievocht zorgt voor vochtproblemen en mogelijke lekkages. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat het vocht kan worden afgevoerd naar buiten.

Lekkage dakkapel kosten

De kosten voor het repareren van een lekkage aan je dakkapel zijn sterk afhankelijk van de oorzaak en de omvang van de schade. Bij lekkage aan je dakkapel is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te herstellen. De kosten voor het plaatsen van een nieuw dakkapel liggen gemiddeld tussen de €2.500,- tot €5.000,- afhankelijk van de grootte en het materiaal. Het kan ook zo zijn dat de dakbedekking aan vervanging toe is door ouderdom of slijtage. Kleine reparaties aan de dakbedekking kosten gemiddeld €50 tot €150 per m².

Hieronder vind je een uitgebreide overzicht van de kosten voor de dakkapel repareren.

Kosten dakkapel reparatie 2024

Oorzaak Reparatie Kosten*
Dakbedekking Nieuwe dakbedekking €2.500,- tot €5.000,-
Dakbedekking Reparatie bitumen €250,- tot €285,- per m²
  Vervangen bitumen €45,- tot €55,- per m²
Goten en afvoer Dakgoten vervangen €60,- tot €100,- per meter
  Regenpijpen vervangen €30,- tot €50,- per meter
Loodslabben Loodslabben vervangen €200,- tot €220,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker kunnen verschillen.

Besparen op de kosten van een dakkapel lekkage?

Vind gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de buurt!


Dakkapel lekkage voorkomen: hier moet je op letten!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit geldt zeker voor lekkages aan je dakkapel. Regelmatig onderhoud kan veel problemen voorkomen. Zorg ervoor dat je dakgoten schoon zijn, zodat water vrij kan afvloeien. Laat je dakkapel en dakbedekking jaarlijks inspecteren door een dakdekker, vooral na extreme weersomstandigheden. Zorg ook voor voldoende ventilatie om condensatieproblemen te vermijden. Een goed onderhouden dakkapel vermindert niet alleen de kans op lekkages, maar verlengt ook de levensduur van je dakkapel.

Lekkage dakkapel verzekering: wat wordt er vergoed?

Het is goed om te weten wat je verzekering dekt in geval van een lekkage aan je dakkapel. In veel gevallen dekt de opstalverzekering of inboedelverzekering schade veroorzaakt door lekkage. Echter, de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Schades als gevolg van achterstallig onderhoud worden vaak niet vergoed. Het is daarom belangrijk om je polisvoorwaarden goed door te nemen en, indien nodig, je verzekeraar om meer informatie te vragen.

De verzekering vergoedt alleen de schade en niet de reparatie zelf. De kosten voor de reparatie zelf zijn voor je eigen rekening. Ook is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je niet verantwoordelijk bent voor de schade. Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de schade, doordat je bijvoorbeeld een raam open hebt laten staan, dan krijg je de schade niet vergoed.

Lekkage dakkapel verhelpen? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je te maken hebt met een dakkapel lekkage is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Met de hulp van een dakdekker is het probleem snel opgelost. Een dakdekker kan met verschillende technieken het lek snel en gemakkelijk opsporen. Op zoek naar een dakdekker bij jou uit de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt je zo snel mogelijk tot wel 5 offertes! Vergelijk en bespaar tot wel 40% op de kosten. De aanvraag is gratis en zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.